Hoe kun je de temperatuur van je hond of kat opnemen

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Heeft mijn kat of hond koorts? Wat voor thermometer gebruik ik om mijn huisdier te temperaturen? Het zijn maar een paar vragen die baasjes die de gezondheid van hun huisdier serieus nemen, zich stellen. Veel dierenartsen zijn verheugd dat baasjes zich steeds meer actief verdiepen in de gezondheid van hun huisdier. Ze zijn dan ook meer dan bereid om je te leren hoe je je hond of kat op een juiste manier kan temperaturen. Je hond of kat temperaturen is vrij eenvoudig. Laten we eens kijken naar de beste manier om de lichaamstemperatuur van je viervoeter op te nemen.

Waarom temperaturen belangrijk is

 

Kat onder een roze dekentje naast een raam met een winters tafereel buiten.

Net als bij mensen kan de lichaamstemperatuur van een hond of kat ons veel vertellen over hun algemene gezondheid.Hoewel hun normale lichaamstemperatuur hoger is dan de onze, is het gemakkelijk om te herkennen wat te hoog of te laag is.Volgens de referentiegids voor rectale temperatuur van Merck Veterinary Manual ligt de lichaamstemperatuur normaal bij katten tussen 38,1 - 39,2°C. Bij honden is de normale lichaamstemperatuur 37,9 - 39,9°C. Koorts, of een temperatuur boven de normale bovengrens, kan duiden op problemen zoals een hitteberoerte, infecties of systemische ontstekingsziekten. Maar een lichaamstemperatuur onder de normale ondergrens betekent dat het huisdier te veel lichaamswarmte verloren heeft. Het huisdier kan onderkoeld zijn (bijvoorbeeld door blootstelling aan weersinvloeden in de winter) of mogelijk lijden aan shock, laag bloedsuikergehalte, ondervoeding of een andere ernstige systeembrede ziekte. En als je huisdier zwanger is, kan een minimale daling van de lichaamstemperatuur je zelfs laten weten dat ze zich opmaakt voor de geboorte van haar kleintjes!

Wanneer moet je de temperatuur van een huisdier opnemen?

Wanneer je huisdier lusteloos is, rustiger is dan normaal, een verandering in eetlust heeft, of zich niet zoals normaal gedraagt, kan het nuttig zijn om de temperatuur op te nemen. Dit geldt vooral voor katten, die er berucht om zijn dat ze de meeste tekenen van ziekte verbergen. Het is echter belangrijk op te merken dat veel ziekten zich kunnen voordoen zonder veranderingen in de lichaamstemperatuur. Neem dus alleen de temperatuur van je huisdier op als je van plan bent ook contact op te nemen met een dierenarts om je bezorgdheid over de gezondheid van je huisdier te bespreken. Het meten van de lichaamstemperatuur van je huisdier kan je helpen te beslissen of en wanneer je contact moet opnemen met je dierenarts (een verhoogde temperatuur moet altijd een reden zijn om te bellen). De temperatuurmeting kan je dierenarts ook nuttige informatie geven over de toestand van je huisdier.

Het thuis meten van de temperatuur is zelfs zo nuttig dat het een algemeen leerpunt is geworden voor dierenartsen en hun teams. Als je nog nooit de temperatuur bij een hond of kat hebt opgenomen, en het is iets dat je graag wil leren, neem dan contact op met je dierenarts voor advies. Je dierenarts laat je ongetwijfeld bij een volgend bezoek graag zien hoe je zelf je hond of kat veilig kan temperaturen.

 

Hoe neem je de temperatuur van een hond op?

Je hond temperaturen is makkelijk. Volg deze stappen:

Persoon die de kop van een Jack Russell vasthoudt die op een tafel ligt.

  1. Koop de juiste thermometer: Je hebt een digitale, rectale (niet orale) thermometer van kunststof nodig om de temperatuur van je hond op te nemen. Je kunt een thermometer voor mensen gebruiken, die je meestal voor weinig geld bij de apotheek of drogisterij kunt kopen.
  2. Goed vast houden: Voor de meeste mensen zal dit een taak voor twee personen zijn. Eén persoon kan de kop van de hond vasthouden en het lichaam stilhouden, terwijl de andere de staart omhoog houdt. Sommige honden gaan zitten, zodat je niet verder kunt. Het kan dus zijn dat je een derde persoon nodig hebt om je hond overeind te houden. Jew kan ook wat lekkers of speelgoed gebruiken als afleiding.
  3. Neem de temperatuur op: Breng een beetje vaseline ter grootte van een erwt aan op het uiteinde van de thermometer en breng hem ver genoeg in het rectum in. Twee tot drie centimeter is ver genoeg. Wacht dan op de pieptoon (of tot de digitale uitlezing stabiliseert) en je bent klaar!
  4. Als je huisdier angstig wordt of als je hem of haar niet veilig kunt vasthouden, laat dan het opmeten van de temperatuur liever over aan de dierenarts. Hoewel deze informatie nuttig is, mag ze niet ten koste gaan van de veiligheid en het welzijn - van jou of je hond.

En bij een kat, hoe neem je dan de temperatuur op? Dat is net zo gemakkelijk. Het enige lastige is te zorgen dat je kat meewerkt. Omdat katten over het algemeen kleiner zijn en meer weerstand bieden als ze worden vastgehouden, zul je misschien verschillende technieken moeten proberen. Je kan je dierenarts vragen wat het beste werkt bij (het temperament van) jouw kat.

Dingen om te onthouden

Gebruik de juiste thermometer. Zo kunnen glazen thermometers breken en kan je huisdier gewond raken door het glas en blootgesteld worden aan het kwik. Bij sommige oudere thermometers kan het ook vrij lang duren voordat ze op temperatuur zijn. Meet rectaal.

Hoewel dierenartsen dolblij zouden zijn met een minder invasieve manier om de temperatuur van hun patiënten op te nemen, kunnen niet-rectale methoden moeilijker te interpreteren zijn.

Heb geduld, vooral als je een kat hebt. Het kan wat oefening vergen om te leren hoe je je kat op een veilige en correcte manier kan vasthouden. Online videos kunnen je hierbij helpen en je dierenarts kan je dit ook laten zien.

Het is ook belangrijk te weten dat de lichaamstemperatuur van sommige huisdieren van nature hoger of lager is dan gemiddeld. Zelfs als de temperatuur van je huisdier normaal lijkt, kan je toch het beste contact opnemen met je dierenarts om je te adviseren wat te doen. Niet elk huisdier staat temperaturen toe. Als het veel stress veroorzaakt of de veiligheid van jou of je huisdier in gevaar brengt, laat het meten van de temperatuur dan over aan de dierenarts.

 

Over de auteur

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly is een bekroonde dierenarts die bekend staat om haar onafhankelijk denken, haar pittige pleidooi voor huisdieren, haar passie voor het beroep als dierenarts en haar beroemde schrijven zonder omhaal over de gezondheid van huisdieren.

Dr. K is cum laude afgestudeerd aan zowel Wellesley College als de University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Zij behaalde haar MBA aan The Wharton School of Business als onderdeel van het prestigieuze VMD/MBA dual-degree programma. Ze is nu eigenaar van Sunset Animal Clinic, een dierenartsenpraktijk in Miami, Florida.

Maar dat is niet alles. Dr. K is een nerdy lezer, fervent breister, hot yoga fanaat, dol op muziek, worstelende romanschrijver, en onvermoeibare foodie. Zij woont in Zuid-Miami met vier honden, talloze katten, twee geredde geiten en een hilarische kudde kippen.

U kunt haar werk volgen op DrPattyKhuly.com en op sunsetvets.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten