Blaasstenen bij honden: oorzaken, symptomen en behandeling | Hill's

Published by
min read

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Blaasstenen ontstaan wanneer mineralen in de urine van een hond samenklonteren tot een minerale massa; dierenartsen noemen deze massa urolieten. De twee meest voorkomende soorten blaasstenen bij honden zijn struviet- en calciumoxalaatstenen. Hieronder leggen we uit hoe je blaasstenen bij je hond kan herkennen en hoe ze behandeld kunnen worden. Voeding kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling.

Symptomen van blaasstenen bij honden

Honden met blaasstenen kunnen symptomen van een lagere urinewegen vertonen. Maar bij sommige honden merk je helemaal niks. De volgende symptomen zijn tekenen dat je hond mogelijk last heeft van blaasstenen:

  • niet goed kunnen plassen
  • rode of verkleurde urine
  • urine met een sterke geur
  • vaker moeten plassen dan normaal
  • in huis plassen
  • vaker de eigen geslachtsdelen likken dan normaal
  • minder energie of minder eetlust
  • braken

Hoe stelt de dierenarts de diagnose?

De dierenarts kan de meeste blaasstenen bij honden herkennen via een röntgenfoto of een buikechografie. De dierenarts zal waarschijnlijk ook urine willen laten analyseren en een bacteriekweekje laten maken. Tumoren en infecties kunnen dezelfde symptomen veroorzaken als blaasstenen. Daarom is het belangrijk dat je alle door de dierenarts aanbevolen onderzoeken laat uitvoeren. De twee meest voorkomende soorten blaasstenen bij honden zijn struviet- en calciumoxalaatstenen. Hieronder lees je hoe deze kunnen ontstaan en wat de behandeling inhoudt.

Struvietstenen

Wat zijn struvietstenen bij honden?

Struvietstenen zijn een van de meest voorkomende soorten blaasstenen bij honden. Struviet is een harde minerale afzetting die in urine ontstaat wanneer magnesium en fosfaat een verbinding aangaan. Op zichzelf komen struvietkristallen in de urine relatief vaak voor en zijn ze niet altijd problematisch. Bij honden vormen struvietstenen zich meestal in urine die is besmet met een bacterie die ammonium produceert. Hierdoor stijgt de pH van de urine, waardoor de struvietkristallen samenklonteren tot een steen.

Risicofactoren

Volgens onderzoek zijn 85% van de honden met struvietstenen teefjes, en is de gemiddelde leeftijd 2,9 jaar.

De Shih Tzu, de Dwergschnauzer, de Yorkshire Terriër, de Labrador Retriever en de Teckel lijken verhoogd risico op struvietstenen te vertonen. Bij honden gaan deze stenen vaak gepaard met een lagere urineweginfectie.

Behandeling van struvietstenen

Bij struvietstenen zal je dierenarts adviseren om over te schakelen op een speciale dieetvoeding die zo is samengesteld om de struvietstenen te helpen oplossen. Hill's heeft verschillende producten in het Prescription Diet Urinary Care assortiment die hiervoor geschikt zijn. Vraag bij je dierenarts welke variant zij voor jouw hond adviseren. Gaat de steen gepaard met een urineweginfectie, dan kan de dierenarts ook antibiotica voorschrijven.

Mogelijk zal je dierenarts ook een behandeling voorstellen die lithotripsie of blaassteenvergruizing wordt genoemd. Bij deze procedure worden de blaasstenen met geluidsgolven vergruisd.

Als laatste oplossing is er de operatieve verwijdering van de blaasstenen. Dit is een veel ingijpendere ingreep en wordt daarom meestal als laatste redmiddel toegepast, tenzij er een hoog risico is op urinewegobstructie, waardoor de gezondheid van je hond op zeer korte termijn in gevaar is.

Zwart met bruine teckel slaapt op een lichtblauwe sofa.

Oxalaatstenen

Wat zijn calciumoxalaatstenen bij honden?

Terwijl urine met een hogere pH de vorming van struvietstenen bevordert, heeft de pH van de urine van je hond minder invloed op de vorming van calciumoxalaatstenen. In plaats daarvan ontstaan calciumoxalaatstenen wanneer de urine oververzadigd is met calcium en oxalaat.

Risicofactoren

Volgens een Canadees onderzoek komen calciumoxalaatstenen, in tegenstelling tot struvietstenen, vaker voor bij reuen dan bij teefjes. Ook hebben oudere honden hier vaker last van. Volgens het onderzoek in het Canadian Veterinary Journal was de gemiddelde leeftijd van honden met calciumoxalaatstenen 9,3 jaar. En hoewel deze stenen bij alle rassen kunnen voorkomen, lopen de Keeshond, Norwich Terriër, Norfolk Terriër en Pomeriaan of Dwergkeeshond meer risico. Onlangs stelde de Universiteit van Minnesota vast dat een genetische aandoening de kans op calciumoxalaatstenen bij honden verhoogt. Er is een genetische test beschikbaar voor Engelse Bulldoggen. De mutatie werd ook vastgesteld bij de American Staffordshire Terriër, de Border Collie, de Boston Terriër, de Bullmastif, de Havanezer, de Rottweiler en de Staffordshire Bull Terriër.

Calciumoxalaatstenen kunnen in steriele urine ontstaan en gaan meestal niet gepaard met een lagere urineweginfectie.

Behandeling van calciumoxalaatstenen

In tegenstelling tot struvietstenen kunnen calciumoxalaatstenen niet via de voeding worden opgelost. Wel kunnen ze operatief worden verwijderd, of via twee niet-operatieve procedures: lithotripsie (blaassteenvergruizing via geluidsgolven) en voiding urohydropropulsie. Het is altijd aanbevolen om de stenen te laten analyseren, want sommige honden vormen meerdere soorten blaasstenen tegelijk.

De rol van voeding in de behandeling en preventie van blaasstenen

Zijn de stenen eenmaal uit het urinewegstelsel van je hond verwijderd, dan spelen voeding en waterinname een belangrijke rol in de preventie van herhaling.

Aangezien kristallen en stenen zich minder snel vormen naarmate de urine sterker verdund is, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat je hond meer water drinkt en dat de voeding het gehalte aan mineralen in de urine verlaagt. Je kunt de vochtinname van je hond verhogen door het voer nat te maken met water, blikvoer te geven, het water op smaak te brengen met natriumarme kippen- of runderbouillon of het water via een drinkfontein voor honden aan te bieden.

Daarnaast kun je je hond ook een voeding geven die speciaal is samengesteld om het risico op de vorming van stenen te verminderen. Prescription Diet Urinary Care producten bieden een volledig, uitgebalanceerd klinisch hondenvoer dat voeding van hoge kwaliteit levert en het risico op de vorming van calciumoxalaat- en struvietkristallen verlaagt door de hoeveelheid mineralen in de urine van je hond te verminderen. Je kunt deze Urinary Care voeding krijgen in droogvoer of als natvoer in blik of Hill's Stew stoofpotjes.

Ook als je hond blaasstenen ontwikkelt, zijn er dingen die je kunt doen om het risico op herhaling te verkleinen of de tijd tussen het terugkeren van stenen uit te stellen. De dierenarts zal misschien aanraden één of twee keer per jaar een röntgenfoto van je hond te laten nemen, zodat een operatieve ingreep kan worden vermeden als zich nieuwe blaasstenen vormen. Samen met je dierenarts beslis je wat de beste manier is om de gezondheid van je hond in de hand en in het oog te houden.

Neem ook een kijkje bij het Urolith Center van de Universiteit van Minnesota voor mogelijke extra behandelopties. Heb je vragen of maak je je zorgen over blaasstenen bij je hond, aarzel dan niet om je dierenarts om advies te vragen. Je dierenarts is je beste informatiebron als het gaat om de gezondheid van je huisdier!

Over de auteur

Sarah J. Wooten, DVM, CVJ

Sarah J. Wooten, DVM, CVJ

Dr. Wooten behaalde een diploma aan de UC Davis School of Veterinary Medicine. Ze is als dierenarts gespecialiseerd in kleine huisdieren en heeft 16 jaar ervaring in het vak. Ze woont samen met haar familieen haar viervoeters in Greeley, Colorado (US).

Related Articles

Related products