De Oosterse korthaar is een prachtige kat en ook hoogst intelligent. Ze heeft een baasje nodig dat het handelsmerk van dit ras, namelijk toewijding, terug kan geven.

 

De Oosters Korthaar in een notendop
The Oriental Cat Breed

De Oosterse Korthaar is een kat van extremen met een lange kop en oren en lange, slanke poten.

Gewichtsklasse:

Katers: gemiddeld: 3-5 kg 
Poezen: klein: <3 kg

Oogkleur:

blauw, groen, twee verschillende oogkleuren

Verwachtingen:

Levensduur: 8-12 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld
Neiging tot verharen: gemiddeld, hoog

 

Vacht:

Lengte: gemiddeld
Eigenschappen: glad, steil
Kleuren: wit, blauw, ebbenhout, crème, rood, bruin, ijsblauw, platinum, reebruin, chocoladebruin, kastanje, kaneel, lavendel, champagne, donkerbruin
Patroon: effen, schildpad, tweekleurig, driekleurig/calico (schildpad met wit), cypers, gespikkeld, smoke (donker op een zilverwitte ondervacht), shaded (donker op lichtere ondervacht), points (met donkere snoet, poten, staart en oren)
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld, hoog

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV 
Gangbaarheid: zeldzaam

De Oosterse Korthaar is een lange, elegante kat. Het lijf, de nek, de ledematen en de staart zijn lang. Ze is van gemiddelde grootte, maar wel mooi gespierd.

De Oosterse Korthaar is er een van extremen. De kop heeft de vorm van een lange driehoek. De lange oren zijn een voortzetting van deze wig. De neus is lang en recht. De poten zijn lang en slank. De staart is lang en loopt uit in een puntje. De ogen zijn amandelvormig en zijn over het algemeen helder groen. Witte Oosterse Kortharen kunnen blauwe, groene of tweekleurige ogen hebben. De Oosterse Korthaar met points (donkere snoet, poten, staart en oren) heeft blauwe ogen.

De Oosterse Korthaar heeft een kortharige vacht die glanst en dicht op het lijf ligt. De langharige variant heeft eerder een vacht van gemiddelde lengte dan een volle, vloeiende vacht.

Persoonlijkheid:

De Oosterse Korthaar is niet alleen prachtig, maar ook heel intelligent. Ze kan getraind worden om aan een tuigje te lopen. Dit betekent echter niet dat ze kan worden afgericht om alles te doen wat je wilt. Zoals de meeste andere intelligente rassen, heeft de Oosterse Korthaar een eigen willetje.

De Oosterse Korthaar is een aanhankelijke kat en heeft een baasje nodig dat net zo toegewijd is aan haar als zij aan hem/haar. Het baasje moet liefdevol zijn naar de Oosterse Korthaar en moet tijd vrijmaken om met haar te spelen.

Verzorging:

Baasjes kunnen zien wanneer de Oosterse Korthaar zwaarder wordt. Bij Oosterse Kortharen is een hangbuikje direct zichtbaar, zelfs als ze maar één dag te veel eten. De voeding moet zorgvuldig gedoseerd worden bij dit ras. De lange, slanke poten zijn er niet op gebouwd om veel lichaamsgewicht te dragen.

Oosterse Kortharen springen geweldig goed en zijn dol op hoge plekken. Daarom hebben ze zitplankjes en krabpalen nodig. Oosterse Kortharen spelen graag en waarderen speeltjes in en rond het huis voor hun eigen plezier. Hoewel de vacht maar weinig verzorging nodig heeft, associeert de Oosterse Korthaar het borstelen met affectie en zal daarom erg genieten van een borstelbeurt.

Hoe elegant de Oosterse Korthaar er ook uitziet, ze kan een echte schootkat zijn. Ze is enorm aanhankelijk en zal naast haar baasje in bed willen slapen.

Geschiedenis:

In de jaren 1910 en 1920 was de Siamese kat enorm populair in Groot-Brittannië. Deel van de aantrekkingskracht was de ongebruikelijke kleurbeperking of pointing (donkere snoet, poten, staart en oren). Vanwege deze kleuring besloten de fokkers dat alle effen kleuren uitgesloten dienden te worden bij dit ras. De naam 'buitenlandse korthaar' werd gegeven aan de eerste effen gekleurde Siamese katten. Deze katten, die een myriade aan kleuren en patronen bezaten, staan nu bekend onder de foknaam Oosters Korthaar.

De Oosters Korthaar is in feite een Siamese kat met een vacht in een andere kleur. Een fokprogramma van Oosterse Kortharen kan katten voortbrengen die het kleurrestrictiepatroon van de Siamees dragen, maar ze worden nog steeds gezien als Oosterse Kortharen.

In de loop van de tijd brachten Oosterse Kortharen een paar langharige kittens voort. Deze worden nu erkend als een apart ras, met de naam Oosterse Langhaar. De Oosterse Langhaar komt veel minder vaak voor dan de Oosterse Korthaar.

Gerelateerde artikelen

 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Burmees

  De Burmees is een actieve en nieuwsgierige kat. Ze is van gemiddelde grootte en vindt aandacht fijn. Qua persoonlijkheid kan ze niet altijd goed overweg met andere raskatten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Manx kattenras feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Manx is een van de oudste kattenrassen. Ze is liefdevol gezelschap en gek op mensen. Ze lijkt nergens gestresst van te worden.