Houd uw puppy gezond

Published by
Leestijd is minuten

Houd uw puppy in topconditie

U bent de aangewezen persoon om uw nieuwe puppy vitaal en in blakende gezondheid te houden. U bent niet alleen verantwoordelijk voor zijn dagelijkse verzorging, maar u bent ook degene die hem het beste kent. Daarom bent u het ideale paar 'ogen en oren' van uw dierenarts in de perioden tussen elk bezoek.

Verzorging van de mond en tanden 

Gebitsproblemen komen geregeld voor bij honden, dus u kunt uw puppy het beste laten wennen aan regelmatig tandenpoetsen. Bij uw dierenarts kunt u tandenborstels en tandpasta voor honden kopen. Dat laatste is belangrijk. Om te beginnen vindt uw puppy de smaken lekkerder (hij houdt bijvoorbeeld meer van vlees dan van pepermunt). En ten tweede: tandpasta voor mensen schuimt te veel.

Problemen die u aan uw dierenarts moet melden zijn bloedend tandvlees en een slechte 'hondenadem'.

Het kauwen van volwassen honden is anders dan het kauwen bij het doorkomen van de tandjes van puppy's, want het speelt lang nadat de puntige melktandjes van uw puppy zijn verdwenen. Volwassen honden hebben vaak een onbeheersbare drang om op van alles en nog wat te kauwen. Er zijn diverse theorieën over waarom ze dat doen. Wat de reden ook is, als u niet wilt dat uw pantoffels eraan gaan, is het een goed idee om uw puppy iets te geven waarop hij mag kauwen!

Verzorging van de oren

U moet de binnenkant van de oren van uw puppy eenmaal per week schoonmaken met een aparte pluk watten voor elk oor. Gebruik geen wattenstaafje, want daarmee kunt u de oren snel beschadigen. Er mag niet te veel oorsmeer of afscheiding in de oren van uw puppy zitten en ze mogen niet vies ruiken.

Als u vermoedt dat uw puppy last heeft van een infectie, zweertjes of oormijt, aarzel dan niet en breng hem naar de dierenarts.

Hoe weet u of uw puppy gezond is?

Een gezonde pup heeft heldere ogen, een glanzende vacht en zit vol energie.

Besef dat uw puppy u niet kan vertellen wanneer hij zich niet lekker voelt. Houd hem dus zelf goed in de gaten. Tekenen waar u goed op moet letten zijn een gebrek aan eetlust, verandering van gedrag, snelle afname of toename van het gewicht, vreemde knobbels of bulten, overgeven, diarree of problemen met de ogen of oren. Vertrouw op uw instinct en bel altijd de dierenarts als u twijfelt.

Puppystress

Het is misschien geen lichamelijke klacht, maar wanneer u ziet dat uw puppy tekenen van stress vertoont, is dat net zo verontrustend.

Het is normaal dat een puppy de eerste paar nachten bij u thuis huilt en jammert. Vergeet niet dat hij net bij zijn moeder, broertjes en zusjes vandaan is en dat alles erg nieuw is. Geef hem veel liefde, stel hem zo veel mogelijk op zijn gemak en zorg ervoor dat zijn bed zo knus en warm mogelijk is.

Nadat u de beginfasen bent gepasseerd, zijn er andere factoren die stress kunnen veroorzaken bij uw puppy. Verlatingsangst is bijvoorbeeld een veelvoorkomend probleem. Ook hier zijn liefde en bevestiging de beste remedie, maar als het probleem blijft bestaan of erger wordt, praat er dan over met uw dierenarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Uw puppy moet de eerste reeks inentingen al hebben gehad voordat hij met u mee naar huis gaat. Uw fokker of asiel moet u hiervan een bewijs van de dierenarts overleggen. Het is uitermate belangrijk om het inentingsschema van uw puppy bij te houden zodat hij gezond blijft. Regelmatig ontwormen is ook belangrijk, net als controle op vlooien.

En natuurlijk moet u niet vergeten om uw puppy voldoende te laten bewegen en gezonde voeding te geven. Hill's Science Plan Puppy-formule is speciaal samengesteld om te voorzien in de behoeften van opgroeiende puppy's en om ze de beste start mee te geven.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is samengesteld voor de ondersteuning van gewrichten en spieren, voor honden van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten, glucosamine en chondroïtine uit natuurlijke bronnen.
 • Hill's™ Science Plan™ Canine Adult Light Mini (met Kip)

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light Mini with Chicken is een volledige voeding voor honden van een klein ras met aanleg voor overgewicht. Met ingredienten van hoge kwaliteit en een unieke gewichtscontroleformule om uw kleine hond fit en gezond te helpen houden .
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>