Puberende puppy's kunnen nogal lastig zijn
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Denk je weleens “Help! Mijn puppy haalt het bloed onder mijn nagels vandaan.” Dat is niet gek; pups komen namelijk in de puberteit als ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Ze worden eigenwijs, zoeken de grenzen op en kunnen je geduld behoorlijk testen. Het komt zelfs voor dat onhandelbare honden in deze periode zelfs in een asiel worden geplaatst. Gelukkig is dat helemaal niet nodig. Met onze tips komen jullie de puberteit beter samen door en heb je een maatje voor het leven.
Hoe ga ik om met mijn puber hond?
Tijdens de puberteit wordt je hond geslachtsrijp en spelen zijn of haar hormonen flink op. Zo kan het soms lijken of je harige viervoeter bananen in zijn/haar oren heeft. Houd er rekening mee dat je puppy plots domme dingen doet of opstandig kan zijn. Ook een hond die altijd overal braaf volgde kan plotseling weigeren om te komen.
Wat kun je doen?
Ga zeker door met het spelen van spelletjes. Prijs goed gedrag en ontmoedig of negeer slecht gedrag. Bij een puppy in de puberteit moet je ook nóg meer werk maken van het socialiseren dan je al deed. Stel je hond bloot aan verschillende omgevingen, mensen en soortgenoten. Blijf streng maar rechtvaardig en laat je puppy duidelijk zien wat wel en niet mag.
Puberteit hond: puppy kauwt op alles
Veel puberende pups krijgen een onbeheersbare aandrang om op – letterlijk - alles te kauwen. Dit is mogelijk door het vervelende gevoel van het doorkomen van de volwassen tanden, maar het kan ook gewoon onderdeel zijn van het ontdekken en onderzoeken van de omgeving. Wat de oorzaak ook is, zorg dat je meubilair (en je hond) deze fase overleeft:
- Geef je hond speeltjes waarop hij/zij op mag kauwen en beloon je maatje als hij of zij ze gebruikt. Er zijn veel verschillende (en onverwoestbare) kauwspeeltjes verkrijgbaar waar je pup zich mee zal kunnen vermaken (en niet verwonden).
- Laat je hond niet alleen in ruimtes met waardevolle of gevaarlijke spullen in het bereik. Dit geldt ook voor giftige planten!
- Zorg ervoor dat er ook geen voorwerpen zijn die hij of zij gemakkelijk kan inslikken.
Groei en ontwikkeling in de puberteit van je puppy
Rassen ontwikkelen zich in verschillende tempo's. In het algemeen geldt: hoe groter het ras, des te langer het duurt voordat de botten zijn uitgegroeid. Grotere rassen hebben namelijk andere hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen nodig voor hun botgroei en ontwikkeling dan kleine rassen. Daardoor is het skelet van grote rassen soms pas volgroeid na 18 maanden, terwijl een hond van een klein ras al na 6 tot 8 maanden stopt met groeien. Door het verschil in het tempo waarin rassen zich ontwikkelen, zijn grote rassen later ‘geslachtsrijp’ dan kleinere rassen en zal de puberteit bij een hond van een groter ras relatief langer duren.
Je dierenarts houdt de groei en ontwikkeling van je puppy in de gaten en voert regelmatig een volledig gezondheidsonderzoek uit totdat hij volwassen is.
Van puber hond naar jongvolwassen hond
Na de puberteit is je hond nog niet meteen volwassen: in de periode van 8 tot 18 maanden is je hond een ‘jongvolwassene’. Dit is meestal een leuke tijd waarin je pup nog steeds erg speels is, maar zonder de grootste uitdagingen van de puppy-puberteit.
Nog even volhouden dus!