Waarom hebben Labradors altijd honger? De wetenschap achter verzadiging

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het is al heel lang bekend dat Labradors altijd honger hebben en net bodemloze putten lijken wat eten betreft. Sommige rassen, zoals de Labrador, worden sterk gemotiveerd door voedsel, terwijl andere rassen, zoals Bordercollies, meer op taken en mensen gericht zijn. Waarom besteden Labradors zo veel tijd aan het zoeken naar voedsel en waarom zijn ze vatbaarder voor obesitas?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je Labrador voortdurend honger lijkt te hebben. Hier volgen de belangrijkste.

Hebben Labradors genetisch gezien meer honger?

De Libelle schrijft dat Labradors een specifieke genmutatie hebben die andere honden niet hebben. Deze genmutatie is van invloed op hun motivatie voor voedsel en vergroot de kans op obesitas. Omdat deze honden meer geneigd zijn om iets te doen voor een snack, zijn ze ook beter geschikt als hulphonden.

Het POMC-gen, waar het hier om gaat, is ook gelinkt aan obesitas bij mensen en heeft te maken met verzadiging. Verzadiging betekent dat de maag vol aanvoelt. Het lijkt erop dat de mutatie bij Labradors tot gevolg heeft dat ze zich niet realiseren wanneer hun maag dol is. Daarom voelen ze zich nooit verzadigd en blijven ze op zoek gaan naar voedsel.

Andere oorzaken van honger die uitgesloten moeten worden

Als je hond constant honger lijkt te hebben, hoeft dat niet alleen aan zijn genen te liggen. Wanneer je hond je smekend aankijkt, kan het heel verleidelijk zijn om toe te geven, maar dit leidt tot een ongezonde vicieuze cirkel. Honden die als puppy al overgewicht hebben, zijn als volwassen hond vaak ook te zwaar. Ze kunnen hun hele leven aanleg voor obesitas blijven houden. Daarom is het als je een Labrador hebt een goed idee om vanaf het begin de discipline erin te houden wat betreft eten en gedrag rond etenstijd.

Vraag de dierenarts naar de body condition score (BCS). Dit is een manier om ervoor te zorgen dat je hond het ideale gewicht heeft, afhankelijk van zijn grootte, ras en leeftijd. Als je hond zijn leven lang slank blijft, heeft dat veel gunstige gevolgen voor zijn gezondheid.

Voorkom slechte voergewoontes

Neem goede gewoontes aan bij het eten. Honden die mogen scharrelen kunnen erg vervelend worden wanneer je aan tafel zit. Als deze gewoonte er eenmaal inzit, is het moeilijk er weer vanaf te komen. Ze zien er misschien hongerig uit, maar ze spelen gewoon een spelletje, omdat ze weten dat het werkt. Zorg ervoor dat iedereen in de familie, maar ook de visite, weet dat het niet toegestaan is om de hond eten van tafel te geven.

Weeg de porties voer van je hond, zodat je niet hoeft te schatten. Als je Labrador, of welke type hond dan ook, gedurende de dag honger lijkt te hebben, kan je de dagelijkse portie over drie of vier maaltijden verdelen. Als dat niet helpt, kan je de dierenarts vragen of een beter vullend voer met minder calorieën de honger misschien kan wegnemen.

Hondenparasieten

Zorg ervoor dat je de wormbehandelingen van je hond goed bijhoudt. Hoewel ernstige worminfecties tegenwoordig niet veel meer voorkomen, kunnen wormen nog steeds een probleem vormen, vooral als je gulzige hond allerlei rotzooi eet tijdens het uitlaten. Het verschil is dat honden die honger hebben vanwege wormen niet zullen aankomen en misschien zelfs zullen afvallen.

Medische problemen

Labradors zijn vatbaarder voor bepaalde ziektes; obesitas kan daarom ook een groter probleem zijn. Elleboog- en heupproblemen komen vrij vaak voor bij dit ras. Als je hond niet actief kan zijn, zal hij minder calorieën nodig hebben. Het is belangrijk om een hond met orthopedische problemen slank te houden, zodat de gewrichten minimaal belast worden.

Labradors zijn ook vatbaar voor hypothyreoïdie, wat wil zeggen dat de schildklier niet actief genoeg is. De schildklier controleert de spijsvertering, dus honden met deze aandoening zijn vaak lusteloos en hongerig en komen gemakkelijk aan. Als de dierenarts hypothyreoïdie vermoedt, zal hij een bloedonderzoek doen om dit te bevestigen of uit te sluiten.

Samengevat

Hoewel je Labrador een genetisch excuus heeft om een schrokop te zijn, is het nog steeds erg belangrijk om zijn gewicht onder controle te houden. Obesitas is erg slecht voor de gezondheid van je hond en het is bewezen dat honden met obesitas korter leven. Als je zo veel mogelijk tijd wilt kunnen doorbrengen met je maatje, moet je sterk blijven en niet toegeven aan die grote, hongerige ogen!

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA