De Fox Terriër (Draadhaar) heeft tomeloze energie en is een uitstekend huisdier voor een huishouden met goed opgevoede kinderen. Deze terriër wil graag plezieren en reageert goed op training.

 

De Fox Terriër (Draadhaar) in een notendop
The Wire Fox Terrier Dog Breed

Net als de gladharige Fox Terriër is de draadharige Fox Terriër een natuurlijke jager gefokt voor moed en besluitvaardigheid.

Eigenschappen:

dolichocefaal (lange snoet), hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 10-13 jaar
Neiging tot kwijlen:  laag 
Neiging tot blaffen: hoog
Neiging tot graven: hoog Sociale/aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

jacht op ongedierte, vossen opjagen

Vacht:

Lengte: gemiddeld
Eigenschappen: Dubbellaagse, harde vacht, krullend
Kleuren: wit met bruin, zwart, enz.
Totale behoefte aan verzorging: hoog

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

De draadharige Fox Terriër wordt zo genoemd vanwege de dichtbehaarde, draadachtige structuur van zijn vacht.

Vaak is de vacht licht golvend, maar de show standaard is dat de vacht nooit mag krullen. Wit dient de overheersende kleur van het draadhaar te zijn, met aftekeningen van zwart met geelbruin.

De draadharige Fox Terriër is een kleine hond met een slanke bouw. De reu is ongeveer 10 kg en het teefje is gewoonlijk 8 kg. Ze zijn tussen de 30 en 40 cm lang. De snoet is lang, met oren die naar voren geklapt zijn richting de wangen.

Persoonlijkheid:

Draadharige Fox Terriërs zijn levendig en zullen zich niet stilletjes terugtrekken in uw huis. Ze bloeien op als ze een bezigheid krijgen en doen hun best om hun baasjes te plezieren. Van nature vinden ze het heerlijk om te graven en zullen dat ook doen, vooral als ze verveeld zijn. Ze passen het beste bij een gezin dat hun huisdier bij veel actieve spelletjes wil betrekken.

De draadharige Fox Terriër is een alerte hond en zal zijn baasje laten weten of er een vreemde aankomt. Deze honden worden makkelijk getraind en gehoorzaamheidslessen worden aanbevolen om hun sterke jachtinstinct in te tomen. Ze kunnen leren om met andere huisdieren om te gaan, maar reuen kunnen agressief zijn naar andere reuen.

Verzorging:

Het belangrijkste punt om te overwegen voor de aanschaf van een draadharige Fox Terriër is de tomeloze energie van het ras. De Draadloze Foxterriër is uitstekend gezelschap voor kinderen, omdat ze nooit moe worden van spelletjes of buitenspelen. Ze willen graag plezieren en zullen goed op training reageren. Ze hebben een overvloed aan beweging nodig om fit te blijven.

Regelmatig borstelen met een natuurlijke harde borstel is noodzakelijk om de vacht gezond te houden. Af en toe trimmen van de vacht kan noodzakelijk zijn, maar zal de textuur van de vacht zachter maken; het plukken met de hand is nodig om de juiste textuur te onderhouden maar is te moeilijk voor de meeste eigenaren.

Geschiedenis:

Ervaren vossenjagers die een snelle, alerte, kleine hond wilden die hen op de jacht kon vergezellen, ontwikkelde de moderne foxterriër. De taak van de draadharige Fox Terriër was om met de jagers te paard op de vos te jagen. Net als de gladharige Fox Terriër, is de draadharige Fox Terriër van nature een jager die is gefokt op moed en besluitvaardigheid. Tot voor kort werd verondersteld dat de twee rassen alleen verschilden in vacht.

De draadharige Fox Terriër komt oorspronkelijk uit Engeland. Hij is waarschijnlijk ontwikkeld uit de witte Engelse terriër die werd gekruist met de Tull Terriër of de Beagle. Het belangrijkste kenmerk was de grootte, de draadhaar moest klein genoeg zijn om ondergronds te gaan om de vos op te jagen. De naam terriër is afgeleid van 'terra' wat aarde betekent. Iedere bruikbare terriër moest 'ondergronds' kunnen gaan.

Gerelateerde artikelen

 • Bullmastiff

  Dogs running De Bullmastiff is een zachtaardige, aanhankelijke hond. Wordt hij onderdeel van een gezin met kinderen? Socialisatie en training zijn dan cruciaal!
 • Rottweiler

  Dogs running Rottweilers behoren tot een van de oudste rassen en zijn erg populair. De Rottweiler is niet aan te raden voor mensen die voor het eerst een hond nemen, want hij heeft intensieve en doorlopende socialisatie nodig om een goede familievriend te zijn.
 • Pyrenese Berghond

  Dogs running De Pyrenese Berghond heeft een onafhankelijk karakter. Voor een rustig gezin is hij dan ook een geweldig huisdier. De hond is kalm, toegewijd en goedgemanierd, maar een eigenaar moet vanwege dit karakter wel geduld hebben tijdens de training.
 • Border Collie

  Dogs running Border Collies zijn oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven, maar ze kunnen ieder type kudde aan en zullen zelfs de kinderen in het gezin hoeden. Ze zijn extreem energiek en hebben dus veel beweging nodig.
 • Rhodesian Ridgeback

  Dogs running Hoewel de Rhodesian Ridgeback de indruk wekt van een grote, luie jachthond, heeft hij bewonderaars vanwege zijn aangeboren kwaliteiten. Een Ridgeback heeft een rustig en vriendelijk temperament en blaft zelden.
 • Beagle

  Dogs running Het Beagle hondenras staat er om bekend dat hij goed overweg kan met andere huisdieren en kinderen. Verder worden ze omschreven als vrolijk, actief, aanhankelijk en vriendelijk.