Omdat Golden Retrievers graag willen plezieren, reageren ze goed op gehoorzaamheidstraining. Naast deze goede eigenschap zijn ze ook speels, aanhankelijk en gelijkmoedig.

 

De Golden Retriever in een notendop
The Golden Retriever Dog Breed

Golden Retrievers zijn heel veelzijdig. Ze staan bekend als vogelhonden, gezinshuisdieren, hulphonden voor gehandicapten en zoek- en reddingshonden.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 29-32 kg
Teef: 25-29 kg

Schofthoogte:

Reu: 58-62 cm

Teef: 53-55 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld
Levensduur: 10-13 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: gemiddeld
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

apporteren

Vacht:

Lengte: gemiddeld
Eigenschappen: steil
Kleuren: verschillende tinten goud
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Golden Retriever reuen zijn 58 tot 62 cm hoog en wegen ongeveer 29 tot 32 kg. Teefjes zijn ongeveer 53 tot 55 cm hoog en wegen ongeveer 25 tot 29 kg.

De Golden Retriever heeft een waterafstotende vacht die golft of plat is en goud tot crème van kleur. Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van dit ras is de beharing op de nek, poten, dijen, onderkant van de romp en staart.

De kop van de hond is sterk en breed. De oren zijn niet erg groot, maar zitten hoog op de kop en hangen tot net onder de kaaklijn. De borstkas is diep en het lijf is goed in balans. Golden Retrievers worden ongeveer 10 tot 13 jaar oud.

Persoonlijkheid:

De Golden Retriever is gelijkmoedig, intelligent en aanhankelijk. Golden Retrievers zijn speels, maar toch zachtaardig met kinderen, en ze lijken goed overweg te kunnen met andere huisdieren en vreemden.

Deze honden willen graag plezieren, wat waarschijnlijk verklaart waarom ze zo goed op gehoorzaamheidstraining reageren en zulke populaire hulphonden zijn. Ze houden ook van werken, of ze nu het jagen op vogels betreft of het ophalen van de slippers van hun baasje.

Golden Retrievers blaffen niet vaak en het ontbreekt hen aan waakinstinct, dus reken niet op ze voor de bewaking. Sommige Golden Retrievers laten het je echter wel weten wanneer er vreemden aankomen.

Verzorging:

Dit ras is graag actief. Vergeet niet dat Golden Retrievers in hart en nieren vogelhonden zijn, dus ze houden van apporteerspelletjes en van zwemmen. Als ze dagelijks beweging krijgen, dan kunnen Golden Retrievers zich aan ieder type huis aanpassen, zelfs als dit een stadsappartement is.

Golden Retrievers verharen gemiddeld. Met ongeveer één keer per week borstelen blijft de vacht er mooi uitzien.

Geschiedenis:

In 1999 was de Golden Retriever het op een na populairste AKC-ras. Dit werkt verbazing, omdat de hond vele kwaliteiten heeft die hem tot een perfect gezinshuisdier maakt. De wortels van de Golden Retriever liggen echter in het open veld en de waterwegen van Groot-Brittannië.

De Golden Retriever werd gefokt om op vogels te jagen, met name watervogels. Het ras was het resultaat van een kruising tussen een aantal andere rassen, waaronder spaniëls, setters en de Newfoundlander (maar niet de Newfoundlander zoals we die tegenwoordig kennen) en misschien zelfs de bloedhond. De combinatie resulteerde in een sterke hond die goed kon zwemmen, tegen koud water kon, aangeschoten wild kon opsporen en kon omgaan met vleugellamme vogels.

Tegenwoordig zijn Golden Retrievers niet alleen goede vogeljachthonden en gezinshuisdieren, maar zijn ze ook populair als hulphond voor blinden en gehandicapten, en als zoek- en reddings- en douanehond. Maar weinig honden zijn zo veelzijdig.

Gerelateerde artikelen

 • Bullmastiff

  Dogs running De Bullmastiff is een zachtaardige, aanhankelijke hond. Wordt hij onderdeel van een gezin met kinderen? Socialisatie en training zijn dan cruciaal!
 • Rottweiler

  Dogs running Rottweilers behoren tot een van de oudste rassen en zijn erg populair. De Rottweiler is niet aan te raden voor mensen die voor het eerst een hond nemen, want hij heeft intensieve en doorlopende socialisatie nodig om een goede familievriend te zijn.
 • Pyrenese Berghond

  Dogs running De Pyrenese Berghond heeft een onafhankelijk karakter. Voor een rustig gezin is hij dan ook een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet vanwege dit karakter wel geduld hebben tijdens de training.
 • Border Collie

  Dogs running Border Collies zijn oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven, maar ze kunnen ieder type kudde aan en zullen zelfs de kinderen in het gezin hoeden. Ze zijn extreem energiek en hebben dus veel beweging nodig.
 • Rhodesian Ridgeback

  Dogs running Hoewel de Rhodesian Ridgeback de indruk wekt van een grote, luie jachthond, heeft hij bewonderaars vanwege zijn aangeboren kwaliteiten. Een Ridgeback heeft een rustig en vriendelijk temperament en blaft zelden.
 • Beagle

  Dogs running Het Beagle hondenras staat er om bekend dat hij goed overweg kan met andere huisdieren en kinderen. Verder worden ze omschreven als vrolijk, actief, aanhankelijk en vriendelijk.