De Beagle is een vrolijke en aanhankelijke hond die graag gezelschap heeft. Dit ras kan heel destructief worden en buitensporig blaffen als het alleen gelaten wordt.

 

De Beagel in een notendop
The Beagle Dog Breed

Beagles zijn erg vriendelijk. Reken er niet op dat ze uw huis gaan bewaken. Ze blaffen misschien maar meer zullen ze niet doen als ze geconfronteerd worden met een indringer.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 10-20 kg
Teef: 10-20 kg

Schofthoogte:

Reu: 38 cm

Teef: 33 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: gemiddeld
Levensduur: 12-15 jaar
Neiging tot kwijlen: laag Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: hoog
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

jacht op konijnen en hazen

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: plat
Kleuren: Iedere echte jachthondkleur
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Beagles bestaan er in twee basismaten.

De eerste maat is ongeveer 30 cm hoog en weegt ongeveer 10 kg; de tweede maat is ongeveer 30 tot 40 cm hoog en weegt ongeveer 15 tot 20 kg.

Beagles zijn gespierde, compacte honden met een licht gewelfde schedel. Hun snuit is vierkant en de neus breed. De oren zijn lang en hangen. Hun borstkas is diep, de rug is recht en ze hebben een gemiddeld lange staart die hoog wordt gedragen. De vacht van het ras is glad en dichtbehaard en meestal zwart, bruin en wit van kleur.

Persoonlijkheid:

Beagles staan er algemeen om bekend dat ze goed met andere huisdieren en kinderen overweg kunnen. Het zijn vrolijke honden die houden van genegenheid. Ze geven de voorkeur aan gezelschap en als ze alleen gelaten worden, kunnen ze gaan janken en destructief worden. Volgens een consumentengids over honden, staan Beagles bovenaan voor wat betreft buitensporig veel blaffen en het kan moeilijk zijn om ze zindelijk te maken en te trainen in gehoorzaamheid.

Verzorging:

Beagles zijn actieve en nieuwsgierige honden. Het zijn ook jachthonden, dus het zit in hun natuur om te zwerven. Er moet goed op ze gelet worden om te voorkomen dat ze weglopen en in gevaarlijke situaties terechtkomen. Ze moeten dus buiten in een omheinde achtertuin of aan de lijn worden gehouden.

Beagles zijn vriendelijke, kleine honden. Reken er niet op dat ze uw huis zullen bewaken. Ze kunnen blaffen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze meer zullen doen dan kwispelen als ze met de indringer worden geconfronteerd.

Hun korte vacht is opmerkelijk makkelijk te verzorgen en heeft minimale verzorging en slecht nu en dan een bad nodig. Als ze eenmaal pup af zijn, dan lijken sommige Beagles gemakkelijk te zwaar te worden, dus houd de hoeveelheid calorieën in de gaten. De levensverwachting van de Beagle is ongeveer 12 jaar.

Geschiedenis:

Het Beagle ras bestaat al honderden jaren en is een van de bekendste rassen ter wereld. Volgens een rasgeschiedkundige werd er al in de 15e eeuw over Beagles geschreven.

Beagles stammen af van jachthonden die in meutes werden gebruikt door jagers te voet in England, Wales en Frankrijk. Eén soort Beagle die de 'Pocket Beagle' werd genoemd, werd gebruikt voor de jacht te paard. Omdat deze honden lager dan 25 cm waren, konden ze in een jaszak worden gedragen naar het beginpunt van de jacht. De Beagle is het meest bekend om de konijnenjacht, maar het ras is ook gebruikt om op allerlei andere dieren te jagen, bijvoorbeeld jakhalzen en wilde zwijnen.

Hoewel sommige Beagles nog steeds individueel of in meutes voor de jacht worden gebruikt, zijn de meeste Beagles tegenwoordig schattige huisdieren.

Gerelateerde artikelen

 • Bullmastiff

  Dogs running De Bullmastiff is een zachtaardige, aanhankelijke hond. Wordt hij onderdeel van een gezin met kinderen? Socialisatie en training zijn dan cruciaal!
 • Rottweiler

  Dogs running Rottweilers behoren tot een van de oudste rassen en zijn erg populair. De Rottweiler is niet aan te raden voor mensen die voor het eerst een hond nemen, want hij heeft intensieve en doorlopende socialisatie nodig om een goede familievriend te zijn.
 • Pyrenese Berghond

  Dogs running De Pyrenese Berghond heeft een onafhankelijk karakter. Voor een rustig gezin is hij dan ook een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet vanwege dit karakter wel geduld hebben tijdens de training.
 • Border Collie

  Dogs running Border Collies zijn oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven, maar ze kunnen ieder type kudde aan en zullen zelfs de kinderen in het gezin hoeden. Ze zijn extreem energiek en hebben dus veel beweging nodig.
 • Rhodesian Ridgeback

  Dogs running Hoewel de Rhodesian Ridgeback de indruk wekt van een grote, luie jachthond, heeft hij bewonderaars vanwege zijn aangeboren kwaliteiten. Een Ridgeback heeft een rustig en vriendelijk temperament en blaft zelden.
 • Teckel

  Dogs running De Teckel is een loyale metgezel en goed met kinderen. Vanwege hun lange rug hebben Teckels aanleg voor problemen met hun wervels. Een huis met veel trappen wordt dan ook afgeraden.