Mag je je kat brood geven?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een sneetje brood is voor veel huisdiereigenaren een lekkere traktatie, maar mag je het ook aan je kat geven? Mogen katten brood eten, of is brood slecht voor katten? Voordat je wat van je boterham of stokbrood aan je huisdier geeft, geven we eerst de feiten over katten en brood.

Mogen katten brood eten?

Zoals het geval is met veel voedsel voor mensen, zijn kleine hoeveelheden brood over het algemeen veilig voor katten om te eten. Katten mogen eigenlijk niet regelmatig brood eten, geef het daarom af en toe als een traktatie.

Qua gezondheid zit er niets in gebakken brood dat slecht is voor je kat, maar het moet met mate worden gevoerd. Hoewel brood, en vooral volkorenbrood, een goede bron is van voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vezels en koolhydraten, is het teveel ervan eten niet goed voor een kat, zeker niet als het brood sterk bewerkt is. Om een idee te geven, een snee witbrood levert een vijfde van alle calorieën die een gemiddelde kat per dag nodig heeft. Dus, terwijl twee sneetjes brood misschien nauwelijks jouw honger stillen, is het veel te veel voor je kat.

Brood kan wel van pas komen als je je kat orale medicijnen moet geven. Misschien kun je een pil verstoppen in zacht gebakken brood of er zelfs vloeibaar medicijn op gieten. Maar je kat trapt misschien niet in deze truc. Veel katten zullen voer met medicijnen vermijden vanwege de bittere smaak. Volgens het ziekenhuis heb je meer kans met kattenvoer uit blik, maar als je kat van een lekker stukje brood houdt, kun je toch voor deze mogelijkheid kiezen.

Is brood slecht voor katten?

Nu we weten dat het antwoord op de vraag of katten al dan niet brood kunnen eten "ja, met mate" is, brengt dit ons bij de volgende vraag: "Is brood gevaarlijk voor katten?" Sommige soorten gebakken brood zijn veiliger voor katten dan andere. Een goede vuistregel is: hoe natuurlijker het gebakken brood is, hoe beter het waarschijnlijk is voor je kat.

Wat veilig is voor een mens, kan giftig zijn voor een dier - en brood is daarop geen uitzondering. Als gebakken brood op smaak is gebracht met tomaat, ui of knoflook, moet je het wel beschouwen als giftig voedsel voor katten. Vermijd ook kruiden en specerijen, tenzij je zeker weet dat ze veilig zijn voor je kat. Het is altijd een goed idee om je dierenarts te raadplegen voordat je voedsel voor mensen aan je kat geeft.

In dit artikel hebt je misschien de verwijzing naar "gebakken" brood opgemerkt. Dat is om duidelijk te maken dat het meeste gebakken brood geen gevaarlijk voer voor katten is. Maar brooddeeg, dat actieve gist bevat, is wel een aanzienlijk risico voor de gezondheid van je kat.

Gist

Rauw deeg - alle soorten gistdeeg, niet alleen brood - kan, net als op het aanrecht, in je kat gaan gisten en leiden tot een opgezette maag en een ernstig opgeblazen gevoel. In zeldzame gevallen is dan een operatie nodig om de deegmassa te verwijderen. Bovendien kan deze gisting alcohol gaan produceren, wat ernstige problemen kan veroorzaken voor je huisdier.

Himalya kat met blauwe ogen kijkt over de tafel naar een boterham

Bovendien kan het eten van ongekookte gist je kat bedwelmen. Dit is ook bekend als alcoholvergiftiging en ontstaat doordat gistingsproducten ethanol bevatten, dat wordt opgenomen in de bloedbaan, wat resulteert in dronkenschap en metabole acidose (overmatige hoeveelheden zuur die de chemicaliën in het bloed veranderen). Alcohol is voor alle dieren verboden vanwege de giftigheid van ethanol, die eenmaal in het lichaam dodelijk kan zijn.

Tekenen van gistinname zijn braken, diarree en overmatige gasvorming of een opgeblazen gevoel. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts of een spoedkliniek als je vermoedt dat je kat rauw deeg heeft gegeten dat gist bevat.

Hoe beïnvloedt brood de voeding van katten?

Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze een deel van hun voedingsstoffen uit vlees moeten halen. Met andere woorden, ze moeten altijd wat vlees eten. Zij hebben een kattenvoer nodig dat is ontwikkeld met de juiste ingrediënten die de juiste balans van voedingsstoffen bieden, waaronder eiwitten op basis van vlees, aminozuren, vitaminen, mineralen en energie, om een optimale gezondheid te garanderen.

Denk daarom, voordat je je kat brood geeft, niet alleen aan hun voedingspatroon maar ook aan hun algehele gezondheid. Als je kat bijvoorbeeld diabetes heeft, overleg dan met je dierenarts voordat je haar brood voert. Je dierenarts kan aanbevelen om je kat koolhydraatbeperkt voer te geven, waarvan is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel beter onder controle houdt.

In het algemeen moet je de snacks van je kat beperken, omdat het geven van voer waaraan ze niet gewend zijn maagklachten kan veroorzaken - zelfs als ze goed gezond zijn. En denk eraan, brood zou geen vaste plaats moeten hebben in het voedingspatroon van je kat. Het is een hartige traktatie die je zo nu en dan in hele kleine hoeveelheden kunt geven.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., is een professioneel lid van de Cat Writers' Association (CWA), een STEAM-opvoeder en een toegewijde katteneigenares. Ze schrijft over huisdieren, onderwijs, de gezondheid van vrouwen en STEM-achtige dingen. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten