Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Kunnen katten net als hun baasjes last hebben van allergieën? Ja, absoluut! Katten hebben echter normaal gesproken niet dezelfde symptomen — tranende ogen, een loopneus en niesen — waar we aan denken bij een menselijke allergie. In plaats daarvan worden allergieën bij katten zichtbaar wanneer ze jeuk krijgen: ze likken, kauwen en wrijven aan hun vacht en huid.
De meest voorkomende allergieën bij katten zijn:
- Vlooienallergie.
- Atopisch syndroom. Dit is een verzameling allergieën voor omgevingsfactoren zoals pollen en stofmijten. Wanneer de allergenen de huid aantasten, wordt dit atopische dermatitis of atopie genoemd. Wanneer de allergenen ingeademd worden en ademhalingsproblemen veroorzaken, wordt dit kattenastma genoemd.
- Voedselallergieën.
- Contactallergieën. Dit zijn allergieën voor stoffen of materialen waar een kat mee in contact kan komen, zoals plastic voerbakken.
De specifieke soort allergie is bepalend voor de keuze van de behandeling. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende soorten allergieën bij katten, de symptomen en behandelopties en wat je een kat met allergieën te eten moet geven.
Klinische symptomen van allergieën bij katten
De meeste katten met allergieën zullen eruitzien alsof ze veel jeuk hebben. Je zal vaak zien dat ze likken, kauwen of wrijven aan hun gezicht of lichaam. Ook is het mogelijk dat ze meer tijd aan hun verzorging besteden dan normaal. In veel gevallen duiden de volgende tekenen erop dat je kat jeuk heeft:
- Rode, ontstoken huid.
- Tekenen van irritatie, zoals een regelmatig trekkende huid.
- Huiduitslag.
- Korstjes.
- Verlies van vacht.
- Eosinofiele plaques. Eosinofielen zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij het immuunsysteem en allergische reacties. Ze kunnen soms dikke plaques vormen op de huid en in de bek.
Bij voedselallergieën kunnen zich ook maagdarmproblemen voordoen, zoals overgeven, diarree en gebrek aan eetlust. Als je kat deze symptomen heeft, neem haar dan mee naar de dierenarts voor een volledig onderzoek.
Veelvoorkomende allergieën bij katten
Hier volgen de meest voorkomende allergieën bij katten:
1. Vlooienallergieën
Vlooienallergieën behoren tot de meest voorkomende huidaandoeningen bij katten. Vlooienallergieën worden veroorzaakt door een reactie op het speeksel dat wordt overgedragen bij een vlooienbeet. Een paar beten zijn genoeg om de intense jeuk te veroorzaken die bij een vlooienallergie hoort. De symptomen zijn onder andere jeuk, haarverlies, rode huid en korstjes, die meestal voorkomen op de kop, de hals, de buik en onderaan de rug of op de staart.
Vaak kunnen jij en de dierenarts de vlooien niet eens zien tijdens een lichamelijk onderzoek. Aangezien vlooien het grootste deel van hun leven in je meubels doorbrengen en alleen 'aan boord springen' om te eten, wordt aangenomen dat er voor elke vlo die je op je kat ziet wel honderd in huis wonen!
Vlooienallergieën kunnen eenvoudig onder controle worden gebracht met preventieve maatregelen. Vlooienmedicatie kan katten die allergisch zijn voor vlooien het hele jaar door helpen. Deze preventieve behandelingen zijn verkrijgbaar in topische en orale vorm en kunnen eenvoudig toegediend worden. De dierenarts kan ook andere medicijnen aanraden om de jeuk onder controle te krijgen en secundaire bacteriële huidinfecties te behandelen.
Succesvol omgaan met vlooienallergie betekent vaak ook dat je je andere huisdieren moet behandelen, plus de woning zelf en de tuin. Denk eraan dat je nooit hondenproducten op katten mag gebruiken (of andersom), aangezien dit fatale gevolgen kan hebben. Gebruik alleen producten die bedoeld zijn voor de desbetreffende diersoort. Gebruik ook nooit huissprays op je kat.
2. Atopisch syndroom
Katten kunnen net als mensen allergisch zijn voor dingen in hun omgeving. Zoals eerder vermeld kan dit bij katten leiden tot huid- en ademhalingsproblemen. Veel voorkomende omgevingsallergenen zijn bomen, gras, schimmel, pollen en stofmijten, plus dingen waar we niet aan denken, zoals schoonmaak- en wasmiddelen.
De diagnose van omgevingsallergieën is gebaseerd op het uitsluiten van andere oorzaken, maar kunnen soms ook worden opgespoord door middel van bloed- of huidonderzoeken. Vaak zijn de symptomen van omgevingsallergieën seizoensgebonden. Ze doen zich voor wanneer er hoge concentraties allergenen in de omgeving zijn, net als bij mensen met hooikoorts.
De beste manier om omgevingsallergieën te behandelen is door het desbetreffende allergeen uit de omgeving te verwijderen. Dit kan het volgende inhouden:
- Luchtzuiveringsapparaten gebruiken.
- Regelmatig stofzuigen.
- Het beddengoed van je kat regelmatig wassen.
- Andere dingen in huis die allergenen vasthouden wassen.
- Metalen voerbakken gebruiken en ze regelmatig wassen.
- Ongeparfumeerde schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en kattenbakvulling gebruiken.
Een onderzoek door de dierenarts is aanbevolen wanneer je kat allergische symptomen heeft. De dierenarts zal waarschijnlijk orale of topiche medicijnen voorschrijven om de jeuk, huidontsteking en secundaire huidinfecties te reduceren. Sommige katten hebben langdurig medicatie of een therapeutisch dieet nodig om hun allergieën onder controle te krijgen. Allergeenspecifieke immunotherapie-injecties op basis van huid- en bloedonderzoeken kunnen ook een effectieve behandeloptie zijn. Voor deze injecties zijn speciale tests nodig, die normaal gesproken door een dierendermatoloog worden uitgevoerd.
3. Voedselallergieën
Bij katten met voedselallergieën is het belangrijkste symptoom constante jeuk die niet seizoensgebonden is. Katten met voedselallergieën kunnen ook maagdarmproblemen hebben, zoals overgeven, diarree, gewichtsverlies en minder eetlust. De meest gebruikelijke allergenen zijn kip, rundvlees, zuivel en vis, maar katten kunnen ook allergisch zijn voor andere soorten voedsel.
Bij katten worden voedselallergieën gediagnosticeerd door middel van voedselproeven. De dierenarts zal je een voer met nieuwe eiwitten of een voer met gehydrolyseerde eiwitten geven. In voer met nieuwe eiwitten zitten bronnen van eiwitten en carbohydraten waar je kat nog niet eerder aan is blootgesteld, zoals eend, hert of groene erwten. Aan de andere kant bevat gehydrolyseerd voer eiwitten die tot zulke kleine stukjes afgebroken zijn dat het immuunsysteem ze niet als eiwitten herkent.
Een voedselproef is een zeer strikt eliminatieproces. Als je je kat ook maar één soort voer geeft dat niet is aanbevolen door de dierenarts, is de test niet langer nauwkeurig. Volg de instructies van de dierenarts dus nauwgezet op! Als je vragen hebt over wat je een kat met allergieën te eten moet geven, kan de dierenarts je helpen met het kiezen van het juiste voer. Er zijn speciaal samengestelde soorten voer beschikbaar om katten met voedselallergieën te helpen. Deze kunnen ook ontstekingen verminderen en de huidbarrière helpen herstellen. Vraag de dierenarts hiernaar als je kat last heeft van allergieën.
Voedselproeven duren normaal gesproken zo'n 10 tot 12 weken, maar veel katten zullen zich al gedurende de eerste maand beter gaan voelen. Maagdarmsymptomen reageren vaak veel sneller op de behandeling dan huidsymptomen. Net als bij andere allergieën zijn er in het begin of wanneer de symptomen heviger worden vaak extra medicijnen nodig om de jeuk te reduceren en huidirritaties te behandelen.
4. Contactallergieën
Katten kunnen ook allergisch zijn voor dingen waar ze mee in contact komen, zoals voer- of waterbakken van plastic. Dit soort allergie is zichtbaar op de huid op de contactpunten. Als je kat bijvoorbeeld allergisch is voor haar plastic bak, zal er huidirritatie (of andere tekenen) te zien zijn op haar gezicht en kin. Als ze allergisch is voor het wasmiddel dat je gebruikt, zal ze tekenen vertonen op haar buik of zij, waar ze op ligt en waarmee ze in contact komt met het beddengoed.
Nu je weet dat katten inderdaad allergieën kunnen hebben, kan je beter letten op te veel jeuk, huidirritatie en maagdarmproblemen. Er zijn veel behandelopties beschikbaar, afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de allergie. Zo zijn er orale en topische medicijnen en speciale soorten voer. Als je samen met de dierenarts een behandelplan opstelt, zal je kat een gelukkig leven kunnen leiden met haar allergieën.
Jessica Seid
Jessica Seid werkt als dierenarts voor spoedgevallen in New England in de Verenigde Staten. Ze is afgestudeerd aan het North Carolina State College of Veterinary Medicine en werkt al meer dan tien jaar in het veld. Als ze geen patiënten helpt, brengt ze graag tijd door met haar man, dochter en Franse Bulldog.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS