"Wat probeert je hond je te vertellen? "

Geschreven door Erin Ollila
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Mensen communiceren verbaal met stemgeluid, maar honden proberen ons van alles te vertellen met lichaamstaal en geluiden. Hoewel je hond precies lijkt te begrijpen wat je zegt, vooral als je hem of haar eenvoudige commando's hebt aangeleerd zoals zit, naast en blijf, is het ook handig als jij de lichaamstaal van je hond weet te vertalen.

De geluiden

Als je hond op zekere dag tegen je begint te praten, maak er dan een video van en geniet van je status als BN'er. Tot het zover is, zul je het moeten doen met lichaamstaal (en die code daarvan moet je eerst kraken). Honden communiceren met hun hele lijf, van kop tot staart, maar ze maken ook geluiden om duidelijk te maken wat ze denken of voelen.

Hijgen

Als een hond rustig is, kan hij geluidloos hijgen. Je kunt het hijgen dan ook aanzien voor een rustige ademhaling. Honden hijgen licht als ze blij of enthousiast zijn. Als je je pup vraagt of 'ie mee gaat wandelen, wordt zijn ademhaling al iets zwaarder. Honden hijgen ook als ze nerveus zijn.

Als een hond extreem hijgt, kan er meer aan de hand zijn. Het kan een teken zijn van een ernstige aandoening. Honden hijgen als ze het warm hebben, maar ook als ze gewond of chronisch ziek zijn. Als je merkt dat je hond hijgt, houd hem dan rustig en koel. Als het hijgen gedurende lange tijd aanhoudt, neem dan contact op met je dierenarts en maak een afspraak. Alleen zo kun je onderliggende problemen met de gezondheid uitsluiten.

Janken

Janken is lastig te duiden. Vetstreet legt uit dat janken voor honden de manier is om ergens om te 'vragen', zoals aandacht of een lekker hapje. De hond kan opgewonden of energiek zijn. Andere honden janken als reactie op stress. Als een gewonde of zieke hond jankt, is dit een uiting van pijn. Wanneer je hond zonder aanwijsbare reden jankt, kan dit van alles betekenen. Het is dan ook belangrijk dat je alle opties nagaat.

Naarmate je je hond beter leert kennen, zul je onderscheidt leren maken tussen de verschillende piep- en jankgeluidjes. Als de hond lichaamstaal inzet én jankt of piept, vraagt hij om aandacht. Andere honden gaan piepen en bij de achterdeur zitten omdat ze hoge nood hebben (gefeliciteerd, je heb je hond goed zindelijk gemaakt). Als een hond jankt of piept, denken we vaak dat er iets mis is, maar in dit geval is het juist heel positief en grappig. Als je hond zonder duidelijke reden begint te janken, hij geeft verder geen signalen dat hij een plasje moet of vrolijk is, kan dit wijzen op pijn en andere lichamelijke problemen. En omdat honden je niet kunnen vertellen wat er aan de hand is, is het wijs om hem door de dierenarts te laten onderzoeken, want je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Blaffen

Blaffen kan worden vergeleken met het schreeuwen van mensen. Je hond wil zijn gevoelens uiten en dat kan alleen door te blaffen. Honden blaffen op verschillende toonhoogten, en hoewel het geluid soms door merg een been gaat, is het toch belangrijk om goed te luisteren naar het blaffen van je hond. Ononderbroken snel blaffen is meestal een waarschuwing. De hond heeft iemand in zijn territorium ontdekt, zoals de postbode, en wil zijn huisgenoten (en de andere honden in de buurt) waarschuwen. Hard en op lage toon blaffen is vaak als waarschuwing voor vreemden bedoeld: "Kom niet dichterbij, want ik vertrouw je niet." Je kunt die waarschuwing beter ter harte nemen en voorzichtig zijn. Tot slot zal een gewonde hond hoog piepen. Als je een hond tegenkomt die piept, roep dan hulp in. De hond heeft misschien dringend zorg nodig, maar houd er rekening mee dat een gewonde hond meestal ook voorzichtig is en je bezorgdheid niet interpreteert als een poging om te helpen, maar eerder als gevaar.

Honden huilen en blaffen net als hun voorouder: de wolf. Huilen is een hoger en langer aanhoudend geluid dat honden gebruiken om te laten horen dat ze er zijn en om te communiceren met andere honden in de buurt. Hoewel dit doordringende geluid een beetje irritant kan zijn, is het niets meer of minder dan een manier waarop je hond communiceert.

Zingen

Je hond mag dan geen Hazes of Beyoncé zijn, het blaffen kan zo melodieus klinken dat het iets van zingen wegheeft. Dit blafje wijst op blijdschap. Het is echt niet vreemd dat een hond de vocale omlijsting wil verzorgen als je piano speelt of blaft om je te vertellen hoe erg hij je gemist heeft of hoe leuk hij het vindt dat je met hem speelt. Met dit geluid laat hij je weten dat hij het naar zijn zin heeft.

Het lichaam

Met zijn houding en andere vormen van lichaamstaal laat een hond zien hoe hij zich voelt. Welke houding neemt de hond aan? Probeert hij zichzelf groter te maken dan hij is? Drukt hij zijn plat lijf tegen de grond als je dichtbij komt?

De vacht

Heb je het gevoel dat je hond zich naar jou toe agressief gedraagt, controleer dan of de haren bewegen. Als je ziet dat de haren bovenop de nek en rug omhoog gaan staan (net als bij een kat), wil dat zeggen dat je maar beter niet dichterbij kunt komen.  De hond kan nerveus of boos zijn.  Het is een stopteken en geeft aan dat hij jou of een ander mens, dier of voorwerp niet vertrouwt. Dit signaal hoeft niet per se voor jou bedoeld te zijn. Het kan ook zijn dat de hond je wil wijzen op naderend gevaar. En omdat honden veel beter kunnen ruiken en horen dan mensen laten ze dit gedrag vaak al zien voordat jij ook maar iets hebt gezien en gehoord. Je wordt dus gewaarschuwd om voorzichtig te zijn en je ogen open te houden.

De staart


De staart van een hond vertelt een heleboel verhalen, alleen moet jij de taal leren spreken. Kwispelt de hond met zijn staart? Dan is 'ie waarschijnlijk vrolijk en vol energie. Laat hij de staart tussen zijn poten hangen? Dit wijst op angst en betekent dat de hond nerveus is.  Wijst de staart omhoog, dan is de hond heel alert. Jachthonden nemen deze houding vaak aan als er een prooi dichtbij is en je stil en voorzichtig dichterbij moet komen.  Het kan echter ook een teken van dominantie zijn. De hond maakt zich groot.Welsh Corgi with ears up sitting facing away.

Houding

De lichaamshouding van een hond vertelt je heel veel over zijn humeur en bedoelingen. Wanneer een hond zich van je wegdraait terwijl hij zijn lichaam plat tegen de grond drukt, is dit een teken van onderdanigheid of angst.  Als je merkt dat de spieren zich aanspannen en de hond zich groot probeert te maken, neemt hij een dominante houding aan en is het beter om hem even te laten ontspannen voor je naar hem toe gaat.

Als je hond ontspannen is, zal zijn lichaamshouding ook heel ontspannen zijn. De vier poten staan op de grond en de spieren zijn ontspannen. As de hond zich op zijn gemak voelt bij jou en er geen factoren zijn die spanning opleveren, zal de hond weer gaan liggen - misschien zelfs op zijn rug - in de hoop dat je zijn buikje wilt aaien.

Een hond kan ook laten zien dat hij heel erg op zijn gemak is bij jou door zijn snuit tegen je hand te duwen. Dit is een manier om aandacht te vragen. Door met zijn snuit tegen je hand te duwen, vraagt hij 'baasje, aai me dan'."

De kop

De vorm en grootte van de kop verschilt per hondenras. Sommige honden hebben lange hangoren terwijl andere juiste kleine rechtopstaande oortjes hebben. Hoe de oren, ogen en bek er ook uitzien, je kunt heel veel leren over de lichaamstaal van honden door goed naar de kop te kijken.

De houding van de kop kan ook een teken zijn dat de hond zijn best doet om te begrijpen wat je bedoelt. Is het je weleens opgevallen dat je hond zijn kop schuin houdt als je tegen hem praat? Vetstreet legt uit dat de hond dit doet om je beter te kunnen horen. Honden zijn heel goed in het spiegelen van het gedrag van hun baasjes, dus het zou kunnen dat het schuin houden van de kop een teken is van medeleven, of een poging om te begrijpen wat je zegt, of zou jouw slimme viervoeter weten dat dit vertederende gedrag hem iets goeds oplevert? Zoals een lekkere snack of een aai. Meestal is het schuin houden van de kop een teken dat de hond probeert je te begrijpen.

Bek

De bek van een ontspannen hond is ontspannen en iets open. Ontspannen, vrolijke honden proberen zelfs om hun baasje te likken. Een hond met gesloten bek of gespannen kaken is gespannen. Een onderdanige hond herken je aan: 'tongelen' (bek likken) en gapen. Dit is een manier om zichzelf te kalmeren, maar is voor jou een signaal dat je hond zich bedreigd voelt.

Honden die hun tanden laten zien doen dit omdat ze zich bedreigd voelen en zichzelf of jou willen beschermen. Pas goed op wanneer je dit ziet! Want deze hond gaat mogelijk bijten!

Ogen

Net als bij mensen bepalen de ogen grotendeels de gezichtsuitdrukking, en als je een hond goed kent, weet je als geen ander wat zijn ogen zeggen. Dit betekent niet dat je de lichaamstaal niet kunt inzetten om erachter te komen wat de ogen van je beste vriend je vertellen. Als een hond rustig en ontspannen is, is de oogvorm normaal. Ogen die groter zijn dan verwacht, vertellen je dat de hond angstig is of zich bedreigd voelt. Maar de ogen van een agressieve hond zijn ook vaak groter dan normaal. Probeer uit zijn lichaamstaal op te maken hoe hij zich voelt. Honden die zich ziek voelen knijpen met hun ogen of hebben hangende ogen.

Stand van de oren

Als de hond de oren laag en naar achteren draagt, neemt hij een onderdanige houding aan of geeft hij aan dat hij geaaid wil worden. Maar als de oren hangen en er andere signalen zijn, zoals ontblootte tanden, kan dat erop wijzen dat de hond zich bedreigd voelt en op het punt staat om uit te vallen.  Als de oren van je hond rechtop staan, kan dit van alles betekenen: Het kan erop wijzen dat de hond heel alert is. Als je hond bijvoorbeeld een tukje doet en er bedrijvigheid is in de kamer, kunnen de oren van je hond rechtop gaan staan zonder dat er verder iets aan de lichaamshouding verandert. In dat geval houd hij met één oor in de gaten wat er om hem heen gebeurt. Als je hond wakker is en zijn oren rechtop gaan staan en hij daarbij opeens heel alert is, hoort hij iets. As de oren omhoog staan en naar voren wijzen is dat een teken dat je huisdier geprikkeld en mogelijk agressief is.

Als je een hond hebt met 'rechtopstaande' oren, kan een oor omhoog staan en het andere oor langs de kop hangen. Ook deze stand van de oren geeft aan dat de hond luistert, maar niet zo aandachtig. Hij heeft geen zin om in actie te komen.

Als je een belangrijke verandering in de lichaamstaal van je hond opmerkt, zoals zwaar hijgen of hangende oogjes, neem dan meteen contact op met je dierenarts. De hond kan gewond geraakt of ziek zijn. In dat geval wil je hem zo snel mogelijk laten behandelen.

Biografie van auteur

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila is een liefhebster van huisdieren die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het doelpubliek kan informeren, en zelfs veranderen. Wat ze schrijft is overal op internet en in gedrukte vorm te vinden. Neem contact met haar op via Twitter @ReinventingErin of kom meer over haar te weten op http://erinollila.com.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's Science Plan Light Medium Adult Hondenvoer met Kip

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light with Chicken is samengesteld om het ideale gewicht te helpen behouden. Met klinisch bewezen antioxidanten en L-carnitine om vet te helpen omzetten in energie.</p>
 • Hill's Science Plan Perfect Weight Medium Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • Hill's Science Plan Small & Mini Adult Hondenvoer met Lam & Rijst

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
 • Hill's Science Plan Medium Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced™ Fitness Medium Chicken is samengesteld om de spieren en de gezonde vitale organen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.