Blikvoer of brokken: wat is beter voor jouw hond?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Hondenvoer lijkt zo simpel, maar er is zo veel keuze dat je het overzicht verliest en soms niet meer weet wat het beste is voor je hond. Een van de keuzes die je moet maken, is of je natvoer of droogvoer geeft.

Behalve naar je eigen levensstijl moet je ook naar de algemene gezondheid, leeftijd en gedragsbehoeften van je hond kijken. Beide soorten voer zijn prima, maar voor jouw hond kan het een beter zijn dan het ander.

De voordelen van natvoer

Natvoer, ook wel blikvoer genoemd, heeft een aantal voordelen ten opzichte van droogvoer. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Betere vochtopname: water is een essentiële voedingsstof voor honden om hun hydratatie op peil te houden en voor tal van andere lichaamsfuncties. Als je hond niet zoveel water drinkt of als je in een droog, warm klimaat leeft, kan natvoer je hond gehydrateerd helpen houden, volgens PetMD. Toch is het belangrijk dat je hond altijd de beschikking heeft over vers water.
  • Helpt honden die moeite hebben met kauwen: honden kunnen om verschillende redenen problemen hebben met het kauwen van harde brokken, bijvoorbeeld omdat ze tanden missen, hun kaken scheef staan of omdat ze gewoon een kleiner bekje hebben. In deze gevallen is natvoer een betere keuze voor ze.Brown dog eating food out of a blue bowl in the backyard.
  • De geur: oudere honden verliezen soms hun reukvermogen en zullen daardoor hun brokken niet met net zoveel smaak en enthousiasme opeten als vroeger. Natvoer heeft vaak een sterkere geur en smaak, zodat het de eetlust stimuleert.
  • Afwisseling: natvoer is verkrijgbaar in verschillende smaken, texturen en vormen, en zorgen zo voor afwisseling. Kieskeurige eten die overstappen op nieuw voer en zelfs honden die af moeten vallen, kunnen baat hebben bij natvoer.

De voordelen van hondenbrokken

Droogvoer zit boordevol voedingsstoffen en is ook:

  • Handig: er kunnen afgemeten porties droogvoer worden neergezet om langzame eters de tijd te geven alles op te eten.
  • Voordelig: brokken kunnen voordeliger zijn om in grote hoeveelheden te kopen en te bewaren.
  • Een hulp bij het reinigen van tanden: sommige soorten droogvoer helpen tandplak, vlekken en tandsteen verminderen door de speciaal ontwikkelde brokjes die tandplak en tandsteen wegpoetsen.
  • Omgevingsverrijking: brokken zijn vaak makkelijker te gebruiken in voerspeeltjes, wat handig kan zijn om je hond bezig te houden terwijl jij aan het werk bent. Daarnaast kan het de voedselinname van 'gulzige eters' beperken. Aangezien je hond niet op zijn avondeten hoeft te jagen, kan de mentale stimulatie om eten via de speeltjes te bemachtigen zijn kwaliteit van leven verbeteren.

Het beste van beide

Een derde optie is voor zowel droog- als natvoer te kiezen. Je kunt dit doen door het voer in dezelfde bak te mengen, door 's ochtends brokken en 's avonds blikvoer te geven (of andersom) of door natvoer als een 'beloning' te geven voor goed gedrag. Zorg er alleen wel voor dat je de calorie-inname van je hond niet verhoogt als je het voer mengt, zeker niet als je hond zich aan een plan voor gewichtscontrole moet houden.

Het voeren van verschillende merken is overigens af te raden, zeker als je hond een speciale dieetvoeding krijgt. Hill's voeding is speciaal samengesteld om tegemoet te komen aan de verschillende behoeften van je dier, dus als je verschillende merken mengt, kun je de nauwkeurige balans van Hill's voeding ontregelen.

Praat met je dierenarts

Als je twijfels hebt over de gezondheid van je hond of niet zeker weet of je nu natvoer of droogvoer moet geven, bespreek dit dan met je dierenarts.

Wat je ook kiest, blik of brok: volg als je overstapt in ieder geval deze richtlijnen, zodat de overschakeling soepel verloopt. Het is ook prima om de voorkeur van je hond te volgen bij de keuze voor natvoer of droogvoer.

Als je een nieuw soort voer probeert, houd dan het eetpatroon van je hond in de gaten om te kijken welk voer hij liever eet. Verander het voer niet te snel of te vaak, want dan kan hij last krijgen van zijn spijsvertering. Zorg er ook voor dat het voer dat je kiest gebalanceerd is en tegemoet komt aan de gezondheidsbehoeften van je hond.

Contributor Bio

Kara Murphy

Kara Murphy

 

Kara Murphy is een freelance schrijfster uit Erie, Pennsylvania. Haar goldendoodle pup heet Maddie.

 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten