De Turkse Angora is een lieve en rustige kat. Ze is loyaal en aanhankelijk maar kan ook gestrest raken door plotselinge veranderingen in haar omgeving.

 

De Turkse Angora in een notendop
The Turkish Angora Cat Breed

De Turkse Angora is speels en waardeert diverse kattenspeeltjes.

Gewichtsklasse:

Katers: groot: > 5 kg 
Poezen: 3-5 kg

Oogkleur:

blauw, koper, groen, goud, twee verschillende oogkleuren

Verwachtingen:

Levensduur: 9-14 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld
Neiging tot verharen: hoog

Vacht:

Lengte: gemiddeld tot lang
Eigenschappen: zijdezacht
Kleuren: wit, rood, crème, zwart, blauw, zilver, schildpad, calico (schildpad met wit), verdund calico, blauwcrème
Patroon: effen, schildpad, tweekleurig, driekleurig/calico (schildpad met wit), cypers, smoke (donker op zilverwitte ondervacht)
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV 
Gangbaarheid: zeldzaam

De Turkse Angora is meestal van gemiddelde grootte. Ze heeft een lang, slank lichaam en is fijn gebouwd.

Ze is een gespierde kat en hoort er niet dun of uitgemergeld uit te zien. De oren van de Turkse Angora zijn groot, net als de licht schuin geplaatste ogen. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. Deze elegante kat is altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. De vacht van de Turkse Angora is gemiddeld tot lang. De vacht bestaat uit één laag, zonder ondervacht. Hierdoor is deze langharige kat gemakkelijk te verzorgen. De vachtlengte varieert per seizoen, maar zelfs de kortere vacht is zacht en zijdeachtig en beweegt zachtjes mee met haar bewegingen.

Persoonlijkheid:

De Turkse Angora is lief, maar kan gestrest raken door plotselinge veranderingen in haar omgeving. De kat is rustig ondanks haar halfwilde voorouders.

De Turkse Angora is loyaal en aanhankelijk en houdt van spelen en rennen.

Verzorging:

De Turkse Angora mag niet dik worden. Deze elegante kat is fijn gebouwd en een te zwaar gewicht kan schadelijk zijn.

De Turkse Angora houdt ervan om te rennen en te spelen. Ze heeft geschikte zitplanken en krabpalen nodig. Ze vindt het ook leuk om diverse speeltjes te hebben.

De vacht van de Turkse Angora moet iedere dag geborsteld worden. Omdat haar vacht uit maar één laag bestaat, is het onderhoud relatief makkelijk. Het haar zal over het algemeen niet snel klitten of in de war raken. Als de Turkse Angora blauwe ogen heeft of ogen van twee verschillende kleuren, dan kan ze doof zijn. In dit geval heeft ze een krachtigere stem dan verwacht, omdat ze haar eigen stemvolume niet kan horen en regelen.

Geschiedenis:

Wie een raskat wil die nog steeds in de dierentuin is te vinden, zou eens naar een Turkse Angora moeten kijken. De opvallend mooie langharige kat wordt nog steeds gehouden in de dierentuin in Ankara, Turkije, waar het ras in stand wordt gehouden.

De Turkse Angora zou wel eens de eerste langharige kat kunnen zijn die in Europa is gezien. In 1520 werd een langharige, witte kat vanuit Europa naar Ankara gebracht. Liefhebbers waren gefascineerd door dit prachtige ras uit Europa, maar zijn populariteit werd voorbijgestreefd door de Pers. De Turkse Angora werd toen grotendeels genegeerd en stierf bijna uit in Europa. Als dit ras niet in de dierentuin in Turkije was gehouden, dan was het volledig verloren gegaan.

In de jaren 1960 bezocht een Amerikaans stel Turkije. Ze werden verliefd op de Turkse Angorakatten in de dierentuin en probeerden toestemming te krijgen om een aantal van deze katten mee terug naar de Verenigde Staten te nemen. Uiteindelijk kregen ze toestemming om dit te doen en de katten werden actief gefokt in de Verenigde Staten.

Gerelateerde artikelen

 • Ragdoll

  154502253 De Ragdoll is rustig, heeft een zachte vacht en kan goed met alle gezinsleden opschieten. Haar indrukwekkende vacht moet dagelijks goed verzorgd worden.
 • Tiffany / Chantilly

  154502253 De Tiffany kat, ook wel Chantilly genoemd, is van gemiddelde grootte. Je kunt dit ras herkennen aan haar ver uit elkaar staande oren. Ze is aanhankelijk, in wat zich uit in dat ze liever bij jou is dan alleen.
 • Burmees

  De Burmees is een actieve en nieuwsgierige kat. Ze is van gemiddelde grootte en vindt aandacht fijn. Qua persoonlijkheid kan ze niet altijd goed overweg met andere raskatten.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Manx kattenras feiten en karaktertrekken | Hill's Pet

  De Manx is een van de oudste kattenrassen. Ze is liefdevol gezelschap en gek op mensen. Ze lijkt nergens gestresst van te worden.
 • Burmilla

  Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Burmilla. Een rustige en lieve kat met een dikke vacht die graag door haar baasje vertroeteld wordt.