Rekt je hond zich vaak uit? De redenen waarom en wanneer je je zorgen moet maken

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Meestal is het volledig normaal en zelfs gezond wanneer honden zich uitrekken. Er zijn verschillende redenen waarom ze zich elke dag uitrekken - vaak zelfs meerdere keren. Soms kan het echter een teken zijn dat er een probleem is, in zeldzame gevallen zelfs een levensbedreigende ziekte. Het is dus belangrijk om te weten wanneer het normaal is, wanneer het iets is om in de gaten te houden en wanneer het een noodgeval is.

Waarom rekken honden zich uit?

Bijna alle dieren - en mensen ook - voelen soms de behoefte de spieren uit te rekken. Het voelt goed en het is vaak bijna een reflex, die samengaat met een geeuw. Dat geldt ook voor honden. Hier volgen de belangrijkste redenen waarom honden zich uitrekken:

  • Na het liggen. De meeste honden willen zich even lekker uitrekken als ze net geslapen of gewoon wat gelegen hebben. Dat is een normale manier om de spieren los te maken en weer in beweging te komen. Ook voordat ze naar bed gaan kunnen ze zich uitrekken.

  • De 'buiging'. Dit is een kenmerkende houding van honden die eruitziet alsof ze zich flink uitrekken. Het is een manier van honden om elkaar duidelijk te maken dat ze willen spelen. De 'buiging' doet zijn naam eer aan - ze steken hun achterwerk omhoog en drukken de voorkant van hun lichaam plat tegen de grond, met de voorpoten uitgestrekt naar voren. Als de andere hond op dezelfde manier antwoord, kan het spelen beginnen!

     

  • Verveling. Wanneer een hond zich verveelt of niet genoeg gestimuleerd wordt, kan hij zich gaan uitrekken als bezigheidstherapie. Dit kan samengaan met het zoeken van aandacht, bijvoorbeeld door je aan te stoten of door zijn kop verwachtingsvol op je schoot te leggen. Dan is het tijd om samen actief te worden! Ook als je hem niet kan uitlaten, kunnen jullie samen in huis of in de tuin een spelletje spelen of wat bewegen. Elke vorm van mentale of fysieke stimulatie is goed.

  • Een verrekte spier of gewrichtspijn. Als hij een spier verrekt heeft of zich stijf voelt, zal een hond - net als wij - zich daar willen uitrekken om alles wat losser te maken en de pijn te verlichten. Als je ziet dat je hond zich op bepaalde plekken vaker uitrekt dan normaal, of als hij wat mank loopt, dan kan dit een teken zijn van artritis of gewrichtspijn. Maak in dat geval een afspraak bij de dierenarts.

     

  • Buikpijn. Hier kan het een ontzettend belangrijk teken zijn als je hond zich uitrekt. Honden met buikpijn rekken zich vaak uit op een manier die veel lijkt op de 'buiging' - achterwerk omhoog, voorkant van het lichaam omlaag, plat op de vloer. Het grote verschil is dat ze dit doen wanneer er geen andere honden in de buurt zijn. Ook zullen ze vaak veel langer dan gebruikelijk in deze positie blijven. Ze kunnen ook jammeren van de pijn en proberen te vermijden dat ze geaaid of aangeraakt worden. Als een hond zijn rug uitrekt of kromt, kan dit ook een teken zijn van buikpijn.

Let goed op als een hond zich uitrekt vanwege buikpijn: het kan een teken zijn van acute pancreatitis. Dit is een potentieel fatale ontsteking van de alvleesklier en is buitengewoon pijnlijk. Pancreatitis wordt bij honden vaak veroorzaakt door een vette maaltijd of door iets dat ze uit de vuilnisbak gehaald hebben, maar het hoeft niet altijd duidelijk op een bepaalde gebeurtenis te volgen. Sommige hondenrassen, zoals de Cockerspaniël en de Schnauzer, hebben meer aanleg voor pancreatitis dan andere.

Het is echt een noodgeval, dus als je denkt dat buikpijn de reden is dat je hond zich uitrekt, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Bij pancreatitis telt elke minuut.

Weet wat normaal is

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden hoe belangrijk het is om te weten wat normaal is voor je hond. Hoe meer je zijn dagelijkse gedragingen, routines en persoonlijke eigenschappen observeert, hoe sneller je het opmerkt als er iets raars aan de hand is en hoe sneller je in actie kan komen. Zoals altijd geldt: als je je zorgen maakt, moet je niet aarzelen om contact op te nemen met de dierenarts. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA