Leuke spelletjes om jouw kat fit te houden

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Pak snel je hengel

Het is geen geheim dat katten dol zijn op vogels. Of beter, dol op het jagen op vogels. Je herkent dit wanneer je kat gaat 'mekkeren' als ze een vogel ziet. Een stokje met touw en aan het uiteinde een aantal veren bevestigd is ruim voldoende om jouw kat enthousiast te krijgen om achter een een nepprooi aan te gaan. Overigens zijn er heel veel van dit soort stokjes of hengels te koop, zowel online als in de meeste dierenspeciaalzaken. Een kat is vaak het dolst op zelfgemaakte speeltjes: een lintje, touwtje of propje papier... bevestig eens een aantal veren aan een stukje lint of touw en je zal merken dat jouw kat meteen een aanval zal wagen!

Zoef! Razendsnel het speeltje achterna

Deze moderne variant is natuurlijk ook gebaseerd op het nabootsen van de jacht en het bespringen van een prooi. Een klein autospeeltje, of het nu opwindbaar, met batterijen of op afstandsbediening is, brengt elke kat aan het spelen... en reken maar dat jij het jachtgedrag van jouw kat bijzonder entertaining zal vinden! Doe alsof jouw speeltje een echte muis is: laat het langzaam verdwijnen achter of onder een voorwerp. Veiligheid staat altijd voorop, dus laat jouw kat nooit zonder toezicht met een, al dan niet gemotoriseerd, kattenspeeltje spelen.

Verstoppertje spelen

Nee, dat is écht niet alleen voor honden. Katten zijn slimmer dan je denkt en ze kunnen dan ook echt lol beleven aan dit spel. Hou het spel wel simpel, zodat het plezierig en lonend blijft voor je kat. Roep je kat (rond etenstijd is uiteraard het meest geschikte moment) en kijk hoe ze komt aanrennen. Ga hierna in een andere kamer staan, roep je kat weer bij je, en herhaal dit in andere ruimtes. Verstop je telkens meer, zodat jouw kat je iedere keer minder makkelijk kan vinden. Beloon de inspanningen met een favoriet speeltje of een paar brokjes. Katten zijn dol op verstoppertje spelen. Ook is het een leuke manier om de kat aan te leren naar jou toe te komen wanneer je hem of haar roept.

Mysterieus bewegende objecten

Speel in op de natuurlijke nieuwsgierigheid van je kat met dit eenvoudig maar oh-zo-fun spel! Bind een lang touw aan een van de favoriete speeltjes van je kat (een speelmuisje, maar ook gevonden veren of een propje aluminiumfolie of papier of zelfs een kurk doen het soms verrassend goed). Hou een uiteinde van het touwtje vast, terwijl je het speeltje in het midden van de kamer neerlegt. Kijk eens wat je kat doet als je het touwtje langzaam beweegt en er dan een scherpe ruk aan geeft... Soms ligt een prooi even voor ‘dood' om dan langzaam heel zachtjes wat te bewegen. Het zal niet lang duren voor je kat er vol bovenop springt! Zorg ervoor dat je kat voldoende beweging krijgt, en laat haar eerst de prooi vangen, voordat je het speeltje veilig opbergt.

Vissen

Het geluk zit soms in hele kleine simpele dingen: een hengel met een favoriete prooi vastgebonden aan het uiteinde van het koordje. Hou het interessant: beweeg het soms wat sneller, dan wat langzamer. Verstop het en maak stiekem ristelgeluidjes. Waar de kat graag achter een hengel aan vliegt, wordt het baasje blijer van het 'ophengelen' van de kat! Beweeg het speeltje niet naar je kat toe, maar beweeg je het van je kat af. Soms ligt een prooi even voor ‘dood' om dan langzaam heel zachtjes wat te bewegen. Laat de kat haar 'vangst' maken voordat je beslist het spel stop te zetten: dat werkt motiverend voor de volgende keer. Laat je kat liever niet alleen spelen met een veter of andere objecten die ingeslikt kunnen worden, of waar jouw kat in verstrikt kan raken. Berg deze steeds veilig op.

Je kat kan altijd wat beweging gebruiken

In plaats van het voerbakje onmiddellijk gevuld op de grond te plaatsen, kan je beter eerst samen met je kat een wandelingetje in huis maken. En na een paar stappen beloon je jouw 'trouwe volger' telkens weer met een brokje. Een leuk alternatief om de lichaamsbeweging en speelsheid van je kat te stimuleren is met een interactieve 'voerbal' die gevuld kan worden met droge brokjes. Afwisseling is belangrijk, dus gebruik ook van tijd tot tijd het 'gewone' voerbakje met brokjes of nat voer. Geef je kat niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voer, om overgewicht te vermijden!

De leukste spelletjes stimuleren het jachtinstinct van de kat. Het is daarbij wel belangrijk dat jouw kat jou niet als een prooi gaat zien: Zorg er dus voor dat je de aandacht van jouw kat richt op het speeltje en niet op jouw bewegende handen of voeten. Als je dit niet tijdig corrigeert, dan zal de speelsheid van de kat op een ongewenste manier geuit worden met tanden en klauwen in de aanslag en wordt elk spel een pijnlijke aangelegenheid. Een speels kitten dat flink rondrent is bijzonder schattig, vooral bij jacht- en vechtspelletjes. Maar elke kat wordt groter en sneller. Wees dus vanaf het begin consequent met de regels van het spelletje, zodat je later niet 'speels' aangevallen wordt met de vlijmscherpe tanden en klauwen van je kat.

Net echt: Probeer de bewegingen van je speelgoed prooi zo natuurlijk mogelijk te laten lijken. Kijk eens hoe een echte muis of vogel bewegen en doe dit na wanneer je met je kat speelt. Met de ruime keuze aan video's op het internet, vind je hier vast inspiratie.

Probeer eens deze DIY speeltjes: Het favoriete speeltje van je kat is soms net zo makkelijk gemaakt als vermakelijk. Je hebt waarschijnlijk al het grootste deel van de benodigdheden in huis om deze doe-het-zelf-creatie uit te proberen. Zorg dat je jouw kat voldoende afwisseling biedt. Nieuwigheid van een speeltje simuleert sterk de zin van de kat om er daadwerkelijk mee te spelen, dus je kan het beste na verloop van tijd afwisselen tussen de verschillende speeltjes of een tijdslimiet opleggen per speeltje en deze daarna opbergen. Put inspiratie uit de omgeving rondom: er zijn talloze mogelijkheden, vaak erg eenvoudig en toch plezierig van aard, waarmee je de kat bezig kan houden. Katten kunnen zich ook vermaken met erg simpele dingen, zoals de dop van een plastic fles... makkelijk te recyclen wanneer de kat erop uitgekeken is! Kartonnen dozen kunnen, wanneer ze zijn veroverd, als fort dienen, en als 'personeel' kan je kat voeren met een plastic fles met gaatjes, een uitstekende vervanging voor een brokjes-dispenser. Laat jouw fantasie de vrije loop! En mocht je even geen idee hebben waar je moet beginnen, het internet is een geweldige bron van inspratie. Ken je onze Pinterest pagina al? 

Hou het leuk en gevarieerd, maar hou het vooral veilig.

 

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten