Sleetje rijden: anaalklier problemen bij honden
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Je hebt je hond zien sleetje rijden op je favoriete kleed en vraagt je af waarom hij dit doet en hoe je dit kunt stoppen. Als je hond dit doet of niet kan stoppen met het likken van zijn achterkant, is er waarschijnlijk een probleem met de anaalklieren. Hoewel het waarschijnlijk het lichaamsdeel van je hond is waar je liever niet teveel aandacht aan schenkt, is het een feit dat honden regelmatig last hebben van problemen met de anaalklieren. Dit is meestal de oorzaak van sleetje rijden.
De anaalklieren van je hond
Je hond heeft twee zakjes aan weerszijden van de endeldarm in de spierlaag liggen, zegt de Amerikaanse website The Spruce Pets. Deze zakjes vullen zich geleidelijk aan met talg uit de talgklieren die zich in deze zakjes bevinden. Dezelfde soort talgklieren bevinden zich ook aan het uiteinde van haarzakjes en zorgen ervoor dat het haar vet wordt.
Voor zover bekend dienen deze anaalklieren voornamelijk als communicatiemiddel voor honden onderling: andere honden snuffelen eraan bij wijze van begroeting. Ook geven de kliertjes geur af op de ontlasting van de hond en vergemakkelijken ze waarschijnlijk de stoelgang. Als de klieren goed werken, worden ze geleegd doordat de ontlasting van je hond er langs drukt.
Honden met anaalklierproblemen
Helaas werken dingen niet altijd zoals ze bedoeld zijn. Zachte of kleine drolletjes oefenen onvoldoende druk uit waardoor de zakjes niet geleegd worden. Als de klieren zich blijven vullen tot dit een onprettig gevoel geeft, gaat je lieve haarbal met zijn achterste over de vloer schuren om zich beter te voelen. Als dit gebeurt zitten de klieren verstopt zegt de Amerikaanse site Preventive Vet die beheert wordt door dierenartsen.
Verstopte anaalzakjes geven je hond een onprettig gevoel, maar als dit onbehandeld blijft kunnen ze gaan ontsteken en kan er zelfs een anaalklierabces ontstaan. Dit moet worden behandeld met antibiotica. Als zo'n abces doorbreekt kan een operatie en een behandeling met pijnstillers nodig zijn om het herstel te versnellen.
Leegdrukken van de anaalklier
Wanneer een hond problemen met de anaalklier begint te ontwikkelen, is het tijd om aan de bel te trekken bij de dierenarts. Verstopte anaalklieren moeten handmatig leeggedrukt worden, een taak die door een dierenarts of een dierenartsassistent moet worden uitgevoerd. Sommige hondentrimsters die hiervoor zijn opgeleid mogen dit doen als onderdeel van de verzorgingsroutine, maar als je opmerkt dat er iets niet in orde is, moet je je hond altijd naar de dierenarts brengen en niet naar de trimster.
Bij het handmatig leegdrukken van de anaalklieren van de hond moet een vinger (het dragen van een handschoen is vereist) in de anus worden gebracht om de klier te vinden. Deze moet vervolgens voorzichtig worden samengedrukt tot het vocht eruit is. Als anaalklieren vaak verstopt raken, kan het nodig zijn om ze regelmatig met de hand leeg te drukken. Je kunt dit zelf thuis doen voor je hond, maar je kunt het beste eerst een dierenarts vragen om dit voor te doen alvorens het zelf te proberen. Een hond die schrikt of pijn heeft kan bijten of ervandoor gaan. En omdat dit best een onaangenaam klusje is, kun je dit misschien maar beter aan de dierenarts overlaten.
Wat is de oorzak van anaalklierproblemen bij honden?
Een slechte stoelgang kan bijdragen aan het verstopt raken van de anaalklieren, zegt de Amerikaanse site voor huisdieradoptie Petfinder. Constipatie en diarree zorgen ervoor dat de anaalzakjes niet goed geleegd worden. Ook een aangeboren afwijking van de anaalklieren kan een oorzaak zijn. Preventive Vet voegt hier nog aan toe dat chronische huidproblemen, zoals schimmelinfecties, voedselallergieën of mijten de kans op het ontwikkelen van chronische anaalklierproblemen vergroten.
Andere factoren die hieraan bij kunnen dragen zijn een traag werkende schildklier en overgewicht. En hoewel dit minder vaak voorkomt, kan een tumor de oorzaak zijn. Ook het onnodig leegdrukken van de anaalklier, trimsters doen dit vaak als onderdeel van de verzorgingsroutine, kan littekens veroorzaken waardoor de klieren niet automatisch geleegd worden als je hond een grote boodschap doet. Als dit aan de hand is met je hond, bespreek dit met je trimster zodat je er zeker van kunt zijn dat de klieren van je pup niet bij elk bezoek onnodig worden leeggedrukt, want dat doet eerder kwaad dan goed.
Verschijnselen van verstopte of ontstoken anaalklieren
Als een hond met zijn achterste over de vloer schuurt, kan dit worden veroorzaakt door anaalklierproblemen, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Denk bijvoorbeeld aan parasieten die jeuk geven of problemen met de spijsvertering. Maar je hond kan ook gewoon jeuk aan zijn achterste hebben. Als een hond verstopte anaalklieren heeft, sleept hij zich regelmatig op zijn achterste voort en likt zich onder de staart. Roodheid of zwelling om de anus wijst erop dat de klieren ontstoken raken, evenals bloed en pus in de ontlasting van je hond en op het tapijt na het sleetje rijden.
Wanneer is het tijd om de dierenarts in te schakelen
Als je vermoedt dat je hond verstopte anaalklieren heeft, neem dan contact op met je dierenarts en vraag of het nodig is om je hond naar de praktijk te brengen. Als je echter roodheid of zwelling ziet, of als de huid rond het achterste van je hond eruit begint te zien als een pukkel met een kop erop, dan is de klier waarschijnlijk ontstoken of is er een abces ontstaan. Breng je hond in dat geval zo snel mogelijk naar de dierenarts. Een doorgebroken abces is een noodgeval dat zo snel mogelijk behandeld moet worden om het letsel tot een minimum te beperken en de pijn te verlichten.
Ga ook naar de dierenarts als je hond regelmatig last heeft van verstopte anaalklieren. Er moet dan onderzocht worden of er een ander probleem aan ten grondslag ligt, zoals een tumor of een schildklierafwijking.
Je hond helpen
Neem de volgende stappen om het regelmatig verstopt raken van de anaalklieren van je pup te voorkomen:
- Geef je hond voeding met voldoende vezels zodat hij gezonde poep produceert. Bespreek met je dierenarts of je hond speciaal voer voor een gezonde spijsvertering en goede ontlasting nodig heeft.
- Als je hond te dik is, kan je dierenarts je helpen om hem op een gezond gewicht te krijgen en te houden.
- Werk samen met je dierenarts aan het diagnosticeren en behandelen of onder controle houden van mogelijke.
- Als je dierenarts hiermee instemt, kun je de voeding van je hond aanvullen met visolie of voeding geven waar visolie aan is toegevoegd. Volgens Preventive Vet heeft visolie ontstekingsremmende eigenschappen die irritatie van de verstopte klieren verminderen.
- En nogmaals, bespreek het probleem met je trimster om te voorkomen dat de anaalkklieren van je hond onnodig worden leeggeknepen.
Hoewel het niet per se een onderwerp is waar we graag bij stilstaan, komen problemen met de anaalklier zo vaak voor dat het verstandig is om er alert op te blijven. Kijk even goed naar het achterste van je hond als hij sleetje rijdt of zich onder de staart likt. Je hond kan je dan misschien niet met woorden bedanken, maar hij zal je erg dankbaar zijn voor de verlichting die je hem kan geven.
Author
Chrissie Klinger