Puberende puppy's kunnen nogal lastig zijn

Published by
Leestijd is minuten

Een puber kan het bloed onder uw nagels vandaan halen, of het nu een mens of een hond is

Want als u denkt dat pubergedrag alleen bij mensen voorkomt dan heeft u het mis. Puppy's komen in hun puberteit als ze ongeveer zes maanden oud zijn. Ze worden vaak behoorlijk eigenwijs, zoeken de grenzen op van wat mag en wat niet mag en proberen te laten zien dat ze onafhankelijk zijn. Uw puppy zal nu waarschijnlijk proberen om u uit te testen en u merkt dat hij duidelijk minder zijn best doet om in de smaak te vallen! Dit wordt allemaal verhevigd door zijn hormonen. Die beginnen op te spelen doordat hij geslachtsrijp wordt. Als uw puppy nog niet is gecastreerd of gesteriliseerd, dan is dit een goed moment om hem te laten helpen.

 

Hoe gaat u om met uw puber?

Bij een puppy in de puberteit moet u nog meer werk maken van het socialiseren dan u tot nu toe al deed. Blijf hem blootstellen aan verschillende omgevingen, mensen en honden.

Ga vooral door met het spelen van spelletjes, prijs goed gedrag en ontmoedig slecht gedrag. Houd er rekening mee dat uw puppy domme dingen doet of opstandig is! Een puppy die u altijd overal braaf volgde kan bijvoorbeeld plotseling weigeren om te komen als u hem roept. U moet streng maar rechtvaardig zijn en uw puppy laten zien wat mag en wat niet mag.

 

Kauwen in de puberteit

Een ander aspect van de puppy-puberteit dat best lastig kan zijn, is dat ze vaak een onbeheersbare aandrang krijgen om op van alles en nog wat te kauwen. Dit is anders dan bij het doorkomen van de tandjes, want het speelt lang nadat de puntige melktandjes van uw puppy zijn verdwenen. 

Het kauwen van pubers kan te wijten zijn aan het vervelende gevoel dat het doorkomen van de volwassen tanden in de kaak met zich meebrengt, maar het kan ook gewoon een onderdeel zijn van het gedrag van uw puppy om de omgeving te ontdekken en te onderzoeken. Wat de reden ook is, er zijn twee dingen die u kunt doen om er voor te zorgen dat u en uw spullen de kauwfase van de puber overleven. Geef uw puppy in de eerste plaats dingen waarop hij mag kauwen en prijs hem als hij ze gebruikt. Er zijn veel verschillende kauwspeeltjes verkrijgbaar. En ten tweede: laat uw puppy niet alleen achter in ruimtes met waardevolle of gevaarlijke spullen waar hij op kan kauwen.

 

Groei en ontwikkeling in de puberteit

Verschillende rassen ontwikkelen zich in verschillende tempo's. In het algemeen geldt, hoe groter het ras, des te langer het duurt voordat de botten volledig zijn uitgegroeid. Grotere rassen hebben andere hoeveelheden voedingsstoffen nodig voor de groei en ontwikkeling van hun botten dan kleinere rassen. Daardoor is het skelet van grote rassen soms pas volgroeid na 18 maanden, terwijl een hond van een klein ras al na 6 tot 8 maanden is gestopt met groeien.

Uw dierenarts houdt de groei en ontwikkeling van uw puppy in de gaten en voert een volledig gezondheidsonderzoek uit zodra hij volwassen is.

 

Volwassenheid

De ontwikkelingsfase waarbij uw puppy een jonge volwassene is, duurt normaal gesproken van 8 tot 18 maanden. Meestal is dit een heel leuke tijd waarin uw puppy nog steeds erg speels en dartel is, maar de meest lastige kanten van zijn puberteit zijn verdwenen!

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is samengesteld voor de ondersteuning van gewrichten en spieren, voor honden van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten, glucosamine en chondroïtine uit natuurlijke bronnen.
 • Hill's™ Science Plan™ Canine Adult Light Mini (met Kip)

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light Mini with Chicken is een volledige voeding voor honden van een klein ras met aanleg voor overgewicht. Met ingredienten van hoge kwaliteit en een unieke gewichtscontroleformule om uw kleine hond fit en gezond te helpen houden .
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>