Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Hoewel jouw kat uniek is, heeft ze verschillende overeenkomsten met andere katten van hetzelfde ras. Haar gespitste oren, gouden ogen of harde gemiauw zijn misschien wel afkomstig van een raszuivere voorouder. Maar hoeveel kattenrassen bestaan er eigenlijk?
De geschiedenis van kattenrassen
Volgens National Geographic begonnen katten zo'n 8000 jaar geleden rond te hangen bij menselijke nederzettingen om daar knaagdieren te vangen die een gevaar vormden voor onze graanvoorraden. Liefhebbers begonnen echter pas in de 19e eeuw met het fokken van katten voor een bepaald uiterlijk of gedrag. Een klein aantal kattenrassen, zoals de Egyptische Mau, lijkt het meest op hun wilde voorouders die in de woestijnen van het Midden-Oosten leefden (of in het geval van de Maine Coon, in de besneeuwde gebieden van Noord-Amerika). In de meeste gevallen zijn kattenrassen echter het resultaat van menselijk ingrijpen bij een van de leukste huisdieren die er te vinden zijn.
In tegenstelling tot honden, wijken katten genetisch gezien zeer weinig af van de wilde katten die ooit rondhingen bij onze eeuwenoude boerderijen. Omdat katten nooit voor specifieke jaag- of veetoepassingen zijn gefokt zoals bij honden het geval is, zijn de onderlinge variaties kleiner dan bijvoorbeeld die tussen een rottweiler en een beagle.
Hoeveel rassen bestaan er?
Het aantal kattenrassen in de wereld verschilt per informatiebron. Internationale kattenregisters en andere organisaties gebruiken allemaal verschillende kwalificaties voor de rassen die zij accepteren. Het totale aantal verschilt, hoewel er veel minder erkende kattenrassen bestaan dan hondenrassen. Hoewel Encyclopaedia Britannica slechts 15 kattenrassen erkent, erkent 's werelds grootste genetische register van raskatten The International Cat Association 73 verschillende soorten. Veel andere bekende registers en instanties komen uit op een getal daartussen.
Ter illustratie, de grootste instantie voor kattenregisters in het VK, The Governing Council of the Cat Fancy (GCCF), erkent in 2022 40 verschillende rassen. De Fédération Internationale Féline, die ledenorganisaties in 40 landen heeft, erkent 48 rassen die in vier categorieën zijn onderverdeeld.
Er zijn een aantal redenen waarom instanties kattenrassen verschillend classificeren. De eenvoudigste is de algemene classificatie. Sommige registers erkennen geen katten zonder de stamboom met de namen en rassen van eerdere generaties. Daarnaast groeperen sommige instanties meerdere soorten katten onder één classificatie, terwijl andere daar meerdere classificaties voor gebruiken.
Dus, hoeveel kattenrassen bestaan er nu? Daar is geen overeenstemming over, wat nog maar weer eens een bewijs is dat katten graag hun eigen regels volgen.
Worden er nieuwe kattenrassen erkend?
Normaal gesproken verandert de lijst met geaccepteerde kattenrassen zelden. Echter worden er af en toe nieuwe rassen ontwikkeld of in een land geïntroduceerd waarvan men graag wil dat ze erkend worden. Zo heeft de GCCF in 2020 een voorlopige erkenning gegeven aan het plaatselijke Lykoi-ras.
Kattenrassen worden ook vaak ontwikkeld aan de hand van een genetische eigenschap die enkele kattenrassen delen. Als er weinig inzicht in die eigenschap is of als deze is gelinkt aan een genetische aanleg voor een bepaalde ziekte, kan het fokken als controversieel worden beschouwd. De GCCF en andere organisaties werken met strenge regels vooor fokkers om te verzekeren dat raskatten gezond zijn en niet vatbaar zijn voor erfelijke aandoeningen.
Of een kat nu blauwe ogen, vijf tenen of een prachtig strepenpatroon heeft, de leukste kat is gewoon degene die met jou naar huis wil! Duizenden katten, die misschien niet raszuiver zijn, wachten in het asiel op een nieuw baasje. Als je meer wilt weten over het ras van jouw kat of als je overweegt een nieuwe kat te adopteren, neem dan even de tijd om meer over hun unieke raseigenschappen te lezen. Je dierenarts kan je van de beste informatie over je nieuwe huisdier voorzien en je vertellen wat ze nodig heeft om blij en gezond te blijven. Vergeet ook niet om eens te kijken naar gemengde kattenrassen. In Nederland zijn er elk jaar duizenden van dit soort katten op zoek naar een nieuw baasje. Vaak hebben ze soortgelijke genetische eigenschappen als de raskatten die hun voorouders waren. Als het gaat over een leuke kat, maakt het niet uit hoeveel rassen er bestaan omdat de beste kat voor jou haar eigen unieke karakter heeft waar je alleen maar dol op kunt zijn.
Over de auteur
Erin Ollila
Erin Ollila is een dierenliefhebber die gelooft in de kracht van woorden en hoe een boodschap het beoogde publiek kan informeren en zelfs transformeren. Haar werk is te vinden op het internet en in gedrukte media, en omvat interviews, ghostwriting, blog posts en creatieve non-fictie. Erin is een fan van SEO en alles wat met social media te maken heeft. Ze studeerde af aan Fairfield University met een M.F.A. in creatief schrijven. Neem contact met haar op via Instagram @ErinOllila of lees meer over haar op http://erinollila.com.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA