De Chartreux is een plezierige gezelschapskat. Ze past goed bij alleenstaande mensen, omdat ze in vlagen speelt en zich zowel alleen op haar gemak voelt als bij haar baasje.

 

De Chartreux in een notendop
The Chartreaux Cat Breed

De Chartreux moet dagelijks geborsteld worden om knopen te vermijden, vooral bij seizoenswisselingen.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 
Poezen: groot: >5 kg

Oogkleur:

goud, koper, oranje

Verwachtingen:

Levensduur: 8-13 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld
Neiging tot verharen: gemiddeld

Vacht:

Lengte: gemiddeld
Eigenschappen: wollig
Kleuren: blauw
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV

De Chartreux is een kat van gemiddelde grootte. Ze is zeer gespierd en zwaar gebouwd. Ze heeft een rond, gedrongen uiterlijk. De katers zijn groter dan de poezen.

Aangezien dit een sterke kat is, horen alle lichaamsdelen goed ontwikkeld zijn. Ze heeft een brede borst, een gespierde nek, sterke kaken en een goed ontwikkelde snuit. De poten zijn relatief dun maar sterk. Ze ziet eruit als het soort kat dat ze van nature was, een die knaagdieren buiten de schuur en het huis hield.

De vacht van de Chartreux is dik en dichtbehaard. De vacht wordt veel langer en dikker in de winter. De textuur van de vacht is relatief stug, omdat deze bescherming biedt aan de kat.

Persoonlijkheid:

The Chartreux is een plezierige kat om als gezelschap te hebben. Ze is gemakkelijk in de omgang en rustig. De Chartreux is een extreem loyale, liefdevolle kat die zich zal binden aan al haar baasjes.

Hoewel de Chartreux zal willen spelen, hoeft ze niet constant aandacht. Als ze zin heeft om te spelen, dan brengt ze een speeltje naar iemand toe. De Chartreux speelt ook goed alleen. Ze is een goede gezelschapskat voor alleenstaande mensen, omdat ze in vlagen speelt en zich zowel alleen op haar gemak voelt als bij haar baasje.

Verzorging:

De Chartreux is een gedrongen, gespierde kat, dus haar voeding moet zorgvuldig gedoseerd worden. Ook al is ze zwaar gebouwd en sterk gespierd, toch is het belangrijk ervoor te zorgen dat ze een goed gewicht behoudt en niet uit conditie raakt.

De Chartreux zal spelen wanneer ze wil en zal een speeltje vinden of er zelf een maken van iets wat ze vindt, mocht er geen kattenspeeltje in de buurt zijn. Samen spelen kan noodzakelijk zijn om de kat in vorm te houden en let erop dat ze voldoende beweging krijgt. De Chartreux houdt van jaagspelletjes waarin ze haar afkomst kan laten zien.

Een dagelijkse borstelbeurt is belangrijk voor de Chartreux, vooral tijdens seizoenswisselingen, wanneer de vacht dikker of dunner wordt. Zelfs deze kortharige kat kan knopen in haar vacht krijgen als ze niet regelmatig wordt geborsteld.

Geschiedenis:

De Chartreux heeft een religieuze achtergrond. Deze mooie, blauwe kat werd waarschijnlijk rond 1500 vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. De Chartreux werd actief gefokt door Karthuizer monniken nabij Parijs en was waarschijnlijk een werkkat.

Aan het eind van de jaren 1920 werd in Frankrijk een zorgvuldig Chartreux fokprogramma gestart, dat resulteerde in een sterke, gezonde kortharige blauwe kat met een prachtige snoet en een sterk lijf. De Chartreux werd geïmporteerd naar Groot-Brittannië. Niet alleen om als apart ras te fokken, maar ook ter verbetering van het lijf, het vachttype en de vachtkleur van de Britse Korthaar.

In de Tweede Wereldoorlog is de Chartreux bijna uitgestorven. Door het werk van toegewijde fokkers, is het ras teruggebracht als een levensvatbaar, gezond ras, hoewel het nog steeds relatief zeldzaam is.

Gerelateerde artikelen

 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Burmees

  De Burmees is een actieve en nieuwsgierige kat. Ze is van gemiddelde grootte en vindt aandacht fijn. Qua persoonlijkheid kan ze niet altijd goed overweg met andere raskatten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Manx kattenras feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Manx is een van de oudste kattenrassen. Ze is liefdevol gezelschap en gek op mensen. Ze lijkt nergens gestresst van te worden.