De Engelse Pointer is een onafhankelijke, koppige hond met een sterke wil. Hij wordt beschouwd als een hond die het best geschikt is voor het platteland vanwege zijn behoefte aan beweging en zijn tomeloze energie.

 

De Engelse Pointer in een notendop
The English Pointer Dog Breed

Engelse Pointers staan bekend als vogeljachthonden vanwege de karakteristieke houding die ze aannemen als ze de geur van wild opvangen.

Omvang:

Gewichtsklasse:

Reu: 20-33 kg
Teef: 20-33 kg

Schofthoogte:

Reu: 60-70 cm

Teef: 60-70 cm

Eigenschappen:

hangoren (van nature)

Verwachtingen:

Energieniveau: zeer energiek
Levensduur: 12-14 jaar
Neiging tot kwijlen: laag

Neiging tot snurken: laag
Neiging tot blaffen: laag
Neiging tot graven: laag Sociale/Aandachtsbehoeften: hoog

Fokdoel:

aanwijzen van wild

Vacht:

Lengte: kort
Eigenschappen: plat
Kleuren: zwart met of zonder wit, citroengeel met wit of effen, zwart met wit of effen, oranje met wit of effen
Totale behoefte aan verzorging: laag

Officieel erkend:

Gangbaarheid: algemeen

Engelse Pointers worden ongeveer 60 tot 70 cm hoog en wegen tussen de 20 en 33 kg.

De kop heeft een karakteristiek, gebeeldhouwd uiterlijk en de snuit is lang. De oren zitten behoorlijk hoog op de kop en hangen. De nek is lang, het lijf is sterk, strak en elegant.

De vacht van de Pointer is kort en glad. Meestal is het wit met vlekken in citroengeel, zwart, leverkleur of oranje; de vacht kan ook effen zijn in een van deze kleuren. Sommige pointers zijn driekleurig.

Pointers worden ongeveer 12 tot 14 jaar oud.

Persoonlijkheid:

Engelse Pointers worden beschouwd als onafhankelijker dan de meeste andere hondenrassen. Een Pointer afkomstig uit een lijn van werkhonden kan te actief en gespannen zijn om een goed gezinshuisdier te worden. Sommige hebben een sterke wil en zijn koppig.

Veel Pointers echter zijn gefokt voor shows en honden van deze lijnen kunnen geweldige gezinshuisdieren worden die geduldig zijn met de kinderen, goed met andere dieren overweg kunnen en zich binnenshuis kalm gedragen. Ze worden niet beschouwd als waakhonden, maar zullen hun baasje waarschuwen als er vreemden in de buurt zijn.

Alle Pointers hebben een sterk jachtinstinct en het is niet ongebruikelijk dat een 2 maanden oude pup de karakteristieke pointerhouding aanneemt als hij wild ruikt.

Verzorging:

Engelse Pointers zijn werkende vogeljachthonden in hart en nieren en ze zijn niet geschikt voor een appartement of het stadsleven.

Zelfs Pointers die het goed doen als gezinshuisdier hebben nog steeds heel veel beweging nodig, omdat ze nu eenmaal tomeloze energie hebben. Zonder voldoende beweging worden ze waarschijnlijk ongelukkig en destructief. Gehoorzaamheidstraining op jonge leeftijd wordt aanbevolen, omdat ze een sterke wil kunnen hebben.

Omdat de vacht van Pointers kortharig is, is twee of drie keer per week een snelle borstelbeurt of droogwrijven met een handdoek gewoonlijk voldoende. Deze honden verharen gemiddeld. Ze moeten beschermd worden tegen koud weer omdat hun vacht zo kort is.

Geschiedenis:

Engelse Pointers (of simpelweg 'Pointers' zoals ze worden erkend bij het AKC, Amercian Kennel Club) zijn vogeljachthonden die hun naam danken aan de karakteristieke houding die ze aannemen als ze de geur van wild opvangen. Ze blijven stokstijf staan, met gebogen hoofd en de neus in de richting van het wild; de staart wordt horizontaal gehouden, in één lijn met de kop en de rug. Eén poot wordt opgeheven en gebogen aan de pols. De richting waarin de hond wijst, is voor de jager een aanwijzing waar het wild is.

Pointers werden al in de 17e eeuw in Europa gebruikt om hazen te lokaliseren, die destijds door Windhonden werden gejaagd. De eeuw daarop werden pointers de voorkeurshond van jagers en zij bewezen vaardig te zijn in het aanwijzen en opsporen van wild. Pointers staan erom bekend dat ze harde werkers zijn met veel snelheid en uithoudingsvermogen en een buitengewoon goed speurvermogen.

Hun exacte herkomst is niet echt bekend, maar er wordt gedacht dat zijn voorouders, o.a. de Bloedhond, Foxhound en Windhond zijn. Sommige rasgeschiedkundigen beweren dat er ook invloeden van de Newfoundlander, Setter en zelfs de Bulldog zijn, maar niemand weet dat zeker.

Gerelateerde artikelen

 • Australische Herder

  129878303 Australische Herders zijn zeer intelligente, actieve, maar vriendelijke honden die graag met kinderen spelen.
 • Bichon Frisé

  Dogs running De Bichon Frisé is een kleine, speelse, maar zachtaardige hond, die niet veel ruimte nodig heeft om te stoeien en die goed in een appartement kan wonen.
 • Engelse Springer Spaniël

  Dogs running De Engelse Springer Spaniël is een sterke, energieke en tamelijk intelligente hond die extravert en vriendelijk is. Veel beweging is goed voor dit ras.
 • Noorse Elandhond

  Dogs running De Noorse Elandhond is een hond van gemiddelde grootte, sterk en vierkant gebouwd. Hij kent geen angst, is betrouwbaar, energiek en een enorm loyale kameraad.
 • Duitse Dog

  Dogs running Duitse Doggen worden beschouwd als vriendelijke reuzen. Ze zijn gemiddeld speels, aanhankelijk en goed met kinderen.
 • Weimaraner

  De Weimarse Staande Hond is een actieve hond, die veel lichamelijke beweging nodig heeft. Een hond van dit ras heeft veel behoefte aan interactie met mensen.