De Somali is een actieve en speelse kat. Hij is erg sociaal en houdt van interactie met mensen en andere katten.

 

De Somali in een notendop
The Somali Cat Breed

Somali's zijn over het algemeen actief genoeg om hun gewicht onder controle te houden als ze genoeg ruimte hebben om te springen en te klimmen.

Gewichtsklasse:

Katers: gemiddeld: 3-5 kg 
Poezen: gemiddeld: 3-5 kg

Oogkleur:

groen, goud

Verwachtingen:

Levensduur: 9-13 jaar
Sociale/aandachtsbehoeften: gemiddeld, hoog
Neiging tot verharen: gemiddeld, hoog

Vacht:

Lengte: lang
Eigenschappen: glad
Kleuren: rood, rossig, blauw, reebruin, voskleur
Patroon: gespikkeld
Minder allergeen: nee
Totale behoefte aan verzorging: gemiddeld, hoog

Officieel erkend:

Erkend kattenras
NKFV, FNK, NRKV

De Somali is een kat van gemiddelde grootte met een lang lijf en goed ontwikkelde spieren.

De Somali ziet er in elk aspect gemiddeld uit, met gladde vlakken op haar kop. Ze heeft een klein deukje in de wigvormige kop. Haar nogal grote oren die naar voren zijn gevouwen, geven haar een alert uiterijk, alsof ze altijd alles in de gaten houdt. De ogen, die er groot uitzien voor haar snoet, tonen de alertheid en intelligentie die bij dit ras horen.

De vacht van de Somali is vol, met grote plukken haar in de oren. De vacht is zacht zonder wollig te zijn en de staart is pluizig net als een vossenstaart. De kleurstelling van de Somali is speciaal. Het grootste deel van de vacht heeft kleurstroken op elke individuele haar, terwijl de vacht er donkerder uitziet langs de ruggengraat. De kleuren op het lijf worden zachter en lichter onder de nek, de onderkant van de romp en aan de binnenkant van de poten. Ze ziet er wild uit, maar is helemaal niet extreem, behalve in de kleur van haar vacht, die voorzien is van kleurstroken. Dit geeft de vacht een rijkdom en diepte die andere rassen niet hebben.

Persoonlijkheid:

De Somali is een actieve kat die houdt van springen en spelen. Ondanks dat, is ze een makkelijke kat om thuis te houden. Somali's houden van mensen en andere dieren. Somali's zijn sociaal ingestelde katten en houden van gezelschap. Als mensen overdag niet thuis zijn, kan dit gezelschap ook bestaan uit een andere kat.

Ze zullen uren met hun eigen speeltjes spelen, maar ook genieten van interactieve speeltijd met hun baasjes. Somali's hebben een zachte, rustige stem.

Verzorging:

De Somali is liefdevol en aanhankelijk en vindt het heerlijk om tijd met het baasje door te brengen. Hoewel de Somali een langharige kat is, is de vacht gemakkelijk te onderhouden, omdat deze niet wollig is. Een dagelijkse borstelbeurt tijdens het spelen houdt de vacht van de Somali zacht en zijdeachtig. Zij zal haar verzorger belonen met liefdevolle spingeluiden.

Somali's zijn actieve katten en over het algemeen houden ze hun gewicht onder controle door te compenseren met beweging. Ze zouden wat hoge zitplankjes en krabpalen moeten hebben, zodat ze kunnen springen en klimmen.

Geschiedenis:

De Somali is in feite de langharige versie van de Abessijn. De Abessijn werd ontwikkeld in Groot Brittannië uit een kat die het land werd ingebracht door Lord Robert Napier, na thuiskomst van een miitaire expeditie naar Abessinië. De kat die Lord Napier meebracht naar Groot-Brittannië heette Zulu. Hij was de grondlegger van het mooie ras dat vandaag de dag bekend staat als de Abessijn en dus tevens van de Somali.

Het unieke gespikkelde patroon op de vacht van de Abessijn herinnert mensen aan het camouflagepatroon op de vacht van een wild konijn. Om dit patroon in het ras te bestendigen, werd Zulu gekruist met niet-raskatten die hetzelfde soort vacht hadden. Zo werd de Abessijn gecreëerd.

Sommige kittens geboren in de Abessijnse nesten bleken langharig. Aangezien lang haar geen gewenste eigenschap was bij Abessijnen, werden de langharige kittens gesteriliseerd en als huisdier geplaatst. Veel fokkers vonden het lange haar echter geweldig bij de Abessijn staan, en aan het eind van de jaren 1960, creëerden deze fokkers een langharige versie van de Abessijn en noemden haar de Somali. De mooie gestreepte vacht komt zowel voor bij de Somali als bij de Abessijn. Dankzij haar unieke looks, prachtige persoonlijkheid en haar makkelijke onderhoud, werd de Somali snel populair.

Gerelateerde artikelen

 • Chartreux

  De Chartreux is een goede gezelschapskat. Ze is extreem loyaal en liefdevol. Ze past ook goed bij alleenstaande mensen.
 • Turkse Angora

  Deze elegante kat is lief, altijd op haar hoede, actief en trots op zichzelf. Een stabiele omgeving is voor een Turkse Angora belangrijk.
 • Havana Brown

  154502253 Op zoek naar een zeldzaam ras? Ontdek dan de Havana Brown. Ze speelt graag alleen, al speelt ze ook wel met haar baasje. Haar voeding moet goed in de gaten worden gehouden.
 • Japanse Bobtail

  154502253 De Japanse Bobtail komt zoals haar naam al zegt uit Japan. Het is een ras met een lief en aanhankelijk karakter. Naast dat ze actief is, kenmerkt ze zich door haar intelligentie.
 • Brits Korthaar

  154502253 De Brits korthaar is een veel gewilde kat. Ze is speels, aanhankelijk en enorm loyaal. Ze heeft wel specifieke eisen wat betreft haar verzorging.
 • Bengaal

  De Bengaal is een groot en atletisch ras dat zich nauw verbonden voelt met mensen. Alles over deze raskat zijn persoonlijkheid, verzorging en geschiedenis.