
Spelen met je kat voor weinig geld: 7 gratis spelletjes
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Katten zijn van nature actieve wezens die graag rennen, jagen en springen. Hoewel een gezonde kat meestal gedurende de dag genoeg beweging krijgt, is een thuisomgeving met veel gelegenheid om te spelen essentieel om haar fysiek en mentaal gezond te houden. Volgens het is dit met name belangrijk voor binnenkatten, die niet zoveel fysieke activiteit krijgen als buitenkatten.
Maak je geen zorgen – katten hebben geen dure speeltjes nodig. Bijna alles kan dienst doen als goedkoop speeltje voor je kat. Ze kan veel lol beleven aan kartonnen dozen, kranten of zelfs ijsblokjes. Dus neem een kijkje in huis, gebruik je fantasie en je zal je realiseren dat de ideeën voor het oprapen liggen om je kat in beweging te krijgen!
Hier volgen zeven leuke gratis spelletjes voor katten...
1. Plezier met een deken
Katten houden nergens meer van dan jagen en springen. Geef je kat iets om op te jagen door je hand onder een deken heen en weer te bewegen. Ze zal al snel aan de jacht beginnen! Als ze haar klauwen uitgestoken heeft, is een dunne deken misschien niet genoeg om je vingers tegen krassen te beschermen. Indien nodig kan je een knuffel om een ander object gebruiken om je vingers te beschermen tegen je wilde roofdier.
2. Verfrommelde stukken papier
Katten zijn er dol op om tegen iets aan te slaan dat zich gemakkelijk over de vloer beweegt. Het LICG suggereert bijvoorbeeld een bal van lint of folie. Lichte objecten die met weinig kracht ver komen zijn het beste, dus recycle je reclamefolders nog niet; verfrommel ze en geef ze aan je kat. Ze zal ze waarschijnlijk over de vloer heen slaan, erachteraan jagen en er opnieuw tegen slaan. Misschien zal ze zelfs beginnen ze te 'apporteren' en ze naar je terug te brengen, zodat je ze steeds opnieuw kan gooien.
3. Laat je kat de krant 'lezen'
Net als met de deken kan je een object onder de krant heen en weer bewegen (een lepel, een potlood of een eetstokje). Het zal een onweerstaanbare prooi worden voor je kat! Je kan ook een tent maken van de krant en je kat zich er onder laten verstoppen. Vervolgens loop je voorbij met een stokspeeltje. Aanvallen!
4. Kat in de zak
Katten kunnen zich dagenlang vermaken met een verkreukelde bruine papieren zak. Het is een ideale plek om zich te verstoppen totdat het ideale moment zich presenteert. Het is ook altijd leuk om met kleine speeltjes in de papieren zak te blijven spelen. Maak gaatjes aan beide kanten van de zak en aan de onderkant, voor het geval je kat de zak over haar kop heen krijgt. Zo loopt ze niet het gevaar erin verstrikt te raken.
5. Tubespeeltje
Voor deze oefening moet je een beetje doe-het-zelven, maar dat kan je wel! Zo maak je een leuk tubespeeltje voor je kat:
- Neem een kleine doos, zoals een schoenendoos of een lege doos zakdoekjes waar het deksel vanaf is gehaald.
- Zet er lege wc-rollen in, zodat ze verticaal in de doos staan (er zijn er ongeveer twaalf nodig om de doos te vullen).
- De rollen zullen overal in huis terechtkomen! Als je dat niet ok vindt, kan je een lijmpistool gebruiken om ze aan elkaar vast te lijmen.
Nu is het tijd om te spelen! Je kan kleine gaatjes maken aan weerszijden van de doos en speeltjes door de verschillende gaatjes steken, zodat je kat kan proberen ze te vangen. Je kan ook snacks in de tubes plaatsen en je kat laten proberen om ze eruit te halen. Voor katten die dol zijn op eten en dit te eenvoudig vinden, kan je de tubes blokkeren met kleine stukjes verfrommeld papier of stof, zodat hun jachtvaardigheden uitgedaagd worden.
6. IJshockey
Speel ijshockey met je kat! Ga zitten op een tegel- of linoleumvloer en sla samen een ijsblokje over en weer. De eerste die scoort heeft gewonnen!
7. Doe-het-zelf kattenpaleis
Volgens het LICG zijn katten zijn er dol op om te klimmen; ook verstoppen ze zich graag. Je kan je kat natuurlijk een lege doos geven, waar ze zich eindeloos mee zal vermaken. Red een kartonnen doos van de recycling en knip er aan beide kanten een gat in ter grootte van een kat. Je kat zal er urenlang lol aan beleven! Maar waarom zou je je beperken tot slechts één doos, wanneer je ook een kattenhuis kan bouwen? Stapel meerdere dozen op elkaar, maak ze aan elkaar vast met knijpers of tape en gooi een deken over het geheel om een kattenfort te maken.
Wees creatief en je zal er urenlang samen met je kat gratis plezier van hebben
Katten vermaken zichzelf, dus doe net als zij en wees creatief! Je ziet dat er overal in huis spannende gelegenheden zijn voor je kat om zich te bewegen en te spelen. Het hoeft allemaal niet zo gecompliceerd en duur te zijn, dus begin gewoon met spelen! Onthoud wel om alle touwtjes, linten en dergelijke op te ruimen na het spelen met je kat. Laat haar ook nooit alleen met dit soort speeltjes, want ze kunnen gevaarlijk zijn als ze worden ingeslikt.
Veelgestelde vragen over lichaamsbeweging en spelen
Hoeveel beweging heeft mijn kat per dag nodig?
Hoeveel beweging je kat nodig heeft, hangt af van haar leeftijd, ras, levensstijl en gezondheid. Een oudere kat heeft bijvoorbeeld niet zo veel beweging nodig als een jongere kat. Een actieve buitenkat krijgt gewoonlijk alle lichaamsbeweging die ze nodig heeft tijdens haar dagelijkse activiteiten. Als je je kat echter wilt helpen om actiever te zijn, zijn twee intense sessies van 5 tot 10 minuten per dag een goede richtlijn.
Hoe weet ik of mijn kat genoeg beweging krijgt?
Als je kat een actieve buitenkat is met een gezond lichaamsgewicht, dan krijgt ze waarschijnlijk alle beweging die ze nodig heeft. Is je kat echter een binnenkat of komt ze aan, dan krijgt ze misschien niet genoeg beweging.
Wat zijn leuke oefeningen voor binnenkatten?
Goede activiteiten binnenshuis bootsen de natuurlijke gedragingen van je kat na – bijvoorbeeld jagen, springen en klimmen. Probeer daarom het jagen na te bootsen met een stokspeeltje of leg een speelplek aan met dozen van verschillende formaten.
Wat zijn de beste speeltjes om je kat te laten bewegen?
Alles waar ze achteraan kan jagen of tegenaan kan slaan, zolang het niet ingeslikt kan worden of anderszins schade kan toebrengen! Met een stokspeeltje dat je heen en weer kan bewegen, een piepspeeltje of zelfs een bal verfrommeld papier zal je kat al snel actief zijn!
Kunnen katten met overgewicht veilig aan lichaamsbeweging doen?
Milde lichaamsbeweging kan helpen om af te vallen en wordt meestal aanbevolen voor katten met overgewicht of obesitas. Denk er wel aan dat te veel beweging een belasting kan vormen voor de gewrichten en het hart- en vaatstelsel van een kat met overgewicht. Het LICG raadt aan de dierenarts een behandelplan te laten opstellen, zodat je kat op een veilige manier kan bewegen en afvallen.
Is spelen met een laserpointer een goede oefening voor katten?
Katten zijn er zeker dol op om achter laserpointers aan te jagen, maar houd er rekening mee dat de laser het zicht van je kat kan beschadigen als hij direct in haar ogen schijnt. Het kan ook frustrerend voor haar zijn dat ze de stip nooit echt kan 'vangen'. Als je toch een laserpointer wilt gebruiken om met je kat te spelen, kies er dan eentje met een heel zwak licht en houd hem ver weg van de ogen van je kat. Stop ook af en toe met de jacht en geef haar een speeltje om op te bijten om een snack om te eten.
Over de auteur

Kara Murphy
Kara Murphy werkt als freelance tekstschrijver vanuit haar thuisbasis in Erie, Pennsylvania (VS). Ze heeft een Goldendoodle genaamd Maddie, die altijd op dezelfde plek in de tuin van de buren snuffelt wanneer ze in de buurt uitgelaten wordt.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip