Help je kat om angst voor onweer en vuurwerk te overwinnen

$authorText
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Kat die bang is voor onweer en vuurwerk
Heb je wel eens het geluid uitgezet tijdens het kijken naar een enge film? Veel mensen doen dat, en om een goede reden. De wereld is veranderd in een enge plek met onverwachte, harde geluiden die ons doen schrikken. De reden hiervoor is dat vrijwel alle dieren, inclusief mensen, worden opgejaagd door iets anders. Zelfs roofdieren zoals katten zijn zelf ook prooidieren. Wij, en zij, zijn zo geëvolueerd dat we een vecht- of vluchtreactie hebben op gevaar, en harde, plotselinge geluiden vormen een potentieel gevaar voor ons allemaal. Veel dieren schrikken van geluiden als vuurwerk en onweer en hoewel het volkomen normaal is, kan het pijnlijk zijn om je kat te zien wegkruipen en beven telkens als er een storm opsteekt.

Tekenen van angst bij katten

Katten leven in een 3D wereld. Een kat is het liefst los van de grond en wil altijd kunnen ontsnappen, dus haar eerste reactie op iets dat haar bang maakt, is om omhoog te klimmen of zich te verstoppen. De meeste van haar vijanden kunnen niet zo goed klimmen als zij en enge onbekende geluiden zullen haar doen vluchten naar een plek waar ze zich verscholen voelt, of dat nu bovenop een kledingkast is of onder een bed of dekbed. Andere tekenen van angst zijn;

  • Trillen of beven

  • Miauwen

  • Kwijlen

  • Hijgen

  • Niet willen eten.

Wat moet je doen als je kat bang is?

Ten eerste, gedraag je normaal. Je kat merkt het meteen als je ongerust bent, dus probeer zo kalm mogelijk te blijven. Daarnaast zijn de belangrijkste dingen:

  • Houd haar binnen als je kunt. Als je weet dat er vuurwerk of onweer op komst is, probeer je kat dan binnen te houden zodat ze niet op de vlucht gaat en verdwaalt of gewond raakt.

  • Probeer de geluiden en lichtflitsen te dempen. Of het nu storm of vuurwerk is, er zullen heldere lichtflitsen zijn en af en toe een hard geluid. Sluit alle gordijnen of jaloezieën en zet rustige muziek op een matig volume op om te proberen het externe lawaai en licht te onderdrukken.

     

  • Laat je kat zich verstoppen. Zorg dat er genoeg plekken zijn waar ze heen kan en laat haar beslissen. Laat zoveel mogelijk binnendeuren open, met toegang tot plekken waar je haar wel heen wilt laten gaan. Sommige katten kruipen onder het bed, andere onder het dekbed, terwijl weer andere zich zo hoog mogelijk verschuilen om te wachten tot het voorbij is. Hoe meer keuzevrijheid ze heeft, hoe meer ontspannen en hoe veiliger ze zich zal voelen.

  • Omhels haar niet. Mensen zijn sociale dieren die veel troost vinden in lichamelijk contact. Katten vinden het ongelooflijk stressvol om vastgehouden te worden, vooral als ze zich bedreigd voelen. Ze moeten voelen dat ze op elk moment kunnen vluchten. Dus hoewel je misschien het gevoel hebt dat je je kat helpt als je haar knuffelt of oppakt, zal het bijna zeker haar spanning verhogen.

  • Gebruik feromonen voor in het stopcontact. Feromonen zorgen dat katten zich veilig voelen. Deze kunnen fantastisch zijn voor veel katten in allerlei angstige situaties.

  • Zorg voor comfortabele plekken in huis Als je weet dat je kat een favoriete schuilplaats heeft, zorg dan dat daar eten, water en een kattenbak in de buurt zijn. Zet de kattenbak niet vlakbij het eten en water. Je kat zal vrijwel zeker niet willen eten als ze bang is, maar ze moet er altijd bij kunnen als ze dat wil. Ongewenste ontlasting door angst kan worden voorkomen door je kat een kattenbak te geven als ze te bang is of niet naar buiten kan.

  • Probeer spelletjes te spelen. Dit is een moeilijke opgave, want als je kat doodsbang is, kan het spelen van spelletjes juist negatieve associaties oproepen. Als je kat echter een beetje gespannen is, kan het spelen van een spelletje, zoals achter een speeltje aan jagen, een mooie afleiding zijn en haar helpen zich meer ontspannen te voelen. Het versterkt ook de indruk dat jij ontspannen bent.

  • Blijf aan de bal...

Stress bij katten voorkomen

De bovenstaande dingen zijn allemaal goed om te doen als je een bange kat hebt, maar zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen. Kies als het even kan een kitten van een kat die niet gestrest of angstig is. Informeer bij de fokker of het adoptiecentrum naar de ervaringen die het kitten of de kat heeft gehad en hoe haar karakter is. Praat met je dierenarts over hoe je je kat kunt laten wennen aan geluid, zodat ze hopelijk opgroeit zonder ernstige angsten of fobieën. Als je een gevoelige kat hebt, praat dan met je dierenarts of een gekwalificeerd gedragstherapeut over desensibilisatie. Dit moet ruim voor het vuurwerk- of stormseizoen gebeuren, het moet geleidelijk gaan en met geduld en toezicht worden gedaan.

Angst is een normaal onderdeel van het leven. Wees niet te bezorgd als e kat bang is, dat is een volkomen normale en noodzakelijke reactie. Als je echter een kat hebt die overdreven bang is, zullen deze tips je hopelijk wat houvast geven over hoe je die angst en spanning kunt verminderen, zodat jullie je in de toekomst allebei meer ontspannen kunnen voelen.