Een huisdier adopteren? Een win-win situatie!

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Net als veel andere kinderen viel ik mijn ouders onophoudelijk lastig omdat ik een puppy of kitten in huis wilde. Na jaren van gesmeek, kwam mijn vader met een lijst honden en puppy's van het plaatselijke asiel, en mochten we Penny welkom heten in ons gezin. Penny was een hond van zes maanden die 16 jaar lang mijn beste vriend is geweest.

Veel mensen denken wanneer het over adoptiehonden of katten gaat dat er iets mis met ze is. Er wordt dan gedacht dat deze dieren door andere mensen zijn afgedaan, dus dat er dan wel iets mis mee moet zijn. We moeten ons bedenken dat veel dieren in het asiel terechtkomen doordat mensen ergens in tekort hebben geschoten, en niet andersom. Een scheiding, sterfgeval, geldproblemen en nog veel meer andere zaken kunnen mensen ertoe zetten om dieren weg te doen. Zo komen er helaas miljoenen dieren over de hele wereld in een asiel terecht die een nieuw huis zoeken en die een geweldig huisdier zouden zijn. Puppy's, kittens en volwassen dieren een nieuw huis geven is mooi voor zowel jezelf als het huisdier.

De voordelen van adoptie voor jou en je gezin.

Onderzoek toont aan dat huisdieren goed voor ons zijn. Ze verlagen onze bloeddruk en helpen ons met stress om te gaan. En het is geweldig om na een lange werkdag dan thuis te worden verwelkomd door een kat of hond. Je bent nooit alleen als je een huisdier hebt. Veel van ons praten tegen onze dieren alsof het mensen zijn. We voelen ons er fijn bij en we kunnen onze zorgen kwijt. Dieren oordelen niet zoals sommige mensen dat wel soms doen!

Daarnaast zijn er natuurlijk ook gezondheidsvoordelen omdat je meer beweegt, zeker wanneer je een hond adopteert. Jaren geleden was ik jurylid van de "Afvaller van het Jaar' wedstrijd van Hill's. Ik vond het altijd leuk om te doen, omdat we vaak prachtige verhalen te horen kregen. Eén winnaar is me altijd bij gebleven. Het betrof een gezin waarin iedereen overgewicht had en hier geen problemen in zag, totdat hun dierenarts vertelde dan hun hond ook te dik was. Ze schrokken zich rot en het hele gezin ondernam de moeite om fitter te worden om te zorgen dat hun hond gewicht verloor. Iedereen, ook de kinderen, werden fitter, gelukkiger en gezonder. Wat een mooi verhaal!

Dingen om bij stil te staan.

Je moet bij alle huisdieren eerst goed stilstaan of je zeker bent dat je aan hun behoeften kunt voldoen. Katten zijn meer op zichzelf dan honden, dus misschien past dat beter bij je als je lange uren maakt of veel weg bent. Lees je in over de tijd, energie en kosten die een huisdier met zicht meebrengt. Wees eerlijk tegenover jezelf en maak een verantwoordelijke keuze. Een goed asiel helpt je bij het maken van deze beslissingen, dus ga niet zomaar naar de eerste de beste.

Daarnaast is het ook een goed idee om te lezen over de socialisatie en gewenning van honden en katten. Dit is het proces waarbij ze leren om te gaan met mensen, andere dieren en dagelijkse dingen die ze tegen kunnen komen. Nogmaals, een goed asiel weet al in welke fase je hond of kat zit en kan je hiermee verder helpen nadat je je huisdier mee naar huis hebt genomen.

Als je tot de conclusie komt dat je op de lange termijn niet genoeg tijd of geld hebt, kun je nadenken over een pleeghuisdier. Veel plekken die dit aanbieden, zoeken mensen die voor een korte periode voor een dier willen zorgen. Dit kan zeer waardevol en dankbaar zijn, en het is bovendien een goede manier om te ontdekken hoe het is om een huisdier te hebben.

Kijk rond voordat je adopteert.

Veel mensen zeggen dat je gewoon moet adopteren en niet moet rondkijken, maar ik stel voor dat je dat wel doet. Veel mensen weten van tevoren precies wat voor huisdier ze willen hebben. Maar wat is er mis met eerst even rondkijken? Kijk voordat je die puppy of kitten koopt eerst een paar uur rond in je plaatselijke asiel. Wie weet wordt je wel verliefd op een dier waarvan je dat nooit had gedacht. Je hebt niets te verliezen en mogelijk alles te winnen!

Over de auteur

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne is sinds 1996 een gekwalificeerde dierenarts. Ze heeft 12 jaar lang in een dierenartspraktijk voor kleine huisdieren gewerkt en is zeven jaar werkzaam geweest als adviseur voor klinische voeding. Ze staat bekend om haar inspanningen voor dierenwelzijn en heeft tien boeken over huisdieren geschreven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten