Engelse Bulldog - Informatie en persoonlijkheids- kenmerken

 

Engelse Bulldogs hebben een lief karakter, zijn voorspelbaar, betrouwbaar en kunnen uitstekend met kinderen overweg. Het zijn doorgaans honden met een laag uithoudingsvermogen en ze hebben slechts matige beweging nodig.

 

De Engelse Bulldog in een notendop
The English Bulldog Dog Breed

De rimpels op de snoet van de Engelse Bulldog dienen regelmatig schoongeveegd te worden om huidinfecties te voorkomen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 25 kg
Teef: 23 kg

Schofthoogte:

Reu: 40 cm

Teef: 37 cm

Eigenschappen:

dikke nek, brachycefaal (korte snoet), zware rimpels

Verwachtingen:

Energieniveau: relaxed
Levensduur: 8-10 jaar
Neiging tot kwijlen: hoog

Neiging tot snurken: hoog
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: gemiddeld

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: steil
Kleuren: gestroomd (subtiel 'tijgerstreep'-effect), gevlekt, effen rood, reebruin of wit 
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De Engelse bulldog is een gespierde, kleine krachtpatser met een karakteristiek kreeftachtig loopje dat veel kracht, stabiliteit en energie uitstraalt.

De kop van de hond is groot en bolvormig en de snuit is extreem kort, waardoor de snoet er plat uitziet. De ogen van de Engelse bulldog zijn donker en zitten laag en breed op het voorhoofd in het frontaalvlak. De neus is zwart en staat licht naar boven. De kaken zijn massief, breed en hebben een onderbeet. De onderkaak steekt verder uit dan de bovenkaak, waardoor de snijtanden van de onderkaak net zichtbaar zijn, wat voor een komische grijns zorgt. De lippen zijn vol en hangen. De wangen zijn rond en puilen aan de zijkanten uit. De oren zijn dun, klein en hangen naar voren als flapjes die het voorhoofd omlijsten.

De nek van de Engelse Bulldog is kort en dik; de schouders zijn massief, gespierd en breed. De borstkas is diep en vol en de rug is cilindrisch en enigszins gebogen. Zijn ronde heupen steken licht boven de rug uit. De stompe staart is dik en recht of aan het puntje iets gedraaid. Zijn korte, gedrongen poten hebben veel spierdefinitie. Ze staan naar buiten en zijn licht gebogen bij de ellenbogen en hakken, zodat een krachtige, wijde beenstand ontstaat.

De Engelse bulldog is ongeveer 40 cm lang. Het teefje weegt ongeveer 23 kg en de reu weegt ongeveer 25 kg.

De huid van de Engelse Bulldog is los en hangt, met zware rimpels en dikke vouwen op de snoet en een halskwab aan de keel. De vacht is kort en van een fijne structuur. De verschillende kleurpatronen zijn gestroomd, gevlekt, en effen wit, rood, reebruin of damhertbruin.

Persoonlijkheid:

De Engelse Bulldog heeft een lief en zachtaardig karakter. De Bulldog is betrouwbaar en voorspelbaar en daardoor een heerlijk gezinshuisdier dat liefdevol is naar de meeste kinderen. Hij is mensgericht en vraagt actief aandacht van mensen.

Hij heeft echter de moed behouden die van oorsprong in dit ras werd gefokt om tegen stieren te vechten, dus het zijn goede waakhonden. Hoewel ze over het algemeen goed overweg kunnen met andere gezinshuisdieren, kunnen Engelse Bulldogs wel agressief zijn naar onbekende honden.

Verzorging:

Engelse bulldogs zijn goede huisdieren voor een appartement en ze hebben geen achtertuin nodig. Het zijn doorgaans honden met een laag uithoudingsvermogen, dus ze hebben slechts een matige hoeveelheid aan beweging nodig. Ze gedijen het best in een gematigd klimaat; ze raken snel oververhit en hebben ademhalingsmoeilijkheden bij warm weer. Ook raken ze gemakkelijk onderkoeld bij lage temperaturen.

Engelse Bulldogs ademen doorgaans duidelijk hoorbaar en ze hebben de neiging om te snurken en te hijgen. Vele kwijlen ook. Ze verharen matig en hun korte vacht heeft niet veel verzorging nodig. De rimpels op de snoet dienen echter regelmatig schoongeveegd te worden om huidinfecties te voorkomen.

Geschiedenis:

De Engelse Bulldog wordt vermeld vanwege zijn gebruik in stierengevechten. De Engelse bulldog lijkt te zijn ontstaan in de Britse eilanden ergens voor het begin van de 13e eeuw. Een van de weinige verwijzingen naar de sport dateert uit 1209. Hierin wordt beschreven dat honden van een slager een stier achterna zaten door het Engelse stadje Stamford. De stadsgraaf vond deze achtervolging zo vermakelijk dat hij dit gevecht tussen hond en stier als sport inwijdde in zijn domein.

Tegenwoordig is de Engelse Bulldog een goed gezinshuisdier. De AKC erkend het ras eenvoudigweg als de Bulldog.

Gerelateerde artikelen

 • Engelse Pointer | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij wordt beschouwd als een hond die het best geschikt is voor het platteland vanwege zijn behoefte aan beweging en zijn tomeloze energie.
 • Poedel | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 Poedels staan erom bekend intelligent en makkelijk te trainen te zijn. Poedels zijn er in drie maten of varianten: de Middenslagpoeder, de Dwergpoedel en de Toypoedel. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op Hillspet.nl
 • Pyrenese Berghond | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 Als een gezin een rustig leven leidt, dan is de Pyrenese Berghond een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet geduld hebben tijdens de training, omdat de hond de neiging heeft om onafhankelijk en koppig te zijn.
 • Franse Bulldog | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 De Franse Bulldog is een gelijkmoedig huisdier dat aandacht vraagt en het meest geschikt is voor een eenpersoonshuishouden. Met meerdere gezinsleden kan hij namelijk gaan strijden om aandacht.
 • Dalmatiër | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 Dalmatiërs zijn loyaal, speels en intelligent en houden erg van het gezelschap van mensen. Wanneer Dalmatiërs geboren worden, zijn ze helemaal wit. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op Hillspet.nl
 • Maltezer | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 Erg geschikt om binnenshuis te leven en in kleine ruimtes. De kleine Maltezer is vriendelijk, volgzaam en intelligent. De Maltezer is een kleine hond en weegt tussen de 1 en 3 kilo. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op Hillspet.nl