Een kat een nieuw huis geven: tips voor het vinden van een nieuw huis

Gepubliceerd door Christine O'Brien
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je met een adoptie voor een kat bezig bent, kun je overweldigd raken door het proces. Leren hoe je een kat een nieuw huis kunt geven, van het vinden van nieuwe liefdevolle eigenaren tot het goed zorgen voor de kat in de tussentijd, kost tijd en geduld. Er zijn een paar strategieën die je kunt gebruiken om het proces voor het vinden van een nieuw huis makkelijker te maken.

Een kat een nieuw huis geven: Bij het begin beginnen

Er zijn enkele scenario's die ertoe kunnen leiden dat een kat op zoek moet naar een nieuw huis, waarbij de twee meestvoorkomende redenen zijn dat de eigenaar is overleden of niet meer voor hun kat kan zorgen. Het is nooit makkelijk een huisdier een nieuw huis te moeten geven, zeker als het omstandigheden betreft waarbij wordt gerouwd (ook door de kat). Voordat je haar echter naar een asiel brengt, kun je overwegen zelf voor de kat te zorgen of een betrouwbare vriend of familielid te vragen.

Terwijl je zoekt naar een nieuwe familie voor de kat, zijn hier enkele dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat een kat zich comfortabel voelt in je huis:

  • Sla goed dierenvoer in.
  • Zet ergens een kattenbak neer en houd deze schoon.
  • Haal leuke en veilige speeltjes in huis.
  • Zorg voor een knusse slaapplek.
  • Creëer een veilige, afgesloten ruimte (zoals een hoek van een kast of een kartonnen doos) waarin ze zich kan verstoppen en zich veilig voelt.
  • Introduceer de nieuwe kat geleidelijk aan andere dieren in huis.

Zodra de kat zich veilig en comfortabel voelt, kun je beginnen met zoeken.

Dunne gestreepte kat met grote gele ogen.

Een kat een nieuw huis geven

In het beste geval heeft de oorspronkelijke eigenaar documenten bewaard met de medische geschiedenis van de kat, waaronder de naam van de dierenarts, voorkeur voor bepaald voer en zelfs het bedrijf van haar microchip (waardoor het wijzigen van de contactgegevens veel makkelijker wordt). Zelfs zonder uitvoerige documenten is het makkelijker dan je denkt om de kat voor te bereiden op adoptie.

Medische updates

Zelfs als je over medische gegevens beschikt, dien je je kat naar de dierenarts te brengen voor een gezondheidscontrole, waaronder herhaalvaccins en -recepten, indien nodig. Het handigst is om de kat naar haar huidige dierenarts te brengen, maar je eigen dierenarts voldoet ook. Vraag naar papieren kopieën van de gegevens over de kat, en neem deze met je mee als je geïnteresseerde adopteerders ontmoet.

Bij de dierenarts kun je overwegen om de kat te laten castreren of steriliseren als dat nog niet is gebeurd. Door sterilisatie of castratie verhoog je de kans dat de kat wordt geadopteerd. De stichting Cats Protection wijst er bijvoorbeeld op dat deze procedures zwangerschap tegengaan en de kans op bepaalde ziekten enorm worden verkleind. Met name castratie zorgt ervoor dat katers minder ongewenst verdrag vertonen, zoals sproeien en agressie.

Verspreid de boodschap

Zodra de kat klaar is om geadopteerd te worden, kun je gebruikmaken van de magie van socialmedia. Neem een paar schattige foto's en schijf een leuk bericht dat de persoonlijkheid en omstandigheden van de kat belicht, maar wees wel eerlijk. Je kunt ook een eigen socialmedia-account voor de kat aanmaken om te helpen bij de adoptie. Vervolgens kun je contact opnemen met betrouwbare instanties zoals plaatselijke dierenhulporganisaties, asielen of dierenartpraktijken met de vraag of zij misschien je bericht willen delen.

Vergeet de ouderwetse strategieën niet! Mond-tot-mondreclame en het ophangen van posters zijn uiterst effectieve manieren om een goed huis voor een kat te vinden. Deel het nieuws met je vriendengroep, familie en collega's. Des te meer mensen het weten, des te beter het is voor de kat.

Voordat je een beslissing neemt over het nieuwe huis voor de kat, is het een goed idee om elke mogelijke adopteerder goed te controleren. Zoals Cats Protection benadrukt, is het een groot besluit om een kat te (laten) adopteren. Daarom is het belangrijk om er zeker van te zijn dat het nieuwe huis goed bij de kat past. Jij bent de advocaat van de kat: vertrouw haar alleen toe aan een veilig en liefdevol gezin.

Een asiel kiezen

Als je je kat naar een asiel moet brengen, kies er dan een die goed voor haar zorgt en zich inspant om een nieuw huis te vinden. Het Hill's Food, Shelter & Love-programma is een goede hulpbron voor het vinden van een betrouwbaar asiel.

Het vinden van een nieuw huis voor een kat is een emotioneel proces, maar het kan erg bevredigend zijn wanneer je de perfecte huisdiereigenaren vindt.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., is een professioneel lid van de Cat Writers' Association (CWA), een STEAM-opleider en een toegewijde katteneigenaar. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten