Chihuahua - Informatie en persoonlijkheidskenmerken

 

Chihuahua's zijn loyaal, vriendelijk en goede gezinsdieren wanneer ze met respect worden behandeld. Een huis of een appartement is voldoende om aan hun bewegingsbehoefte te voldoen.

 

De Chihuahua in een notendop
The Chihuahua Dog Breed

In de jaren 1940 stond Xavier Cugat, een beroemd bandleider, erom bekend dat hij zijn orkest dirigeerde met een Chihuahua onder zijn arm.

Eigenschappen:

opstaande oren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 14-18 jaar
Neiging tot kwijlen:  gemiddeld tot hoog
Neiging tot blaffen: gemiddeld tot hoog
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

gezelschap

Vacht:

Lengte: kort/lang
Eigenschappen: plat, steil
Kleuren: alle kleuren
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Chihuahua's zijn de kleinste honden ter wereld.

Ze wegen maar 1 tot 3 kilo. Ze zijn slechts 15 cm hoog. Chihuahua's hebben een gewelfde schedel. Sommigen hebben een zachte plek bovenop het hoofd waar de botten niet zijn samengegroeid. Dit heet een molera (open fontanel). Ze hebben grote staande oren en korte en puntige snuitjes. Hun ogen zijn rond en groot. De honden zijn een beetje langer dan ze hoog zijn en hebben een lange staart die op of over de rug wordt gedragen.

Er zijn twee vachtvariëteiten. De één is glad en kort. De ander is lang en zacht, met franjes aan oor en poten. De vacht van de Chihuahua kan alle kleuren en patronen hebben.

De gemiddelde levensverwachting van Chihuahua's is lang: meer dan 14 jaar.

Persoonlijkheid & verzorging:

Chihuahua's zijn uitstekende gezelschapshonden. Ze houden van aandacht en zijn loyaal naar hun baasjes. Hoewel ze worden gezien als schoothondjes, zijn ze actief en vinden het leuk om bezig gehouden te worden.

Chihuahua's zijn geschikte huisdieren wanneer ze respectvol worden behandeld, maar ze hebben de reputatie om soms te happen naar vreemden of kinderen, die ze, omdat ze zelf zo klein zijn, als een bedreiging kunnen zien.

Zoals vele kleine hondjes, hebben ze meer de neiging tot blaffen dan sommige grotere honden. Ze kunnen zich ook dominant gaan gedragen naar hun baasjes en een beetje temperamentvol zijn.

Geschiedenis:

De geschiedenis van de Chihuahua is onzeker. De hond is genoemd naar de Mexicaanse staat Chihuahua, waar de hond rond 1850 werd ontdekt. Sommige deskundigen denken dat de Azteken of de Inca's de hond gefokt hebben; andere zeggen dat het ras afstamt van Spaanse honden uit de 16 eeuw. Het gebruik van de Chihuahua lang geleden is ook onzeker. Sommigen denken dat Chihuahua's als voedsel dienden voor de Indianen van Centraal-Amerika, terwijl anderen denken dat de hondjes een grote religieuze betekenis hadden. Vermoed wordt dat de eerste Chihuahua's in de vroege 19e eeuw naar de Verenigde Staten zijn gekomen. De Chihauhau is op ongebruikelijke wijze bij het grote publiek bekend geworden. Operazangeres Adelina Patti gaf in 1890 bekendheid aan het ras toen zij een Chihuahua cadeau kreeg die verstopt zat in een boeket van de President van Mexico. In de jaren veertig stond bandleider Xavier Cugat erom bekend dat hij zijn orkest dirigeerde met een Chihuahua onder zijn arm. Recent nam de herkenning en waardering van het ras toe dankzij de dappere Chihuahua die meespeelde in de Taco Bell commercials.

Gerelateerde artikelen

 • Engelse Pointer | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij wordt beschouwd als een hond die het best geschikt is voor het platteland vanwege zijn behoefte aan beweging en zijn tomeloze energie.
 • Poedel | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 Poedels staan erom bekend intelligent en makkelijk te trainen te zijn. Poedels zijn er in drie maten of varianten: de Middenslagpoeder, de Dwergpoedel en de Toypoedel. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op Hillspet.nl
 • Pyrenese Berghond | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 Als een gezin een rustig leven leidt, dan is de Pyrenese Berghond een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet geduld hebben tijdens de training, omdat de hond de neiging heeft om onafhankelijk en koppig te zijn.
 • Franse Bulldog | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 De Franse Bulldog is een gelijkmoedig huisdier dat aandacht vraagt en het meest geschikt is voor een eenpersoonshuishouden. Met meerdere gezinsleden kan hij namelijk gaan strijden om aandacht.
 • Dalmatiër | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 Dalmatiërs zijn loyaal, speels en intelligent en houden erg van het gezelschap van mensen. Wanneer Dalmatiërs geboren worden, zijn ze helemaal wit. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op Hillspet.nl
 • Maltezer | Informatie over hondenrassen | Hill's Pet

  180680638 Erg geschikt om binnenshuis te leven en in kleine ruimtes. De kleine Maltezer is vriendelijk, volgzaam en intelligent. De Maltezer is een kleine hond en weegt tussen de 1 en 3 kilo. Vind meer hondenrassen en informatie over hondenverzorging op Hillspet.nl