Waarom je kat gewicht verliest

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een kat ligt op een zachte stoel. Eén poot en beide ogen zijn direct naar boven gericht, zoekend naar iets dat zich net buiten beeld bevindt

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Tegenwoordig worden mensen en dieren wereldwijd steeds zwaarder, dus je focust je al snel op het voorkomen dat je kat aankomt. Gewichtsverlies om onbekende redenen is echter ook erg belangrijk, aangezien het het eerste teken van een ziekte kan zijn. Als je denkt dat je kat gewicht verliest - en niet omdat de dierenarts haar op dieet heeft gezet - dan kan je het beste zo snel mogelijk handelen.

Waarom het belangrijk is om het gewicht in de gaten de houden

Dit kan niet vaak genoeg gezegd worden. Gewichtstoename of -verlies kunnen allebei een teken zijn van een slechte gezondheid. Zoals altijd als het om gezondheid gaat: hoe sneller je opmerkt dat er iets niet goed zit, hoe sneller je hulp kunt krijgen. Katten zijn er goed in tekenen van ziekte te verbergen, dus soms is de ziekte al ver gevorderd tegen de tijd dat je de tekenen opmerkt. Het vroeg opmerken van gewichtsveranderingen kan een groot verschil maken.

Ook als je kat gezond is en alleen maar gewicht verliest omdat ze het nieuwe voer niet lekker vindt (of veel aankomt om de tegenovergestelde reden!), kunnen onder- en overgewicht nog steeds van invloed zijn op haar gezondheid.

Het is verstandig om je kat er van jongs af aan aan te laten wennen om gewogen te worden. De dierenarts zal je kat bij elk bezoekje aan de praktijk wegen, maar aangezien katten niet graag reizen of naar de dierenarts gaan, is het beter om thuis een weegroutine op te bouwen.

Als je kat vrij ontspannen in het leven staat, kan je haar gewoon op de weegschaal zetten en hopen dat ze lang genoeg blijft zitten. Een andere manier is om haar te wegen in de kattenmand en dan het gewicht van de mand ervan af te trekken. Denk eraan om ook het beddengoed mee te rekenen. Als je kat zich gemakkelijk op laat pakken, kan je ook jezelf wegen en vervolgens op de weegschaal gaan staan terwijl je je kat vasthoudt. Hoe meer je hier een routine van maakt, hoe prettiger je kat zich zal voelen. Het is goed om kittens elke twee weken en volwassen katten elke maand te wegen.

Oorzaken van gewichtsverlies bij katten

Er zijn tientallen aandoeningen en omstandigheden die gewichtsverlies kunnen veroorzaken bij katten. Hier volgen enkele van de meest gebruikelijke:

  • Nierziekte. Dit komt vaak voor bij katten van middelbare leeftijd en oudere katten. Een van de eerste tekenen kan gewichtsverlies zijn. Misschien merk je ook op dat je kat meer dan gebruikelijk drinkt en niet veel eet.

  • Parasieten. Hoewel ernstige worminfecties tegenwoordig niet vaak voorkomen, kunnen ze nog steeds gewichtsverlies veroorzaken. De dierenarts kan je goede voorzorgsmaatregelen aanraden die passen bij de leeftijd en levensstijl van je kat. Als ze regelmatig jaagt, heeft ze misschien meer behandelingen nodig.

     

  • Hyperthyreoïdie. Deze ziekte komt vaak voor bij katten van middelbare leeftijd en oudere katten. Een overactieve schildklier versnelt de spijsvertering. Je kat eet misschien goed of zelfs gretig, maar valt toch af. Katten met hyperthyreoïdie zijn vaak hyperactief en kunnen agressief worden.

  • Kanker. Veel soorten kanker zijn niet pijnlijk en zijn moeilijk op te sporen. Gewichtsverlies is vaak een eerste teken en kan het enige zijn dat je opmerkt.

     

  • Maagdarmproblemen. Chronische enteropathieën, slechte reacties op voedsel en andere maagdarmklachten kunnen leiden tot gewichtsverlies, omdat je kat niet alle voedingsstoffen die ze nodig heeft uit haar voedsel kan halen.

  • Diabetes. Hoewel we diabetes vaak associëren met te dikke katten, is gewichtsverlies een van de meest gebruikelijke symptomen van diabetes.

  • Pijn aan de tanden of in de bek. Tandpijn komt vaker voor dan je denkt. Als je kat pijn heeft in de bek of aan het tandvlees, eet ze misschien minder. Dit kan leiden tot gewichtsverlies.

  • Stress. Stressvolle omstandigheden, zoals een conflict met andere katten in huis, kunnen ervoor zorgen dat je kat niet genoeg eet om op een gezond gewicht te blijven.

Niet alle oorzaken van gewichtsverlies bij katten zijn ernstig, maar je ziet dat sommige dat zeker wel zijn. Hoe beter je weet wat normaal is voor je kat, hoe sneller je problemen kan opmerken. Bij onbedoeld gewichtsverlies is het altijd een goed idee om de dierenarts te bezoeken. Hij vindt misschien een duidelijk probleem. Zo niet, dan kan hij bloed- en urinetesten uitvoeren. Hoe dan ook zal je erachter komen wat precies het probleem is en je kat zal zo snel mogelijk de behandeling krijgen die ze nodig heeft.  


Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA