Hoe en wanneer uw kat te eten geven?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De ene beweert dat je het voer in porties hoort te geven, en de andere zegt weer dat je beter volle voerbakjes laat staan zodat de kat altijd bij haar voer kan. Wat lijkt jou de betere optie? Of twijfel je?

Hoe heb je dit tot nu toe aangepakt? Staat er altijd voer ter beschikking voor jouw kat? Heb je vaste voermomenten? Of geef je de ene keer 'ad libitum' en een andere keer een portie? Kom meer te weten over de drie verschillende manieren waarop je katten kunt voeren en lees meer over de voor- en nadelen van elke aanpak.

Je kat op bepaalde tijdstippen voer geven

Cat Eating

In plaats van de hele dag door eten ter beschikking hebben, krijgt de kat haar voer op vaste, door jou bepaalde tijdstippen. Dit geldt zowel voor natvoer als droogvoer (brokjes).

Voordelen: De voedselinname kan nauwlettend worden gevolgd, en dit maakt het voor jou erg gemakkelijk. En, als je het trotse baasje bent van meerdere katten in huis zorg je er op deze manier ook voor dat het buikje van iedere kat gevuld wordt. Als jemeerdere katten in huis hebt, zorg je er op deze manier ook voor dat het buikje van iedere kat gevuld wordt. Je voorkomt dus dat de katten brokjes van elkaar gaan stelen, wat zou kunnen leiden tot dominant gedrag tussen de katten onderling. Je ene kat die al het voer opeet kan dan sneller in gewicht toenemen, terwijl de andere dan weer te weinig van de nodige de voedingsstoffen binnenkrijgt.

Nadelen. Je kat kan gedurende de dag jouw aandacht gaan opeisen om je te laten weten dat ze graag wat voer in haar bakje wil! Jouw kat krijgt niet de kans om zelf te bepalen hoeveel voer ze binnenkrijgt. Als je bij het voeren de door de dierenarts aangegeven hoeveelheden en voermomenten opvolgt, dan kan je er zeker van zijn dat jouw kat de benodigde voeding en alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Kortom: hoewel kittens tot wel drie keer per dag zouden moeten worden gevoed, wordt dit aantal bij volwassen katten (vanaf de leeftijd van 1 jaar) beperkt tot twee of drie keer per dag, aldus het Cornell Feline Health Center. In feite kan men de meeste katten eenvoudigweg één keer per dag voeren. "Dat kan prima bij het overgrote deel van de katten als ze eenmaal volwassen zijn en op voorwaarde dat ze gezond zijn en niet lijden aan bepaalde aandoeningen die een andere routine wat hun voer betreft vereisen," zegt Cornell. Raadpleeg altijd eerst jouw dierenarts voordat je de voedingsroutine van je kat gaat aanpassen.

Als je meerdere katten in huis hebt, kun je het beste voor iedere kat een eigen voerbakje en waterschaaltje hebben. Plaats deze op een rustige plek waar je kat ongestoord kan eten en drinken, raadt Cat Doctors aan. Dat komt omdat katten solitaire eters zijn - ze eten liever in hun eentje.

Onbeperkt voeren 

Als voorgaande optie jou niet aanspreekt, vraag je je mogelijk af of het laten staan van voer ook een goede optie is voor jouw kat. Deze optie houdt in dat jouw kat de hele dag door eten ter beschikking heeft staan. Hou er rekening mee dat deze optie alleen betrekking heeft op droogvoer. Natte voeding uit blik of een maaltijdzakje laat je immers niet de hele dag lang uit de koeling staan. Als je merkt dat je kat het droogvoer voor meer dan een dag ongeroerd in zijn bakje laat staan, dan hoor je de inhoud van het bakje in de vuilnis te gooien. Ook droog voer hoort vers te blijven, natuurlijk!

Voordelen: Jouw kat bepaalt helemaal zelf het tijdstip waarop hij wil eten en de hoeveelheid voer die hij wil binnenkrijgen. De sleutel tot het succes van onbeperkt voeren is eenmaal per dag de juiste hoeveelheid droogvoer voor één kat in het bakje doen.

Nadelen: Het laten staan van voer kan leiden tot overgewicht bij katten. Ook heb je erg weinig overzicht van de hoeveelheid voer die je kat nodig heeft, en of er zich enige verandering in eetlust heeft voorgedaan. En, als je meerdere hoewel het laten staan van voer mogelijk kan leiden tot overgewicht bij katten, kan je moeilijk nagaan of de ene kat al wat meer eet dan de andere.

Kortom: Hoewel het laten staan van voer mogelijk kan leiden tot overgewicht bij katten, kan jij ervoor zorgen dat je de juiste hoeveelheid in het bakje plaatst zodat je er zeker van bent dat jouw kat de geschikte hoeveelheid en de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg er daarom voor dat je de dagelijkse hoeveelheid voer correct afweegt. Als het voerbakje leeg is, wacht je tot de volgende dag om het weer bij te vullen. Zo leert jouw kat namelijk zijn porties gelijk te verdelen doorheen de dag, in plaats van alles in één keer op te schrokken.

Een fijn alternatief is om de brokjes in een voedselpuzzel te steken. Op die manier kun je nog steeds de hoeveelheid voer bepalen en schrokt jouw kat niet alles meteen op. In een interview met Scientific American wijst Mikel Delgado, expert in kattengedrag, erop dat voedselpuzzels niet alleen een geweldig middel zijn om katten te belonen voor hun inspanningen, maar ook om hen evenwichtige porties voer te geven.

"Het idee van dit concept is tweeledig: ten eerste stimuleren voedselpuzzels de fysieke en mentale activiteit van katten; het tweede voordeel hiervan is dat katten moeten' werken'  om voedsel te bekomen, net als de katachtigen in de wilde natuur. Ook zij zouden immers niet graag een dode muis verorberen zonder het eerst na te jagen," zegt Delgado.

Een combinatie van nat- en droogvoer

White and orange cat with collar on eating out of metal bowl

Dit houdt in dat de kat tweemaal daags natvoer verkrijgt, terwijl het droogvoer steeds ter beschikking staat.

Voordelen: Jouw kat bepaalt helemaal zelf het tijdstip waarop hij wil eten en de hoeveelheid voer die hij binnen wil krijgen. Door middel van natvoer heb je een beter overzicht wat de eetlust van je kat betreft. Deze combinatie biedt ook voordelen op nutritioneel vlak, in dat de kat zowel de voedingsstoffen van natvoer als droogvoer binnenkrijgt.

Nadelen: Het laten staan van voer kan leiden tot overgewicht bij katten. Dit slaat ook op de combinatie van nat- en droogvoer. Je hoort dus hoeveelheden dus eerst goed af te wegen vooraleer je deze combinatie aangaat. En, als je meerdere katten in huis hebt, kan je moeilijk nagaan of de ene kat al wat meer eet dan de andere. Dus, het laten staan van droogvoer wordt niet echt beschouwd als de betere optie.

Kortom: Zowel natvoer als droogvoer, zij het apart of in combinatie, houden een reeks specifieke voor- en nadelen in voor je kat. En bij katten die gediagnosticeerd zijn met een bepaalde medische aandoening, zoals urine- of nierproblemen, zal je dierenarts mogelijk natvoer met een hoger vochtgehalte voorschrijven.

Als je overweegt om een combinatie van nat- en droogvoer aan te gaan, dan maak je best gebruik van een voedselpuzzel. Dit zal jouw kat flink bezighouden, met een correcte hoeveelheid beloning op het eind voor haar geleverde inspanning.

Als je meerdere katten in huis hebt, dan mag je niet afwijken van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën per portie. Dit om overgewicht en eventuele gezondheidsproblemen als een gevolg hiervan bij katten tegen te gaan.

Zolang je de hoeveelheden steeds correct afweegt, zit je sowieso al goed — zij het met nat- of droogvoer, of de combinatie. De aanbevolen hoeveelheden worden steeds weergegeven op de zakken kattenvoer van Hill's Pet. Je kan deze ook raadplegen op de productpagina's en gidsen van de Hill's website zelf.

Let wel dat het hier gaat om standaard aanbevolen hoeveelheden, een algemene richtlijn voor baasjes. Elke kat is hoe dan ook uniek en de specifieke behoeften van de kat in kwestie kunnen mogelijk afwijken van deze standaard. De behoeften van een kat zullen variëren, afhankelijk van hun grootte, energieniveau en gezondheidskwesties.

Vraag advies aan je dierenarts over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën die je in acht moet nemen voor jouw kat.

Ongeacht of je nu eerder droog- of natvoer wilt geven: het is belangrijk dat je kattenvoer van topkwaliteit aankoopt. Op die manier kan je er zeker van zijn dat jou kat alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt waardoor zijn algehele gezondheid en geluk gegarandeerd is. Als je opmerkt dat jouw kat geleidelijk aan te kampen krijgt met overgewicht, of als er zich enige verandering in eetpatroon voordoet, dan hoor je zo snel mogelijk langs te gaan bij de dierenarts. Regel meteen een afspraak bij de dierenarts om je kat optimaal gezond en fit te houden.

Over de auteur

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy werkt als freelance tekstschrijver vanuit haar thuisbasis in Erie, Pa. Ze geniet enorm van het gezelschap van haar fijne viervoeter in huis: de Goldendoodle genaamd Maddie.

 

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten