Engelse Bulldogs hebben een lief karakter, zijn voorspelbaar, betrouwbaar en kunnen uitstekend met kinderen overweg. Het zijn doorgaans honden met een laag uithoudingsvermogen en ze hebben slechts matige beweging nodig.

 

De Engelse Bulldog in een notendop
The English Bulldog Dog Breed

De rimpels op de snoet van de Engelse Bulldog dienen regelmatig schoongeveegd te worden om huidinfecties te voorkomen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 25 kg
Teef: 23 kg

Schofthoogte:

Reu: 40 cm

Teef: 37 cm

Eigenschappen:

dikke nek, brachycefaal (korte snoet), zware rimpels

Verwachtingen:

Energieniveau: relaxed
Levensduur: 8-10 jaar
Neiging tot kwijlen: hoog

Neiging tot snurken: hoog
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: steil
Kleuren: gestroomd (subtiel 'tijgerstreep'-effect), gevlekt, effen rood, reebruin of wit 
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De Engelse bulldog is een gespierde, kleine krachtpatser met een karakteristiek kreeftachtig loopje dat veel kracht, stabiliteit en energie uitstraalt.

De kop van de hond is groot en bolvormig en de snuit is extreem kort, waardoor de snoet er plat uitziet. De ogen van de Engelse bulldog zijn donker en zitten laag en breed op het voorhoofd in het frontaalvlak. De neus is zwart en staat licht naar boven. De kaken zijn massief, breed en hebben een onderbeet. De onderkaak steekt verder uit dan de bovenkaak, waardoor de snijtanden van de onderkaak net zichtbaar zijn, wat voor een komische grijns zorgt. De lippen zijn vol en hangen. De wangen zijn rond en puilen aan de zijkanten uit. De oren zijn dun, klein en hangen naar voren als flapjes die het voorhoofd omlijsten.

De nek van de Engelse Bulldog is kort en dik; de schouders zijn massief, gespierd en breed. De borstkas is diep en vol en de rug is cilindrisch en enigszins gebogen. Zijn ronde heupen steken licht boven de rug uit. De stompe staart is dik en recht of aan het puntje iets gedraaid. Zijn korte, gedrongen poten hebben veel spierdefinitie. Ze staan naar buiten en zijn licht gebogen bij de ellenbogen en hakken, zodat een krachtige, wijde beenstand ontstaat.

De Engelse bulldog is ongeveer 40 cm lang. Het teefje weegt ongeveer 23 kg en de reu weegt ongeveer 25 kg.

De huid van de Engelse Bulldog is los en hangt, met zware rimpels en dikke vouwen op de snoet en een halskwab aan de keel. De vacht is kort en van een fijne structuur. De verschillende kleurpatronen zijn gestroomd, gevlekt, en effen wit, rood, reebruin of damhertbruin.

Persoonlijkheid:

De Engelse Bulldog heeft een lief en zachtaardig karakter. De Bulldog is betrouwbaar en voorspelbaar en daardoor een heerlijk gezinshuisdier dat liefdevol is naar de meeste kinderen. Hij is mensgericht en vraagt actief aandacht van mensen.

Hij heeft echter de moed behouden die van oorsprong in dit ras werd gefokt om tegen stieren te vechten, dus het zijn goede waakhonden. Hoewel ze over het algemeen goed overweg kunnen met andere gezinshuisdieren, kunnen Engelse Bulldogs wel agressief zijn naar onbekende honden.

Verzorging:

Engelse bulldogs zijn goede huisdieren voor een appartement en ze hebben geen achtertuin nodig. Het zijn doorgaans honden met een laag uithoudingsvermogen, dus ze hebben slechts een matige hoeveelheid aan beweging nodig. Ze gedijen het best in een gematigd klimaat; ze raken snel oververhit en hebben ademhalingsmoeilijkheden bij warm weer. Ook raken ze gemakkelijk onderkoeld bij lage temperaturen.

Engelse Bulldogs ademen doorgaans duidelijk hoorbaar en ze hebben de neiging om te snurken en te hijgen. Vele kwijlen ook. Ze verharen matig en hun korte vacht heeft niet veel verzorging nodig. De rimpels op de snoet dienen echter regelmatig schoongeveegd te worden om huidinfecties te voorkomen.

Geschiedenis:

De Engelse Bulldog wordt vermeld vanwege zijn gebruik in stierengevechten. De Engelse bulldog lijkt te zijn ontstaan in de Britse eilanden ergens voor het begin van de 13e eeuw. Een van de weinige verwijzingen naar de sport dateert uit 1209. Hierin wordt beschreven dat honden van een slager een stier achterna zaten door het Engelse stadje Stamford. De stadsgraaf vond deze achtervolging zo vermakelijk dat hij dit gevecht tussen hond en stier als sport inwijdde in zijn domein.

Tegenwoordig is de Engelse Bulldog een goed gezinshuisdier. De AKC erkend het ras eenvoudigweg als de Bulldog.

Gerelateerde artikelen

 • Bullmastiff

  Dogs running De Bullmastiff is een zachtaardige, aanhankelijke hond. Wordt hij onderdeel van een gezin met kinderen? Socialisatie en training zijn dan cruciaal!
 • Rottweiler

  Dogs running Rottweilers behoren tot een van de oudste rassen en zijn erg populair. De Rottweiler is niet aan te raden voor mensen die voor het eerst een hond nemen, want hij heeft intensieve en doorlopende socialisatie nodig om een goede familievriend te zijn.
 • Pyrenese Berghond

  Dogs running De Pyrenese Berghond heeft een onafhankelijk karakter. Voor een rustig gezin is hij dan ook een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet vanwege dit karakter wel geduld hebben tijdens de training.
 • Border Collie

  Dogs running Border Collies zijn oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven, maar ze kunnen ieder type kudde aan en zullen zelfs de kinderen in het gezin hoeden. Ze zijn extreem energiek en hebben dus veel beweging nodig.
 • Rhodesian Ridgeback

  Dogs running Hoewel de Rhodesian Ridgeback de indruk wekt van een grote, luie jachthond, heeft hij bewonderaars vanwege zijn aangeboren kwaliteiten. Een Ridgeback heeft een rustig en vriendelijk temperament en blaft zelden.
 • Beagle

  Dogs running Het Beagle hondenras staat er om bekend dat hij goed overweg kan met andere huisdieren en kinderen. Verder worden ze omschreven als vrolijk, actief, aanhankelijk en vriendelijk.