Honden en tafelrestjes: waarom je ze geen kliekjes moet voeren

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als het bedelen begint, is het moeilijk te weerstaan om je hond een hap van je bord te geven. Maar, weet je dat tafelrestjes schadelijk kunnen zijn voor honden?

Kunnen honden tafelrestjes eten?

De vraag is niet zozeer of je hond kliekjes kan eten, maar eerder of het goed is voor je hond om dat te doen? Hier zijn een aantal redenen waarom het een slecht idee is om je hond voedsel van je bord voeren.

Het kan spijsverteringsproblemen veroorzaken

Hond zit naast vrouw in een zwart witte stippenjurk achter een ovenschotel.
Het spijsverteringsstelsel van een hond is anders dan dat van een mens. Typisch mensenvoedsel is veel te rijk en vet voor een hond om goed te verteren; het eten ervan kan leiden tot braken, diarree en zelfs ernstigere aandoeningen zoals pancreatitis (acute alvleesklierontsteking). Veel voedingsmiddelen voor mensen bevatten ook een voor honden ongezonde hoeveelheid natrium.

Sommige tafelrestjes zijn giftig voor honden

Mensenvoedsel bevat vaak ingrediënten die giftig zijn voor honden. Chocolade, rozijnen, druiven, macadamianoten, amandelen, uien en knoflook zijn allemaal gevaarlijk voor honden om te eten. Als je niet precies weet wat er in de restjes van het restaurant zit die je mee naar huis hebt genomen, kun je onbewust je bedelende hond pijn doen door hem een lepel ervan te geven. Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten ook kunstmatige zoetstoffen, zoals xylitol, die uiterst schadelijk zijn voor huisdieren.

Het kan leiden tot gewichtstoename

Doorgaans eten honden die met etensresten worden gevoed ook gewone dagelijkse maaltijden. Je denkt misschien dat een paar hapjes hier en daar niet tot gewichtstoename bij je hond zullen leiden, maar het zal je verbazen hoe weinig ervoor nodig is. Voor een hond van 9 kilo is slechts 28 gram cheddarkaas het calorie-equivalent van anderhalve hamburger voor een persoon. Kleine beetjes kunnen al snel tot gewichtstoename leiden, met alle gezondheidsproblemen van dien, zoals artritis, diabetes en hartziekten. Je hond mag nooit meer dan 10% van zijn dagelijkse calorie-inname uit traktaties of ander mensenvoedsel halen.

Het moedigt ongewenst gedrag aan

Een ander probleem met het geven van tafelrestjes aan honden is dat het bedelgedrag versterkt. En hoewel jij het misschien wel schattig vindt, zullen je gasten het misschien niet waarderen dat je hond boven hun bord zweeft. Je hond kan ook besluiten dat hij, omdat hij eten gevoerd krijgt van tafel, gerust een hapje (of meer) mag nemen van het eten dat op tafel of op het aanrecht staat. Sommige honden kunnen zelfs beginnen te weigeren hun eigen voedsel te eten, als ze vol zitten met mensenvoedsel.

Gezonde manieren om met je hond om te gaan

Husky steekt zijn neus boven picknicktafel en kijkt naar eten dat in het midden staat.
De beste manier om je hond te verwennen is hem gezonde hondensnacks van hoge kwaliteit te geven en rekening te houden met zijn dagelijkse caloriebehoefte. Dat betekent echter niet dat het voedsel dat je eet helemaal verboden is voor je hond. In feite zijn veel menselijke voedingsmiddelen prima voor honden om met mate te eten. Hier zijn enkele richtlijnen voor het geven van mensenvoedsel aan je hond:

  • Vermijd bewerkte en bereide voedingsmiddelen. Zelfs maaltijden die je zelf bereidt kunnen ingrediënten bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je hond, dus houd het bij traktaties met slechts één ingrediënt, zoals een ongezouten ei, een lepeltje natuurlijke, zoutvrije pindakaas of een hapje fruit of ongezouten groenten.
  • Denk aan de calorieën. Voordat je het tussendoortje overhandigt, bedenk dan hoeveel calorieën het bevat en laat dat meewegen in je beslissing. Je dierenarts kan je helpen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën voor je hond vast te stellen, zodat je je bewust bent van de gevolgen van een enkel etensrestje voor de gezondheid van je hond.
  • Win zelf informatie in. Leer welke voedingsmiddelen giftig zijn voor honden, zodat je ervoor kunt zorgen dat je hond er nooit in de buurt komt.
  • Voer ze geen eten van de tafel of van je bord. Geef je hond in plaats daarvan een hapje gezond menselijk voedsel op dezelfde manier als je hem een ander hondensnoepje zou geven - als beloning voor gehoorzaamheid of omdat hij een brave hond is. En geef ze geen traktatie als ze bedelen. Het kan ook een goed idee zijn om tafelrestjes in hun gewone hondenvoerbak te leggen, zodat ze begrijpen dat ze alleen eten kunnen krijgen in hun gewone voerbak.

Het belang van het kiezen van het beste hondenvoer

Honden zijn niet goed in het reguleren van de hoeveelheid voedsel die ze eten. Veel honden zullen blijven eten tot ze er ziek van worden, dus is het belangrijk dat je toezicht houdt op hun maaltijden en calorieën. Door een volledig en gebalanceerd hondenvoer te geven dat optimaal is voor de levensfase, de grootte en het activiteitenniveau van je hond, krijgt hij de nodige voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om gezond te zijn en blijven. Ondanks die grote puppy ogen, is het juiste hondenvoer in de juiste hoeveelheden voeren, meer dan genoeg om ze gelukkig en energiek te houden.

Dus, kunnen honden tafelrestjes eten? Honden eten - en genieten - van een aantal voedingsmiddelen, maar het feit dat ze het eten, betekent niet dat het goed voor hen is. Als goed geïnformeerde huisdiereigenaar kun je je hond helpen gezond te blijven door te beperken wat je hond mag eten. Het is misschien moeilijk om nee te zeggen tegen die grote, smekende ogen, maar denk eraan dat het voor hun eigen bestwil is. Een gezonde hond is een gelukkige hond!

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster van beroep en afkomstig uit Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze heel wat artikelen over huisdieren schrijft voor haar blog.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten