Je kitten vaccineren
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Je nieuwe kitten zal het leven beginnen met een natuurlijke immuniteit tegen ziektes, die ze van haar moeder heeft meegekregen. Maar naarmate ze ouder wordt, verzwakt deze immuniteit en wordt het tijd om haar te laten vaccineren (om haar gezond te helpen houden).
Waarom je kat inenten?
Het is absoluut noodzakelijk om je kitten te laten inenten, omdat het haar zal beschermen tegen levensbedreigende ziekten.
De meeste dierenartsen raden aan om je kat een combinatievaccin ('cocktail') te geven, dat wordt gegeven wanneer je kitten tussen de 8-9 weken oud is en nogmaals wanneer ze tussen de 11-12 weken is. Hiermee wordt je kitten tegen ‘drie gevaarlijke ziekten' beschermd:
- Kattenleukemie
- Niesziekte
- Kattenziekte
Wanneer moet je je kitten inenten?
De exacte timing van de inentingen is afhankelijk van het type vaccin dat je dierenarts gebruikt. Als algemene regel geldt echter dat je kunt verwachten dat de twee inentingen worden gegeven als je kitten rond de 8 en 12 weken oud is.
Belangrijk: ook na de tweede inenting is het belangrijk om je kitten, ongeveer 14 dagen, binnen en uit de buurt van andere katten te houden, omdat het enkele dagen duurt vooraleer het vaccin 100% werkt. Daarna kan je kitten weer veilig doorgaan met socialiseren!
Andere vaccinaties voor je kat
Er zijn een aantal andere inentingen waarvan je kunt overwegen om ze aan je kitten te geven. Hiermee wordt je kitten beschermd tegen:
- Chlamydia
- Rabiës (hondsdolheid)
- Bordetella (kennelhoest)
Een aantal factoren bepalen of deze aanvullende inentingen een goed idee zijn voor je kitten. Je dierenarts kan je hier het beste over adviseren.
Hoe kun je je kat en jezelf voorbereiden op de vaccinatie(s)?
Niemand is dol op injecties / vaccinaties en katten zijn geen uitzondering. Je kunt er echter zeker van zijn dat je - door je kitten te laten inenten - het allerbeste voor haar doet. Haar niet laten vaccineren zou haar zelfs haar leven kunnen kosten.
Om te beginnen is het goed om je kitten kennis te laten maken met de dierenarts. Hopelijk heb je haar al een keer meegenomen voor een routinematige gezondheidscontrole.
Voor het transport van en naar de dierenarts kun je het beste een stevige kattendraagmand gebruiken. Een dekentje van thuis in de reismand leggen is een goed idee; op die manier voelt de reis wat meer vertrouwd.
Zorg dat je je niet hoeft te haasten. Neem ruim de tijd om naar de dierenarts te gaan.
Probeer zo kalm mogelijk te blijven. Katten zijn gevoelig en pikken stresssignalen snel op.
Zorg ervoor dat je, zodra je bij de dierenarts bent, je kat in haar mandje houdt met het deurtje gesloten totdat je aan de beurt bent. Praat met haar en stel haar gedurende het hele bezoek gerust.
Zorgen dat je kat immuun blijft
Om de immuniteit van je kitten te behouden, heeft zij haar hele leven lang vaccinaties (boostershots) nodig. Je dierenarts zal je waarschijnlijk een herinnering sturen, maar het is een goed idee om zelf ook bij te houden wanneer je kat weer moet worden ingeënt.
Vaccinatiebewijs kat
Wanneer je kitten haar eerste inentingen heeft gekregen, wordt dit genoteerd in het dierenpaspoort dat je van je dierenarts hebt gekregen. Dit is een belangrijk document dat je op een veilige plek moet bewaren. Als je je kitten bijvoorbeeld naar een dierenpension wilt brengen, dan zul je daar haar vaccinatiebewijs moeten laten zien, waarmee ze controleren of haar vaccinaties up-to-date zijn.
Moet je je kitten verzekeren?
Over het algemeen is het een goed idee om je kitten te laten verzekeren. Met een beetje geluk hoef je nooit een claim in te dienen, maar als je kat ziek wordt of een ongeluk krijgt, kun je haar laten behandelen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kosten. En in vergelijking met wat je misschien kwijt bent aan de rekening van de dierenarts, is een maandelijkse verzekeringspremie zeer aantrekkelijk.
Van alle verzekeraars die polissen voor huisdieren aanbieden, is het belangrijk om een polis te kiezen die een levenslange dekking biedt. Sommige verzekeraars bieden namelijk alleen dekking voor een beperkt aantal jaren. En juist wanneer je kat ouder wordt, neemt de kans op ziekten toe en op dat moment zal je het vangnet van de verzekeraar het hardst nodig hebben.
Vergeet niet om, net als bij alle andere verzekeringen, eerst de kleine lettertjes te lezen voordat je iets ondertekent.