Heeft je hond last van een maag-darmontsteking? | Hill's

$authorText
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je hond last heeft van braken, diarree, of een combinatie van beide, dan is het mogelijk dat je arme vriend een maag-darmontsteking heeft. Een maag-darmontsteking is een relatief vaak voorkomende aandoening bij honden; hierbij is er sprake van een ontsteking van de maag en darmen, die leidt tot braken, diarree of beide. Hoewel een maag-darmontsteking vaak voorkomt, kan het frustrerend, beangstigend en - afhankelijk van de oorzaak en de effecten op de individuele hond - moeilijk onder controle te krijgen zijn.

Soorten maag-darmontstekingen bij honden

Maag-darmontstekingen worden onderverdeeld in twee soorten - acuut en chronisch. Een acute maag-darmontsteking komt plotseling opzetten. Een chronische maag-darmontsteking treedt op in de loop van weken, maanden of zelfs jaren. Een acute maag-darmontsteking gaat meestal vanzelf over; in andere gevallen zal de ziekte geleidelijk verergeren totdat een diergeneeskundige behandeling wordt ingezet.

Staffordshire terrier gewikkeld in een deken.

Soorten maag-darmontsteking bij honden

Een maag-darmontsteking bij je hond kan veel oorzaken hebben. Hier is een lijst van mogelijke oorzaken:

 • Het inslikken van bedorven of rauw voedsel, of van producten die geen voedsel zijn
 • Virussen (parvovirus, ziekte van Carré, enz.)
 • Darm parasieten
 • Veranderingen in de darmflora/microbioom
 • Een voedselallergie of intolerantie
 • Gastro-intestinale (GI) zweren
 • GI kankers
 • Vreemde lichamen
 • Darmverstopping
 • Genetische ziekte of aanleg

Helaas is het meestal moeilijk om de precieze oorzaak van de aandoening te achterhalen. Dit betekent echter niet dat je hond niet kan genezen. In feite zijn de meeste diergeneeskundige behandelingen succesvol.

Tekenen van een maag-darmontsteking bij je hond

Een maag-darmontsteking bij honden begint meestal met zachte ontlasting die geleidelijk aan natter wordt. In een later stadium kun je slijm in de ontlasting opmerken, dat je hond spuugt om een stoelgang te produceren en/of ontlasting in huis. Je kunt ook diarree met overgeven zien. Minder vaak uit het zich in alleen braken. Maar als de aandoening beperkt blijft tot de maag zelf, kunnen dierenartsen het gastritis noemen.

Hier zijn andere veel voorkomende tekenen:

 • Explosieve en/of frequente stoelgang
 • Teerachtige uitwerpselen
 • Grote hoeveelheden waterige ontlasting
 • Bloed in de ontlasting
 • Lusteloosheid
 • Rusteloosheid
 • Buikpijn
 • Misselijkheid (kwijlen, vaak slikken)
 • Braken

Wanneer moet je hond naar de dierenarts

Zwart-witte hond ligt op zijn rug gewikkeld in een groene sweater.
Veel honden met een maag-darmontsteking zien er verrassend normaal uit. Mogelijk vertonen ze alleen een verandering in de kwaliteit, kwantiteit, frequentie of plaats van hun ontlasting.

Als je denkt dat je hond een maag-darmontsteking heeft, raadt Blue Cross aan hem zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen. Aangezien het moeilijk is te weten of de toestand van een hond gevaarlijk zal worden, is het belangrijk professioneel advies in te winnen, vooral voor puppy's, oudere honden of honden van kleine rassen, die een hoger risico op uitdroging hebben. Dierengeneeskundige zorg is absoluut noodzakelijk als je hond tekenen van braken, misselijkheid, bloed, pijn of lethargie (een ziekelijke slaapzucht) vertoont.

Hoe een maag-darmontsteking bij honden wordt behandeld

Je dierenarts bellen is altijd de eerste stap als je vermoedt dat er iets mis is met de spijsvertering van je hond. Hij kan je de beste aanbevelingen voor je hond geven en je vertellen of je huisdier meteen moet worden onderzocht. Het kan nodig zijn dat je dierenarts tests uitvoert, zoals een ontlastingsonderzoek en bloedonderzoek, of röntgenfoto's neemt om de oorzaak van de symptomen van je hond vast te stellen. In aanvulling op de medicijnen of behandeling voor de maag-darmontsteking, kan je dierenarts ondersteunende zorgmaatregelen aanbevelen, zoals:

 • Het aanbieden van dieetvoeding die licht verteerbaar is en het maag-darmkanaal ontziet
 • Het toevoegen van een elektrolytensupplement aan hun drinkwater voor betere hydratatie
 • Een paar dagen rustig aan doen met beweging

De rol van voeding bij een maag-darmontsteking

De rol die voeding speelt bij een maag-darmontsteking mag niet worden overschat, vooral omdat verkeerde voedingskeuzes aan de basis liggen van veel gevallen. Je moet je hond regelmatig maaltijden geven die bestaan uit voedsel waarvan bekend is dat het zijn maag niet van streek maakt. Probeer zijn voeding niet te snel te veranderen of nieuwe ingrediënten plotseling of in grote hoeveelheden toe te voegen.

Dierenartsen zullen meestal vetarme voeding met prebiotische vezels aanbevelen om de meeste maag-darmontsteking gevallen te behandelen (en te voorkomen). Als je hond een voedselovergevoeligheid of -allergie heeft, kan de dierenarts een gehydrolyseerd eiwit- of nieuw eiwitdieet voorschrijven.

Een maag-darmontsteking is pijnlijk voor iedereen - niet in het minst voor je pup. Gelukkig kan diergeneeskundige zorg de aandoening succesvol behandelen.

Over de auteur

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly is cum laude afgestudeerd aan zowel Wellesley College als de University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Zij behaalde haar MBA aan The Wharton School of Business als onderdeel van het prestigieuze VMD/MBA dual-degree programma. Ze is nu de trotse eigenaar van Sunset Dierenkliniek in Miami, Florida. Maar dat is nog niet alles. Dr. K is een nerdy lezer, fervent breister, gedreven yoga fanaat, dol op muziek, worstelende hardloopster en een onvermoeibare foodie. Zij woont in Zuid-Miami met vier honden, talloze katten, twee geredde geiten en een hilarische kudde kippen.

Je kunt haar werk volgen op DrPattyKhuly.com en op sunsetvets.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten