Oormijten bij katten en kittens: symptomen en behandelingen

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Parasieten horen bij het leven, zowel voor mensen als voor dieren. Een van de parasieten die bij katten problemen kunnen veroorzaken is de oormijt of Otodectes cynotis. In dit artikel bekijken we hoe je de symptomen van een mogelijke oormijtbesmetting kan zien hoe je oormijten bij katten kan behandelen.

Wat zijn oormijten?

Oormijten leven op het huidoppervlak en vooral op de huid in de gehoorgang. Ze zijn besmettelijk en worden meestal via direct contact van kat op kat overgedragen. Deze kleine parasieten zijn niet kieskeurig wat gehoorgangen betreft, dus ze kunnen ook van honden op katten overspringen en andersom. Oormijten en hun eitjes kunnen meerdere maanden standhouden in de woonomgeving en zo je kat opnieuw besmetten.

Lopende kitten

Symptomen van oormijten bij katten

Oormijten zijn de oorzaak van de meeste oorproblemen bij katten. Hoewel alle katten in een huishouden besmet kunnen raken, zijn de problemen vaak het grootst bij kittens, aangezien hun immuunsysteem nog niet volwassen is.

Let op de volgende symptomen van oormijten:

  • Een opbouw van rood-zwart oorsmeer en vuil in de gehoorgang(en).
  • Wrijven en krabben aan het oor/de oren. Misschien zie je dat je kat plotseling gaat zitten en zich heftig begint te krabben. Dat is omdat het tot extreme irritatie leidt wanneer de mijten zich voortbewegen.
  • Oortrekkingen en schudden met de kop.
  • Soms kunnen oormijten ook andere delen van het lichaam van een kat besmetten. Haarverlies in een bepaalde zone en rode huid waaraan gekrabd is kunnen hierop duiden.

Diagnose door de dierenarts

De dierenarts zal oormijten kunnen diagnosticeren door de gehoorgangen van je kat te onderzoeken met de otoscoop, een speciaal 'vergrootglas'. Oormijten en eitjes kunnen zichtbaar zijn tijdens het onderzoek. Soms worden ze gevonden wanneer het oorsmeer van je kat onder de microscoop bekeken wordt.

Behandeling en verzorging thuis

Oorproblemen moeten snel en effectief behandeld worden. Als er een secundaire infectie bij komt kijken, kunnen het trommelvlies en het middenoor beschadigd raken. Oorproblemen kunnen ook erg pijnlijk zijn, dus zoek altijd hulp zodra je symptomen opmerkt. In sommige gevallen kan de behandeling meerdere weken duren.

In de meeste gevallen zal de dierenarts de oren van je kat moeten schoonmaken vóórdat de behandeling effectief kan zijn. Het schoonmaken verwijdert oorsmeer en vuil, plus een gedeelte van de mijten en hun eitjes. Zodra de oren schoon zijn, kunnen de medicijndruppels beter doordringen en hun werk effectiever uitvoeren. Omdat oormijten makkelijk andere huisdieren besmetten, moeten alle katten en honden in huis behandeld worden.

De verzorging thuis houdt meestal in dat je een aantal dagen druppels medicijn moet toedienen. De dierenarts wil misschien ook dat je de behandeling later nog eens herhaalt, zodat mijten die na de behandeling uit het ei gekomen zijn ook gedood worden. Ongeacht voor welke behandeling de dierenarts kiest, moet je de instructies nauwgezet opvolgen. Je moet misschien ook de woning behandelen met vernevelaars of sprays tegen vlooien, zodat je kans op een nieuwe besmetting verkleint.

Voeding

Als je kat last heeft van oormijten, kan de dierenarts een verandering van voer aanraden. Voor kittens is voeding bijzonder belangrijk voor een optimale groei en een goede ontwikkeling van het immuunsysteem. Een sterk en gezond immuunsysteem kan helpen om mijten en andere parasieten onder controle te houden. Tenzij de dierenarts iets anders aanraadt, kan je je kat het beste gedurende een periode van zeven geleidelijk laten overstappen. Zo help je haar aan het nieuwe voer te wennen en zal ze het niet afwijzen of last van haar maag krijgen.

Leer hoe je je kat geleidelijk kan laten overstappen op een nieuw voer.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS