De voedingsbehoeften van een hond: van pup tot senior

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Toen je je hond adopteerde, nam je de tijd om onderzoek te doen en met de dierenarts te praten over de voedingsbehoeften van honden, voordat je besliste wat je hem zou gaan voeren. Je weet dat je nooit etensresten met je huisdier moet delen, maar weet je ook dat naarmate je hond ouder wordt, zijn voedingsbehoeften zullen veranderen? Hondenvoer voor een bepaalde levensfase groeit met je hond mee, maar het is belangrijk dat je begrijpt wat je dierlijke familielid nodig heeft vanaf puppy- tot seniorenleeftijd.

Wat zijn de voedingsbehoeften van honden?

Voedingsstoffen zijn stoffen die uit voedsel worden verkregen en als energiebron worden gebruikt. Honden houden ervan om met hun baasjes te spelen, en daar hebben ze energie voor nodig! Voedingsstoffen zijn essentieel voor de groei van een dier, en kunnen worden beschouwd als onderhoudsmiddelen om je hond in optimale gezondheid te houden. Net zoals je auto benzine (en andere soorten onderhoud) nodig heeft om te rijden, heeft je hond ook voer nodig om actief te blijven.

Er zijn verschillende soorten voedingsstoffen die je hond in zijn voeding nodig heeft: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en water. Het kiezen van een uitgebalanceerd voer dat deze voedingsstoffen bevat, is wat jonge honden zal helpen groeien en oudere honden zal helpen gezond te houden.

Pasgeboren puppy's

Wanneer honden pas geboren zijn en gedurende de daaropvolgende weken, komt hun volledige voeding van de melk van hun moeder. Indien de moeder echter ziek is of de honden wees zijn, zal aan de jonge pups een commerciële melkvervanger moeten worden gegeven. Je dierenarts kan je informeren over het kiezen van een vervanger. Ook kan hij/zij je helpen met hoe je pasgeboren pups die geen melk van hun moeder krijgen kunt voeden.

Uiteindelijk zullen ze afwennen van de melk van hun moeder - of een vervangende vloeistof - en beginnen met het verteren van vaste voeding. Om het speenproces te beginnen, moet de moeder voor korte periodes bij het nest worden weggehaald. Als de moeder weg is, laat ze dan kennismaken met puppyvoer in een schaaltje. Verhoog geleidelijk de tijd dat het nest wordt blootgesteld aan hun eigen voedsel, wees bemoedigend, maar dring het voedsel niet aan hen op.

Jonge puppy's

Zodra de puppy's gespeend zijn, zullen ze al hun voeding uit hondenvoer halen, dus kies iets dat niet alleen lekker is, maar ook gezond. Puppy's verbruiken veel energie, dus de voedingsbehoeften van jonge honden omvatten meer eiwitten, om een gezonde groei te ondersteunen. Ook kunnen puppies in het begin drie tot vier kleinere maaltijden per dag nodig hebben, om ze daarna langzaam over te laten schakelen op twee grotere maaltijden per dag. Bespreek met je dierenarts wat het beste voedingsschema voor je puppy is, zodat je zeker weet dat je puppy dagelijks voldoende voeding binnenkrijgt.

Verwacht dat puppies in het begin met hun eten zullen spelen. Hoewel eten begint als een spelletje, zullen jonge honden genieten van de smaak, en zich verheugen op de smaken en sensaties van het kauwen. Het kan helpen om droogvoer een beetje vochtig te maken zodat je hond er gemakkelijk op kan kauwen.

Jack Russell Terrier puppy eating out of a silver dog food bowl.

Volwassen honden


De meeste honden bereiken hun volwassen levensstadium rond hun eerste jaar, dus is het belangrijk om op dat moment over te schakelen op voer voor volwassen honden. Het voer voor een volwassen hond is gebaseerd op grootte en activiteitenniveau. Als je je afvraagt hoeveel je je hond te eten moet geven, kunt je dat het beste aan je dierenarts vragen, maar geef je dierlijke vriend nooit te veel eten. In deze levensfase hebben honden voeding nodig voor hun onderhoud. Een zeer actief huisdier zal dus andere voedingsbehoeften hebben dan een minder actief schoothondje. Ook heeft een grote hond meer voedsel nodig in zijn voer dan een klein ras. Als je eenmaal hebt gekozen voor voer dat het beste bij je hond past, bedenk dan dat andere elementen, zoals de temperatuur, van invloed zijn op de veranderingen in het voer van je hond. Extreme hitte en kou vragen meer energie van je hond, wat hij moet compenseren met zijn voer. Ook een verandering van activiteit, zoals het beginnen met lichaamsbeweging, zal de hoeveelheid of het soort voedsel veranderen dat je je huisdier aanbiedt.

Omdat volwassen honden niet dezelfde voedingsstoffen nodig hebben om te groeien als puppy's, is het beste hondenvoer voor je volwassen hond, voer dat speciaal is samengesteld voor de behoeften van volwassen honden. Hill's Science Plan producten zijn bijvoorbeeld speciaal samengesteld om aan de behoeften van een actieve volwassen hond te voldoen. Als je je volwassen hond puppyvoer blijft geven als hij eenmaal volgroeid is, kan dat leiden tot gewichtsproblemen, omdat puppyvoer meestal rijk is aan voedingsstoffen die op de groei zijn gebaseerd.

Honden van 7 jaar of ouder (7+)

Een vaak over het hoofd gezien segment in het leven van een hond zijn de meer volwassen jaren, die normaal tussen de zeven en 12 jaar liggen. Hoewel je hond nog veel leven in zich heeft en het waarschijnlijk geen probleem vindt om met je te spelen en te bewegen, kun je merken dat hij het wat rustiger aan begint te doen en dat zijn speelsessies niet meer zo lang duren als vroeger. Honden zijn in dit opzicht niet anders dan mensen. Net zoals wij trager worden naarmate we ouder worden, worden zij dat ook. Het is dus van vitaal belang dat we hun voedsel geven die aan hun volwassen behoeften voldoet. Omdat je hond in deze fase van zijn leven langzamer is geworden, heeft hij meer voedingsstoffen nodig voor een gezond onderhoud van organen, botten en spieren. Voer dat is afgestemd op hun behoeften op deze leeftijd zal hen jong en actief houden.

Zelfs als je hond het nog niet rustiger aan begint te doen, heeft zijn lichaam nog steeds vitale voedingsstoffen nodig om zich jong en actief te voelen. Overweeg producten zoals Hill's Science Plan Mature Hondenvoer, speciaal samengesteld om het dagelijkse vermogen om op te staan (en te bewegen) te verbeteren. Het kiezen van de juiste voeding kan helpen hun activiteit, interactie en beweeglijkheid te vergroten naarmate ze ouder worden.

Als je niet zeker weet waar je hond zich in zijn levenscyclus bevindt, bekijk dan deze nuttige bron over het ouder worden van huisdieren. Hier kun je de leeftijd van je hond vergelijken met die van een mens en ook beter begrijpen voor welke ouderdomsverschijnselen je moet oppassen als hij ouder wordt.

Senior honden

Een hond bereikt zijn seniorenleeftijd meestal rond de leeftijd van 11 jaar, maar ook hier kan dit verschillen naar gelang de grootte en het ras van de hond. Grotere honden bereiken hun seniorenjaren sneller dan kleinere honden, door de stress die ze als groot ras op hun lichaam ervaren. Naarmate je hond ouder wordt, zullen zijn lichaam en voedingsbehoeften opnieuw veranderen. Er zullen metabolische en immunologische veranderingen optreden, waardoor het voer van je hond moet worden aangepast. Elke hond is anders, dus vraag bij zijn jaarlijkse controle of je hond de seniorenleeftijd heeft bereikt of bijna heeft bereikt.

Hondenvoer voor senioren is samengesteld om hun normale lichaamsfuncties te helpen behouden. Het metabolisme vertraagt vaak aanzienlijk. Hierdoor hebben oudere honden geen calorierijk voedsel nodig. Bovendien maakt Hill's voer dat speciaal is samengesteld om een gezonde mobiliteit te ondersteunen, wat een probleem kan zijn voor oudere honden. Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond naarmate hij ouder wordt, raadpleeg dan zeker je dierenarts. Hij/zij kan je helpen het beste hondenvoer te kiezen dat aan de behoeften van je senior hond voldoet.

Aan speciale behoeften voldoen

Vergeet niet dat de voedingsbehoeften van honden op elk moment van hun leven kunnen veranderen, ongeacht hun leeftijd. Als je dierenarts aanraadt de voeding van je hond te wijzigen, volg dan de instructies op. Denk er ook altijd aan om je hondgeleidelijk over te zetten op ander voer, welk hondenvoer je hem ook geeft, om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Hondenvoer kiezen voor elke levensfase

Vergeet niet om, naast het voer, altijd vers en schoon water voor je hond klaar te hebben staan.

Nog een korte opmerking over het voeden van je hond met voedzaam voer. Als je zoveel van je hond houdt zal je hem graag willen verwennen met lekkernijen en snacks. Denk eraan om gezonde hondensnoepjes uit te delen, wanneer je je pup traint. Hondensnoepjes zouden niet meer dan tien procent van de voeding van je hond mogen uitmaken.

Beslissen over wat je je hond te eten geeft, zou geen moeilijke keuze moeten zijn. Als je hulp nodig hebt bij het maken van een keuze uit de vele beschikbare keuzes, beperk dan eerst de opties tot de leeftijdsgroep van je hond. Raadpleeg vervolgens je dierenarts voor eventuele voedingsadviezen voor je hond. De dierenarts zal rekening houden met het ras, de grootte en het energieverbruik van je hond, wanneer hij/zij je helpt bij het maken van een keuze.

Over de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar teksten zijn te vinden op het hele internet en in gedrukte media. Neem contact met haar op via Instagram @ErinOllila of lees meer over haar op http://erinollila.com.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • Hill's Science Plan Medium Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Medium Chicken is samengesteld om de immuniteit en de mobiliteit te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • Hill's Science Plan Small & Mini Puppyvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small& Miniature is samengesteld om de immuniteit te ondersteunen en voor een gezonde ontwikkeling van hersenen, spieren en botten.</p><p></p><p><strong></strong> </p><p></p>
 • Hill's Science Plan Perfect Weight Adult Natvoer Hond met Kip & Groenten

  <p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • Hill's Science Plan Large Breed Adult Hondenvoer met Lam & Rijst

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed Lamb&Rice is samengesteld om de spijsvertering  en gezonde gewrichten van honden van grote rassen te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en licht verteerbaar lam.