Engelse Bulldogs hebben een lief karakter, zijn voorspelbaar, betrouwbaar en kunnen uitstekend met kinderen overweg. Het zijn doorgaans honden met een laag uithoudingsvermogen en ze hebben slechts matige beweging nodig.

 

De Engelse Bulldog in een notendop
The English Bulldog Dog Breed

De rimpels op de snoet van de Engelse Bulldog dienen regelmatig schoongeveegd te worden om huidinfecties te voorkomen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 25 kg
Teef: 23 kg

Schofthoogte:

Reu: 40 cm

Teef: 37 cm

Eigenschappen:

dikke nek, brachycefaal (korte snoet), zware rimpels

Verwachtingen:

Energieniveau: relaxed
Levensduur: 8-10 jaar
Neiging tot kwijlen: hoog

Neiging tot snurken: hoog
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: steil
Kleuren: gestroomd (subtiel 'tijgerstreep'-effect), gevlekt, effen rood, reebruin of wit 
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De Engelse bulldog is een gespierde, kleine krachtpatser met een karakteristiek kreeftachtig loopje dat veel kracht, stabiliteit en energie uitstraalt.

De kop van de hond is groot en bolvormig en de snuit is extreem kort, waardoor de snoet er plat uitziet. De ogen van de Engelse bulldog zijn donker en zitten laag en breed op het voorhoofd in het frontaalvlak. De neus is zwart en staat licht naar boven. De kaken zijn massief, breed en hebben een onderbeet. De onderkaak steekt verder uit dan de bovenkaak, waardoor de snijtanden van de onderkaak net zichtbaar zijn, wat voor een komische grijns zorgt. De lippen zijn vol en hangen. De wangen zijn rond en puilen aan de zijkanten uit. De oren zijn dun, klein en hangen naar voren als flapjes die het voorhoofd omlijsten.

De nek van de Engelse Bulldog is kort en dik; de schouders zijn massief, gespierd en breed. De borstkas is diep en vol en de rug is cilindrisch en enigszins gebogen. Zijn ronde heupen steken licht boven de rug uit. De stompe staart is dik en recht of aan het puntje iets gedraaid. Zijn korte, gedrongen poten hebben veel spierdefinitie. Ze staan naar buiten en zijn licht gebogen bij de ellenbogen en hakken, zodat een krachtige, wijde beenstand ontstaat.

De Engelse bulldog is ongeveer 40 cm lang. Het teefje weegt ongeveer 23 kg en de reu weegt ongeveer 25 kg.

De huid van de Engelse Bulldog is los en hangt, met zware rimpels en dikke vouwen op de snoet en een halskwab aan de keel. De vacht is kort en van een fijne structuur. De verschillende kleurpatronen zijn gestroomd, gevlekt, en effen wit, rood, reebruin of damhertbruin.

Persoonlijkheid:

De Engelse Bulldog heeft een lief en zachtaardig karakter. De Bulldog is betrouwbaar en voorspelbaar en daardoor een heerlijk gezinshuisdier dat liefdevol is naar de meeste kinderen. Hij is mensgericht en vraagt actief aandacht van mensen.

Hij heeft echter de moed behouden die van oorsprong in dit ras werd gefokt om tegen stieren te vechten, dus het zijn goede waakhonden. Hoewel ze over het algemeen goed overweg kunnen met andere gezinshuisdieren, kunnen Engelse Bulldogs wel agressief zijn naar onbekende honden.

Verzorging:

Engelse bulldogs zijn goede huisdieren voor een appartement en ze hebben geen achtertuin nodig. Het zijn doorgaans honden met een laag uithoudingsvermogen, dus ze hebben slechts een matige hoeveelheid aan beweging nodig. Ze gedijen het best in een gematigd klimaat; ze raken snel oververhit en hebben ademhalingsmoeilijkheden bij warm weer. Ook raken ze gemakkelijk onderkoeld bij lage temperaturen.

Engelse Bulldogs ademen doorgaans duidelijk hoorbaar en ze hebben de neiging om te snurken en te hijgen. Vele kwijlen ook. Ze verharen matig en hun korte vacht heeft niet veel verzorging nodig. De rimpels op de snoet dienen echter regelmatig schoongeveegd te worden om huidinfecties te voorkomen.

Geschiedenis:

De Engelse Bulldog wordt vermeld vanwege zijn gebruik in stierengevechten. De Engelse bulldog lijkt te zijn ontstaan in de Britse eilanden ergens voor het begin van de 13e eeuw. Een van de weinige verwijzingen naar de sport dateert uit 1209. Hierin wordt beschreven dat honden van een slager een stier achterna zaten door het Engelse stadje Stamford. De stadsgraaf vond deze achtervolging zo vermakelijk dat hij dit gevecht tussen hond en stier als sport inwijdde in zijn domein.

Tegenwoordig is de Engelse Bulldog een goed gezinshuisdier. De AKC erkend het ras eenvoudigweg als de Bulldog.

Gerelateerde artikelen

 • Sint-Bernard

  Dogs running De Sint Bernard staat bekend om zijn indrukwekkende omvang. Ze zijn grote, sterke en gespierde honden. Het uiterlijk staat in contrast met het karakter, want Sint Bernard honden zijn liefdevol, zachtaardig en tolerant.
 • Fox Terriër (Draadhaar)

  De Fox Terriër heeft tomeloze energie. Deze terriër wil graag plezieren en wordt graag betrokken bij actieve spelletjes. Dit ras reageert goed op training.
 • Basset Hound

  Dogs running De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten.
 • Maltezer

  Dogs running De Maltezer is een kleine hond, die bekend staat als vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. Hij is een goede gezinshond.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Duitse Staande Hond (Draadhaar)

  Dogs running De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijks intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.