Het darmmicrobioom van je kat en waarom het belangrijk is?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een grijze kat met een witte borst ligt met de ogen gesloten en wordt op de kin geaaid door een liefhebbend baasje

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Misschien is het je opgevallen dat het begrip 'darmmicrobioom' een beetje een modewoord is op dit moment. Dit is eigenlijk helemaal niet erg, omdat het darmmicrobioom enorm belangrijk is voor mensen en katten. De kracht van dit grote ecosysteem is al langer bekend, maar we beginnen nu pas de echte samenstelling te begrijpen, en waarschijnlijk volgen er nog nieuwe ontwikkelingen. Tegenwoordig weten we dat het darmmicrobioom een aanzienlijke invloed kan hebben op de gezondheid. Als er iets mis gaat, is het niet raar dat we maagprobleempjes tegenkomen zoals zachte kattenontlasting of diarree. Het darmmicrobioom is echter veel krachtiger dan dit.

Het darmmicrobioom

Het microbioom wordt gedefinieerd als "het gezamenlijk genetische materiaal van de micro-organismen in een specifieke omgeving". In het geval van het darmmicrobioom, zijn dit de miljoenen piepkleine organismen die in de darmen van je kat leven. Dit zijn met name bacteriën, maar er zijn ook protozoën en andere vreemde en wonderlijke organismen. Andere delen van het lichaam (zoals de huid en mond) bevatten ook microbiomen waar bacteriën en andere organismen op leven. Maar het darmmicrobioom is de grootste ster.

Verschillende soorten voedsel voeden verschillende typen organismen, dus het dieet van een kat speelt een grote rol in de samenstelling van het microbioom. En omdat katten vlees moeten eten, is hun microbioom vaak anders dan dat van honden en mensen.

Waarom het darmmicrobioom van katten zo belangrijk is

Veel bacteriën en andere organismen in het microbioom, en vooral de samenstelling van de vele verschillende soorten, zijn heel goed voor je kat. Dit zijn enkele belangrijke taken die ze uitvoeren:

  • Ze breken bepaald voedsel af dat het lichaam van je kat niet zelf kan afbreken. 

  • Ze voeden darmcellen en houden de wand van de darmen gezond en sterk.

  • Ze houden de 'slechte' bacteriën tegen.

  • Ze ondersteunen het immuunsysteem en houden het gezond.

  • Ze helpen met het aanmaken van bepaalde vitaminen.

Een evenwichtig microbioom kan je kat zelfs helpen slank te blijven. En er is een sterk verband tussen de darmen en de hersenen, wat betekent dat een gezond darmmicrobioom van je kat goed is voor lichaam en geest!

Zoals wel vaker, merken we pas op hoe fantastisch iets is wanneer er iets misgaat. In het geval van het darmmicrobioom wordt dit dysbiose genoemd, oftewel een disbalans tussen al die verschillende soorten bacteriën. Organismen die onschadelijk zijn in kleine aantallen worden normaal gesproken onder de duim gehouden door 'gezonde' bacteriën, maar als ze deze strijd beginnen te winnen, raakt het perfecte evenwicht van het ecosysteem uit balans. Dit kan worden veroorzaakt door dingen als een verandering in dieet, gebruik van antibiotica of chronische stress.

Zoals je je voor kunt stellen, verliest je kat alle voordelen van een gezond microbioom als ze last krijgt van dysbacteriose. Dit kan leiden tot een vitaminetekort, schade en onsteking aan de darmen, infecties, slechte reacties op voedsel en een zwakker immuunsysteem. Je kat kan mogelijk ook haar voer niet goed verteren, waardoor ze kan afvallen.

Wat je kunt doen om het microbioom van je kat in evenwicht te houden?

Nu je de voordelen van het darmmicrobioom van je kat begrijpt en de belangrijke rol die voeding speelt, kun je met je dierenarts over microbioomvriendelijk kattenvoer spreken. Dit voer ondersteunt hun microbioom en voorziet het van alle voedingsstoffen voor maximale voordelen.

Gebruik alleen antiobiotica als het niet anders kan. We leven in een wereld waar resistentie tegen antibiotica een reëel gevaar is. We weten dat ze de goede bacteriën kunnen vernietigen, dus luister naar je dierenarts en voorkom het gebruik van antibiotica als dat kan.

Bespreek met je dierenarts het dagelijks leven van je kat thuis. Katten zijn gevoelige wezens en vatbaar voor stress, met name als er andere katten in de buurt zijn. Misschien kun je thuis enkele eenvoudige veranderingen doorvoeren voor een blijere kat met gezonde darmen.

Als je kat om de een of andere reden dysbacteriose oploopt, is alles nog niet verloren. Je dierenarts kan je misschien specifiek voedsel aanbieden om de goede bacteriën te voeden. Ze kunnen ook probiotica aanraden, wat supplementen zijn die enorme aantallen aan bepaalde soorten goede bacteriën bevatten voor een gezond microbioom.

Raadpleeg zoals altijd je dierenarts als je ergens over twijfelt. We staan altijd klaar om te helpen en zien jou en je kat liever te vroeg dan te laat.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA