Verwachtingen voor een nieuwe kat
Een nieuw huisdier is heel leuk - maar ook veel werk! Weet je niet zeker wat je de eerste week nodig hebt? Of de eerste maand? Bekijk de opties hieronder om een idee te krijgen van wat je te wachten staat.
-
In de eerste week:
Kittens barsten van energie en nieuwsgierigheid. Bereid je voor op krassen, een paar ongelukjes en veel speeltijd.
Zorg ervoor dat je kitten een ID en microchip heeft die up-to-date zijn.
Zorg dat je de benodigde producten in huis hebt.
Ongelukjes kunnen gebeuren, begin daarom zo snel mogelijk met kattenbaktraining.
Kittens zijn ondeugend en kunnen overal in verzeild raken. Zorg ervoor dat jouw huis kitten-proof is.
-
In de eerste maand:
Het energieniveau van je kitten zal wat meer in evenwicht komen, maar ze zal nog steeds veel willen spelen. Voordat je veel geld besteed aan speelgoed, probeer zelf eerst wat te maken.
Plan een bezoek aan de dierenarts om er zeker van te zijn dat je kitten gezond is.
Om ze te helpen met anderen om te gaan, moet je je kitten leren omgaan met andere huisdieren en gezinsleden.
Probeer je kitten te laten wennen aan verzorging en omgang — het is ook een leuke manier om een band op te bouwen!
Je wilt er zeker van zijn dat je kitten de grenzen van je huishouden respecteert, dus dit is de beste tijd om te beginnen met gehoorzaamheidstraining.
-
In de eerste zes maanden:
Je kitten groeit nu langzaam op. Nu hun persoonlijkheid elke dag meer naar buiten komt, zul je ongetwijfeld wat eigenzinnig gedrag gaan zien.
Vergeet bij de dierenarts niet te vragen naar vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen.
Er kan een tijd komen dat jij en je kat samen op reis willen, dus bereid je voor met deze handige reischecklist.
-
In de eerste week:
Je kat zal wat tijd nodig hebben om zich aan zijn nieuwe omgeving en mensen aan te passen. Wees geduldig, want het kan zijn dat ze nog moeite hebben met het gebruik van de kattenbak en met het verkennen van grenzen.
Zelfs volwassen katten kunnen kattenkwaad uithalen. Bereid je huis voor op de komst van je viervoeter.
Zorg ervoor dat de ID- en microchipgegevens van je kat up-to-date zijn.
-
In de eerste maand:
Terwijl je kat zich verder aanpast aan het leven thuis, is dit een goed moment om te beginnen met het versterken van gezonde routines en gedrag voor het dagelijkse leven.
Om ervoor te zorgen dat je nieuwe kat in topconditie blijft raden we aan om een bezoek aan de dierenarts in te plannen voor advies.
Vergeet bij je bezoek aan de dierenarts niet om te vragen naar vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen.
Het kan zijn dat je kat nog andere vaccinaties of boosters nodig heeft, overleg dat met je dierenarts bij het bezoek.
Je kat zal veel energie hebben om te verbranden, dus laat haar meedoen met verschillende speelse activiteiten.
-
In de eerste 6 maanden:
Je kat zal nu wel gewend zijn aan het leven thuis en aan het feit dat ze onderdeel is van het gezin. Nu alle introducties achter de rug zijn, is dit een uitgelezen moment om nieuwe trainingen te volgen en ervaringen te delen.
De persoonlijkheid van je nieuwe kat zal zich langzaam gaan vormen. Dit is hoe je hun eigenaardige gedrag kan begrijpen.
Je kat zal je misschien soms wel vergezellen op je avonturen over de weg, of zelfs door de lucht. Bereid je voor met deze kattenreis checklist.
Je kat is nooit te oud om iets nieuws te leren, dus bekijk deze kattentrainingsgids als een leuke manier om samen een band op te bouwen.
Je zou de basis van kattenverzorging nu onder de knie moeten hebben!
-
In de eerste week:
Oudere katten hebben andere verzorging nodig naarmate ze op keeftijd komen. Ze zullen waarschijnlijk minder energie hebben, en daarnaast moet je hun gezondheid in de gaten houden. Leer hoe je voor hun specifieke behoeften kunt zorgen.
Zelfs oudere katten kunnen kattenkwaad uithalen, dus maak je huis kat-proof voor speeltijd.
Zorg ervoor dat de ID- en microchipgegevens van je kat up-to-date zijn.
Help de (mogelijke) angst van je kat te verminderen door hem langzaam te introduceren bij andere huisdieren en gezinsleden.
De meeste oudere katten zijn al getraind voor de kattenbak, maar je kunt overwegen om kattenbaktraining te geven aan je nieuwe kat tot ze vertrouwd zijn met het huis.
-
In de eerste maand:
Hoewel een ouder kat minder druk is, kan een zekere mate van activiteit helpen om je kat een gezond en gelukkig leven te laten leiden.
Om er zeker van te zijn dat het goed gaat met je nieuwe kat, raden we aan om een bezoek aan de dierenarts te plannen.
Vergeet bij je bezoek aan de dierenarts niet om te vragen naar vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen.
Je kat is misschien geen kitten meer, maar ze kan nog wel andere vaccinaties of boosters nodig hebben.
Oudere katten zijn misschien langzamer geworden sinds hun kittentijd, maar er zijn nog genoeg manieren om jouw oudere kat actief te houden.
-
In de eerste 6 maanden:
De persoonlijkheid van je nieuwe kat zal zich gaan tonen, kijk dus niet raar op bij eigenaardige gedragingen.
Oudere katten verdienen nog steeds de kans om op avontuur te gaan, bereid je dus goed voor met deze reischecklist.
Je kat is nooit te oud om iets nieuws te leren, bekijk deze kattentrainingsgids als een leuke manier om samen een band op te bouwen.
Op dit punt zou je de basis van kattenverzorging onder de knie moeten hebben.
-
Wat heb ik nodig voordat ik een kat adopteer?
Maak ruimte in je budget voor een paar benodigdheden, zoals:
- Halsband
- ID-label
- Voedsel- en waterbakken
- Kattenbakvulling, schepje & kattenbak
- Draagmand
- Mand
- Verzorgingsborstel
- Nageltrimmers
- Speelgoed
- Dierenarts rekeningen
Er zullen ook kleinere dingen zijn die je regelmatig moeten kopen. Bijvoorbeeld:
- Shampoo
- Vlooien-en tekenbestrijdingsmiddelen
- Kattenvoer
- Medicijnen tegen hartwormen
-
Hoe moet ik mijn huis voorbereiden op mijn nieuwe vriend?
Voordat je kat het huis binnenkomt, moet je ervoor zorgen dat iedereen weet hoe ze deze nieuwe vriend moeten verwelkomen en wat hun verantwoordelijkheden zijn.
Onthoud dat kittens VEEL energie hebben, en aan meubels willen krabben, op dingen willen springen en buiten hun kattenbak zullen plassen.
Aan de andere kant hebben senior katten vaak minder energie dan jongere katten, dus stel de juiste verwachtingen bij kinderen en andere gezinsleden, zodat je je nieuwe vriend niet overweldigt. -
Hoe vaak moet mijn kat na het eerste jaar naar de dierenarts?
-
Wat moet ik mijn nieuwe kat te eten geven?
Afhankelijk van hun levensfase zal je de voeding van je kat daarop moeten afstemmen.
Kittens (jonger dan 1 jaar)
Speciaal samengesteld voor hun levensstijl. Kittenvoer is gemaakt om de energie van een jonge kat te voeden en een gezonde ontwikkeling te ondersteunen.
Volwassen katten (1-7 jaar)
Volwassen kattenvoer moet de juiste balans van voedingsstoffen hebben - niet te veel, niet te weinig - om aan de dagelijkse voedingsbehoeften van de kat te voldoen.
Voer voor volwassen katten kopen
Oudere katten (leeftijd 7+)
Als je kat ouder wordt, heeft hij speciale ondersteuning nodig om het risico op nierproblemen, mobiliteitsproblemen en andere ouderdomsaandoeningen te verminderen.
-
Mag ik mijn kat mensenvoer geven?
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan het regelmatig geven van mensenvoeding aan je nieuwe kat leiden tot zwaarlijvigheid, gebitsproblemen, maag- en darmstoornissen en kieskeurige eetgewoonten. Het is ook belangrijk te weten welke soorten voedsel giftig zijn voor katten voordat je ze iets van de eettafel geeft.
In plaats van tafelrestjes als traktatie te geven, kun je je dierenarts vragen naar een gezonder alternatief dat speciaal voor katten is ontwikkeld.
-
Hoeveel kost de verzorging van mijn kat?
Het maakt niet uit hoe oud je kat is, er zijn wel degelijk kosten om hem een gelukkig en gezond leven te geven. Over het algemeen kost de verzorging van katten gemiddeld zo'n 750 euro per jaar, aldus Pet Coach, en dan hebben we het nog niet over onverwachte bezoekjes aan de dierenarts, of momenten van zwakte wanneer je een speeltje ziet dat je lieve huisdier 'moet' hebben. Zorg ervoor dat je klaar bent om voor je kat te zorgen; zowel fysiek, emotioneel als financieel, voordat je een vriend voor altijd in huis neemt.
-
Wat als mijn kat alles in huis bekrast?
De nagels van een kat zijn een groot deel van hun leven, en een deel van de manier waarop ze met hun wereld omgaan. Het is geen wonder dat ze het krassen op verschillende voorwerpen een manier vinden om stress te verlichten of angst te tonen. Een andere mogelijkheid is dat je kat zich gewoon verveelt! Investeer in een krabpaal en vergeet niet om geduldig te zijn.
-
Waarom heeft mijn kat steeds ongelukjes, of moet hij overgeven?
Mensen hebben de neiging om aan te nemen dat een kat opzettelijk buiten de kattenbak plast, maar er zijn minder 'kwaadaardige' redenen achter dit soort gedrag. Plassen op voorwerpen in huis is vaak een teken van angst, of misschien is er zelfs een mogelijke medische aandoening waar je kat last van heeft.
Katten kunnen hun angst ook tonen in de vorm van spijsverteringsproblemen. Geef echter niet direct het voer de schuld, een snelle wisseling van voeding zorgt juist voor problemen.
Het belangrijkste om te onthouden is om de hoop niet te verliezen. Naarmate je kat zich thuis meer op haar gemak voelt en je dierenarts eventuele gezondheidsproblemen heeft verholpen, zal je kat waarschijnlijk weer zijn behoefte in de kattenbak doen. -
Waar kan ik Hill's kattenvoer producten vinden?