Geef deze feesthapjes niet aan je hond

Gepubliceerd door
minuten leestijd

De feestdagen draaien om samen delen en aardig voor elkaar zijn. Ook voor je hond betekent dat extra hapjes en verwennerij. En daar is niets mis mee. Maar bedenk wel dat er dingen zijn die je niet aan je hond mag geven, feest of geen feest. Van sommige voedingsmiddelen kan je hond ziek worden. En je wilt de feestdagen natuurlijk niet met een brakende hond doorbrengen (en de rest van het jaar ook niet)!

Hieronder vertellen we welke hapjes niet geschikt zijn om aan je hond te voeren. Maar dat is geen reden om geen feest meer te vieren!

Wat je tijdens de feestdagen niet aan je hond moet geven

De feestperiode begint aan het einde van de herfst en duurt haast de hele winter. Dus het kan een hele klus zijn om elk feestrecept door te spitten om te kijken of het veilig (en lekker) is voor je hond. Gelukkig heeft de ASPCA een lijst opgesteld van ""mensenvoer"" waar je je hond vandaan moet houden. Hieronder vind je een lijstje met veel gebruikte feestingrediënten.

Blijf hier als hond met je poten vanaf:Chihuahua licking lips and looking at food on plate at dinner table

 • Botten
 • Uien
 • Knoflook
 • Druiven
 • Alcohol
 • Chocolade
 • Koffie
 • Noten
 • Gistdeeg
 • Vet vlees (of vleesrestjes)
 • Gerechten met nootmuskaat
 • Producten met xylitol

Deze ingrediënten zijn in veel feesthapjes te vinden, dus houd tijdens deze periode een oogje op je hond. Veel honden hebben de neiging op tafel of op het aanrecht naar lekkers op zoek te gaan als je even niet kijkt. Ook zijn ze vaak heel goed in bedelen: ze kijken je bezoek of je gezinsleden aan met hun grote bruine ogen ... onweerstaanbaar! Zorg er dus voor dat iedereen die bij je over de vloer komt, weet dat hij of zij niets aan je hond mag geven zonder het eerst aan jou te vragen. Houd ook de vaatwasmachine in de gaten. De vaatwasser staat meestal laag bij de grond en dus kan je hond gemakkelijk bij de vuile vaat om daar eens goed aan te likken. Zorg er dus voor dat hij daar geen kans voor krijgt. Zo voorkom je niet alleen dat hij dingen binnen krijgt die ongezond voor hem zijn, maar je zorgt er ook voor dat hij zijn tong niet openhaalt aan scherpe messen en ander bestek.

Honden zijn nieuwsgierige beesten, en als hij jou iets ziet eten, zal je hond misschien denken dat dat voor hem ook OK is. Maar jij weet wel beter: je voorkomt niet alleen dat je hond gevaarlijke hapjes binnenkrijgt, maar je vermijdt ook dat je hond (net als jij en ik?) na de feestdagen op dieet moet!

Wil je je hond toch verwennen? Groot gelijk! Geef je vooral brokken? Varieer dan eens met blikvoer. Maar wat voor je hond belangrijker is dan wat dan ook, kan hij niet eten: liefde en aandacht. Dus geef je hond tijdens de drukke feestdagen een beetje extra aandacht ... en vooruit, misschien een paar hondvriendelijke hapjes. We zullen het niet verder vertellen.

Biografie van de auteur

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila is dol op dieren. Ze gelooft in de kracht van woorden: een boodschap kan de lezer of hoorder informeren en zelfs transformeren. Haar geschreven teksten zijn overal op het internet en op papier te vinden. Volg haar op Twitter @ReinventingErin of lees meer over haar op http://erinollila.com.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten