De Fox Terriër (Draadhaar) heeft tomeloze energie en is een uitstekend huisdier voor een huishouden met goed opgevoede kinderen. Deze terriër wil graag plezieren en reageert goed op training.

 

De Fox Terriër (Draadhaar) in een notendop
The Wire Fox Terrier Dog Breed

Net als de gladharige Fox Terriër is de draadharige Fox Terriër een natuurlijke jager gefokt voor moed en besluitvaardigheid.

Eigenschappen:

dolichocefaal (lange snoet), hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 10-13 jaar
Neiging tot kwijlen:  laag 
Neiging tot blaffen: hoog
Neiging tot graven: hoog Sociale/aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

jacht op ongedierte, vossen opjagen

Vacht:

Lengte: gemiddeld
Eigenschappen: Dubbellaagse, harde vacht, krullend
Kleuren: wit met bruin, zwart, enz.
Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De draadharige Fox Terriër wordt zo genoemd vanwege de dichtbehaarde, draadachtige structuur van zijn vacht.

Vaak is de vacht licht golvend, maar de show standaard is dat de vacht nooit mag krullen. Wit dient de overheersende kleur van het draadhaar te zijn, met aftekeningen van zwart met geelbruin.

De draadharige Fox Terriër is een kleine hond met een slanke bouw. De reu is ongeveer 10 kg en het teefje is gewoonlijk 8 kg. Ze zijn tussen de 30 en 40 cm lang. De snoet is lang, met oren die naar voren geklapt zijn richting de wangen.

Persoonlijkheid:

Draadharige Fox Terriërs zijn levendig en zullen zich niet stilletjes terugtrekken in uw huis. Ze bloeien op als ze een bezigheid krijgen en doen hun best om hun baasjes te plezieren. Van nature vinden ze het heerlijk om te graven en zullen dat ook doen, vooral als ze verveeld zijn. Ze passen het beste bij een gezin dat hun huisdier bij veel actieve spelletjes wil betrekken.

De draadharige Fox Terriër is een alerte hond en zal zijn baasje laten weten of er een vreemde aankomt. Deze honden worden makkelijk getraind en gehoorzaamheidslessen worden aanbevolen om hun sterke jachtinstinct in te tomen. Ze kunnen leren om met andere huisdieren om te gaan, maar reuen kunnen agressief zijn naar andere reuen.

Verzorging:

Het belangrijkste punt om te overwegen voor de aanschaf van een draadharige Fox Terriër is de tomeloze energie van het ras. De Draadloze Foxterriër is uitstekend gezelschap voor kinderen, omdat ze nooit moe worden van spelletjes of buitenspelen. Ze willen graag plezieren en zullen goed op training reageren. Ze hebben een overvloed aan beweging nodig om fit te blijven.

Regelmatig borstelen met een natuurlijke harde borstel is noodzakelijk om de vacht gezond te houden. Af en toe trimmen van de vacht kan noodzakelijk zijn, maar zal de textuur van de vacht zachter maken; het plukken met de hand is nodig om de juiste textuur te onderhouden maar is te moeilijk voor de meeste eigenaren.

Geschiedenis:

Ervaren vossenjagers die een snelle, alerte, kleine hond wilden die hen op de jacht kon vergezellen, ontwikkelde de moderne foxterriër. De taak van de draadharige Fox Terriër was om met de jagers te paard op de vos te jagen. Net als de gladharige Fox Terriër, is de draadharige Fox Terriër van nature een jager die is gefokt op moed en besluitvaardigheid. Tot voor kort werd verondersteld dat de twee rassen alleen verschilden in vacht.

De draadharige Fox Terriër komt oorspronkelijk uit Engeland. Hij is waarschijnlijk ontwikkeld uit de witte Engelse terriër die werd gekruist met de Tull Terriër of de Beagle. Het belangrijkste kenmerk was de grootte, de draadhaar moest klein genoeg zijn om ondergronds te gaan om de vos op te jagen. De naam terriër is afgeleid van 'terra' wat aarde betekent. Iedere bruikbare terriër moest 'ondergronds' kunnen gaan.

Gerelateerde artikelen

 • Sint-Bernard

  Dogs running De Sint Bernard staat bekend om zijn indrukwekkende omvang. Ze zijn grote, sterke en gespierde honden. Het uiterlijk staat in contrast met het karakter, want Sint Bernard honden zijn liefdevol, zachtaardig en tolerant.
 • Basset Hound

  Dogs running De Basset Hound is een vriendelijke en makkelijke hond. Ze kunnen over het algemeen goed met andere honden en huisdieren opschieten.
 • Maltezer

  Dogs running De Maltezer is een kleine hond, die bekend staat als vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, volgzaam en vertrouwend. Hij is een goede gezinshond.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Duitse Staande Hond (Draadhaar)

  Dogs running De Duitse Staande Hond (Draadhaar) heeft dagelijks intensieve beweging nodig en is niet geschikt om in een appartement of klein huis te wonen. De hond wordt beschouwd als gelijkmoedig en loyaal naar zijn gezin toe en hij kan goed met kinderen opschieten.
 • Bichon Frisé

  Dogs running De Bichon Frisé is een kleine, speelse, maar zachtaardige hond, die niet veel ruimte nodig heeft om te stoeien en die goed in een appartement kan wonen.