Omdat Golden Retrievers graag willen plezieren, reageren ze goed op gehoorzaamheidstraining. Naast deze goede eigenschap zijn ze ook speels, aanhankelijk en gelijkmoedig.

 

De Golden Retriever in een notendop
The Golden Retriever Dog Breed

Golden Retrievers zijn heel veelzijdig. Ze staan bekend als vogelhonden, gezinshuisdieren, hulphonden voor gehandicapten en zoek- en reddingshonden.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 29-32 kg
Teef: 25-29 kg

Schofthoogte:

Reu: 58-62 cm

Teef: 53-55 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld
Levensduur: 10-13 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: gemiddeld
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

apporteren

Vacht:

Lengte: gemiddeld
Eigenschappen: steil
Kleuren: verschillende tinten goud
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Golden Retriever reuen zijn 58 tot 62 cm hoog en wegen ongeveer 29 tot 32 kg. Teefjes zijn ongeveer 53 tot 55 cm hoog en wegen ongeveer 25 tot 29 kg.

De Golden Retriever heeft een waterafstotende vacht die golft of plat is en goud tot crème van kleur. Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van dit ras is de beharing op de nek, poten, dijen, onderkant van de romp en staart.

De kop van de hond is sterk en breed. De oren zijn niet erg groot, maar zitten hoog op de kop en hangen tot net onder de kaaklijn. De borstkas is diep en het lijf is goed in balans. Golden Retrievers worden ongeveer 10 tot 13 jaar oud.

Persoonlijkheid:

De Golden Retriever is gelijkmoedig, intelligent en aanhankelijk. Golden Retrievers zijn speels, maar toch zachtaardig met kinderen, en ze lijken goed overweg te kunnen met andere huisdieren en vreemden.

Deze honden willen graag plezieren, wat waarschijnlijk verklaart waarom ze zo goed op gehoorzaamheidstraining reageren en zulke populaire hulphonden zijn. Ze houden ook van werken, of ze nu het jagen op vogels betreft of het ophalen van de slippers van hun baasje.

Golden Retrievers blaffen niet vaak en het ontbreekt hen aan waakinstinct, dus reken niet op ze voor de bewaking. Sommige Golden Retrievers laten het je echter wel weten wanneer er vreemden aankomen.

Verzorging:

Dit ras is graag actief. Vergeet niet dat Golden Retrievers in hart en nieren vogelhonden zijn, dus ze houden van apporteerspelletjes en van zwemmen. Als ze dagelijks beweging krijgen, dan kunnen Golden Retrievers zich aan ieder type huis aanpassen, zelfs als dit een stadsappartement is.

Golden Retrievers verharen gemiddeld. Met ongeveer één keer per week borstelen blijft de vacht er mooi uitzien.

Geschiedenis:

In 1999 was de Golden Retriever het op een na populairste AKC-ras. Dit werkt verbazing, omdat de hond vele kwaliteiten heeft die hem tot een perfect gezinshuisdier maakt. De wortels van de Golden Retriever liggen echter in het open veld en de waterwegen van Groot-Brittannië.

De Golden Retriever werd gefokt om op vogels te jagen, met name watervogels. Het ras was het resultaat van een kruising tussen een aantal andere rassen, waaronder spaniëls, setters en de Newfoundlander (maar niet de Newfoundlander zoals we die tegenwoordig kennen) en misschien zelfs de bloedhond. De combinatie resulteerde in een sterke hond die goed kon zwemmen, tegen koud water kon, aangeschoten wild kon opsporen en kon omgaan met vleugellamme vogels.

Tegenwoordig zijn Golden Retrievers niet alleen goede vogeljachthonden en gezinshuisdieren, maar zijn ze ook populair als hulphond voor blinden en gehandicapten, en als zoek- en reddings- en douanehond. Maar weinig honden zijn zo veelzijdig.

Gerelateerde artikelen

 • Portugese Waterhond

  Dogs running Honden van dit ras zijn actief, van gemiddelde grootte en intelligent. Een Portugese Waterhond heeft veel beweging nodig en zoekt dan ook een sportief baasje met wie hij veel tijd kan doorbrengen.
 • Duitse Herder

  Dogs running De altijd populaire Duitse Herder is slim en makkelijk te trainen. Hij is vrij actief, vindt het leuk om iets te doen te hebben en kan goed overweg met kinderen.
 • Australische Herder

  129878303 Australische Herders zijn zeer intelligente, actieve, maar vriendelijke honden die graag met kinderen spelen.
 • Bichon Frisé

  Dogs running De Bichon Frisé is een kleine, speelse, maar zachtaardige hond, die niet veel ruimte nodig heeft om te stoeien en die goed in een appartement kan wonen.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Noorse Elandhond

  Dogs running De Noorse Elandhond is een hond van gemiddelde grootte, sterk en vierkant gebouwd. Hij kent geen angst, is betrouwbaar, energiek en een enorm loyale kameraad.