.richText .component-content ul{ padding-left: 15px; line-height: 150%; }

Huidproblemen bij honden: symptomen & behandeling

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Omgevingsallergieën zijn niet ongewoon bij huisdieren. Dezelfde pollen en huisstof die allergische reacties veroorzaken bij mensen, kunnen bij honden een soortgelijk effect op de huid hebben. 

Allergische dermatitis is een ontsteking van de huid en kan veroorzaakt worden door vele dingen, maar het eindresultaat is over het algemeen hetzelfde; een ongemakkelijke hond die niet kan stoppen met likken en krabben. In extreme gevallen kan er zelfs haaruitval zijn.

Mijn hond heeft jeuk: mogelijke oorzaken

Wanneer je hond overmatig krabt en/of likt, dan is het goed om een bezoek te brengen aan de dierenarts. Hij/zij kan dan verschillende tests uitvoeren om te achterhalen wat de exacte reden van de jeuk (het huidprobleem) is bij je hond.

Veelvoorkomende huidproblemen die leiden tot jeuk bij je hond:

  • Parasieten: vlooien, luizen en mijten kunnen allemaal lichte tot ernstige huidirritatie veroorzaken.
  • Allergieën: je hond kan allergisch/intolerant zijn voor hondenvoer of voor omgevingsfactoren zoals stof, pollen of schimmels of voor bepaalde ingrediënten in zijn voeding.
  • Hormonale onevenwichtigheden: honden met te veel of te weinig van bepaalde hormonen kunnen vatbaar zijn voor huidproblemen.
  • Infecties: bacteriële infecties kunnen huidproblemen veroorzaken.

Heeft mijn hond een huidprobleem?

De huid van je hond moet glad en zacht zijn zonder schilfers, roodheid of tekenen van irritatie. Het mag niet te droog of te vet zijn en mag geen haarverlies vertonen. 

Tekenen van een huidprobleem zijn onder meer:

  • Rode vlekken, puistjes of pukkels
  • Korstjes of verdikte huid
  • Haaruitval
  • Schilferige plekken
  • Slechte huidgeur
  • Jeuk, krabben, likken of wrijven met de kop
tekenen van huidproblemen

Wat kun je doen om je hond te helpen?

Wanneer je hond overmatig krabt en/of likt, dan is het goed om een bezoek te brengen aan de dierenarts. Je dierenarts kan de allergie(ën) van je hond op verschillende manieren helpen aanpakken. Denk hierbij aan injecties, (orale) medicatie, shampoos, smeersels en omgevingsbehandelingen. Ook kan hij je adviseren om je hond een dieetvoeding te geven dat speciaal gemaakt is voor de aanpak van omgevingsallergieën, zoals Hill's Prescription Diet Derm Complete en Hill's Prescription Diet Derm Defense. Dit kan helpen de huidbarrière te versterken en de reactie tegen omgevingsallergenen verminderen.

De rol van voeding bij huidproblemen bij honden

Sommige huidaandoeningen kunnen snel worden verholpen, terwijl andere een levenslange behandeling nodig hebben. Het goede nieuws is dat de meeste honden met huidaandoeningen geholpen kunnen worden als je het juiste hondenvoer geeft, zelfs als de oorzaak van de aandoening niet voedingsgerelateerd is.

Er zijn een aantal verschillende voedingsmiddelen beschikbaar, afhankelijk van hoe erg de allergie is en de onderliggende oorzaak. Raadpleeg jouw dierenarts voor de juiste aanbeveling.

Vermoed je dat je hond een voedselallergie heeft?

Voedselallergieën komen zeer zelden voor bij honden: bij slechts 10% van de honden met een allergie gaat het om een echte voedselallergie! In die zeldzame gevallen kunnen honden reageren op bepaalde ingrediënten. Het beste hondenvoer voor huidallergieën is een dieetvoer met gehydrolyseerd eiwit of een nieuw eiwit waar je hond waarschijnlijk niet op zal reageren.

Of jouw hond een voedselallergie heeft kan, onder begeleiding van een dierenarts, worden vastgesteld middels een eliminatiedieet.

Raadpleeg je dierenarts bij jeuk

Wanneer je hond overmatig jeukt of krabt, raadpleeg dan altijd je dierenarts voor een nauwkeurige diagnose. Hij kan dan ook de verschillende behandelopties met je doornemen en indien gewenst of nodig, het juiste voer adviseren.

Als je dierenarts een biopsie (weefselonderzoek) heeft gedaan of medicatie heeft voorgeschreven, volg dan zorgvuldig de instructies op voor zorg en activiteitsbeperkingen. Gebruik omgevingssprays en benevelaars alleen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en hou je hond nauwlettend in de gaten voor tekenen die erop wijzen dat de jeuk weer terugkeert. Aarzel niet om de dierenartspraktijk te bellen bij vragen of problemen.

 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde Producten