Hoeveel zal mijn puppy groeien?

$authorText
minuten leestijd minuten

Hoe groot zal mijn puppy worden? Dit is een van de meest voorkomende vragen die dierenartsen krijgen van nieuwe puppyeigenaren of ervaren hondenliefhebbers, die een voor hen nieuw ras hebben geadopteerd. Sommigen vragen het uit pure nieuwsgierigheid, anderen willen het weten zodat ze er zeker van kunnen zijn dat ze genoeg ruimte in huis hebben voordat ze adopteren. Ze denken ook na over eventuele logistieke problemen, zoals welke maat bench, hondenmand of halsband er gekocht moet worden, voordat hun nieuwe harige vriend mee naar huis kan worden genomen.

Hoewel je dierenarts de beste persoon is om je te adviseren over de groei van je puppy en de verwachte grootte, zijn er nog enkele andere bekende tekenen. Zo kun je kijken naar de grootte van de poten, maar ook raskenmerken kunnen je mogelijk in de goede richting sturen (of juist niet). Hier zijn enkele van de meest voorkomende manieren om te schatten hoe groot je hond zal worden.

Bewijst pootgrootte iets?

Sommigen zeggen dat hoe groter de poten van een hond als pup, hoe groter ze zullen zijn als ze volwassen zijn. Het is echter niet altijd een goede inschatting van wat je kunt verwachten. Een forse berner sennenhond zal grotere poten hebben om zich staande te houden dan een corgi, maar er zijn ook grotere honden met kleine poten voor hun grootte (zoals een sierlijke collie) en kleinere honden met vrij grote poten voor hun grootte (zoals een bulldog). Net als ieder kind, kan je puppy tijdens zijn groei lange, dunne, dikke of buitenproportionele fasen hebben.

Hand met chocolade bruine labrador poot.

Volbloed versus gemengd ras

Vraag je jezelf af "hoe groot zal mijn puppy worden?" na het adopteren van een lieve hond? Nou, helaas moet je wachten tot hij volgroeid is om het zeker te weten. Als je de exacte mix van je pup niet kent, is het gissen naar de invloed van de genen op de grootte. Als je weet dat je hond een mix is van twee kleine rassen of twee grote rassen, kun je misschien inschatten hoe groot ze zullen zijn als ze volgroeid zijn, maar vergeet niet dat het een schatting blijft.

De uiteindelijke grootte van een raszuivere pup is nog verrassend moeilijk te voorspellen. Zij kunnen de kleinste of de grootste pup van het nest zijn, maar ook is het mogelijk dat ze anders groeien dan andere honden van hetzelfde ras als gevolg van bijvoorbeeld een ziekte als pup. Door je te verdiepen in de normen van een officiële rasvereniging kun je beter beoordelen hoe groot honden van dat ras zijn.

Je dierenarts zou je richtlijnen moeten kunnen geven over wat je van de groei van je huisdier kunt verwachten. Als je graag zelf op onderzoek uitgaat, kijk dan in de database van hondenrassen van de Kennel Club voor de verwachte grootte van elk ras.

Kijk eens naar de ouders

Een van de beste manieren om een goede schatting te kunnen geven van de verwachte hoogte en het gewicht van je hond, is door, indien mogelijk, naar de vader en moeder te kijken. Hun uiteindelijke hoogte en gewicht zullen waarschijnlijk een goede aanwijzing zijn van wat je van je eigen hond kunt verwachten. In feite wordt dit ook vaak gesuggereerd voor mensen. Veel adopterende hondeneigenaren weten echter nauwelijks iets of helemaal niets over de ouders van hun nieuwe huisdier.

Breng de groei in kaart

Een andere iets bewerkelijker methode is om de groei van je hond in de loop van de tijd in kaart te brengen. Veel honden zijn volgroeid als ze een jaar oud zijn, maar bij sommige rassen kan het een half jaar tot een jaar langer duren. Door de groei van je hond in kaart te brengen, van puppy tot drie maanden oud en van zes maanden oud tot één jaar, krijg je een beter idee van hoe groot hij zal zijn als hij eenmaal volgroeid is. Voor deze methode moet je echter een schatting maken op basis van wat andere huisdiereigenaren van vergelijkbare rassen hebben ervaren. Je hond is uniek en individuele eigenschappen zijn de grootste bepalende factor voor de totale grootte.

Er is geen wetenschap om te bepalen hoe groot je pup zal worden, behalve door te kijken naar de geschiedenis van het ras en door een dierenarts te raadplegen. Het is het beste om je onderzoek vroeg te doen, zodat je tijd met je nieuwe huisdier spelend, en genietend van elkaars gezelschap, kunt doorbrengen. En als je twijfelt, koop dan een grotere mand.

Auteur

Erin Ollila

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is samengesteld voor de ondersteuning van gewrichten en spieren, voor honden van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten, glucosamine en chondroïtine uit natuurlijke bronnen.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Canine Adult Light Mini (met Kip)

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light Mini with Chicken is een volledige voeding voor honden van een klein ras met aanleg voor overgewicht. Met ingredienten van hoge kwaliteit en een unieke gewichtscontroleformule om uw kleine hond fit en gezond te helpen houden .
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
  Buy Now »