Voeding & Voeren

Vraag je je af wat je je kat moet voeren? Deze artikelen kunnen helpen.  

0 RESULTATEN GESORTEERD OP:

Relevantie

Een gezond leven start bij voeding

Of je nu net een kat geadopteerd hebt of je kat een nieuwe levensfase ingaat, je hebt je bij het schap kattenvoer waarschijnlijk afgevraagd of je kat de juiste voeding krijgt die ze nodig heeft. Het is waar: je huisdier hoogwaardige, goed gebalanceerde voeding geven is een van de beste dingen die je kunt doen om je kat te helpen lang en gelukkig te leven.   

De beste voeding voor je kat

Je kat blij en tevreden houden is je belangrijkste taak als huisdiereigenaar, en het begint allemaal met de juiste voeding. Naast veel water heeft ze de juiste kattenvoeding nodig die is afgestemd op haar levensfase. Zorg er altijd voor dat er eiwitten en koolhydraten, vitaminen, mineralen en bepaalde soorten vetten in zitten. Als je kat spijsverteringsproblemen, urinewegproblemen of huidallergieën heeft, of extra gebitsverzorging nodig heeft, kun je kijken bij de speciale voeding die specifiek voor deze behoeften is gemaakt. 

De voeding van je kat veranderen

Veel mensen denken dat katten hun hele leven lang dezelfde voeding kunnen eten. De waarheid is echter dat de voedingsbehoeften van katten (kunnen) veranderen als gevolg van factoren zoals de levensfase, de mate van activiteit en de algemene gezondheid. Een voeding voor senior katten bijvoorbeeld, die weinig natrium, eiwit en vetten bevat, is natuurlijk prima voor oudere katten die wel een paar pondjes mogen afvallen. Maar diezelfde voeding is niet geschikt voor een kitten die de extra voedingsstoffen juist nodig heeft om goed te kunnen groeien. 

Voeding die vermeden moet worden

Je kunt vast wel een paar redenen bedenken waarom katten niet met jou aan tafel moeten zitten. Eén daarvan is dat menseneten niet goed is voor hun gezondheid. Het bevat vaak te veel calorieën voor een kleiner dier en bepaalde voeding kan ook giftig zijn voor katten. Er bestaan nog veel andere giftige levensmiddelen en huishoudmiddelen om voor uit te kijken, maar hier volgen enkele vaak voorkomende problemen met voeding waarvan je op de hoogte moet zijn: Uien en knoflook zijn giftig en kunnen bij katten tot bloedarmoede leiden. Alcohol, zelfs een klein beetje, is giftig voor katten. Als je ooit merkt dat je kat vreemd doet nadat ze een van deze levensmiddelen heeft binnengekregen, is het belangrijk om onmiddellijk je dierenarts te bellen.