Agressief gedrag voorkomen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Laat uw lieve puppy niet veranderen in een agressieve hond

Veel mensen denken dat honden bijten, "omdat ze dat nou eenmaal doen". Maar honden worden echt niet agressief zonder een goede reden en de meeste honden tonen agressie omdat ze stress ervaren. De beste manier om te voorkomen dat uw hond boos of agressief wordt is door ervoor te zorgen dat hij niet met stress wordt geconfronteerd of dat hij er mee weet om te gaan. En u moet leren om de signalen van angst te herkennen. Signalen van angst zijn wanneer uw hond in een hoek wordt
gedreven of wordt gehinderd door zijn riem.

 

Meestal draait het om angst

Honden hoeven niet altijd iets naars te hebben meegemaakt om bang te worden. Bange honden hebben meestal niet de gelegenheid gehad om met genoeg mensen om te gaan. Socialiseren is dus erg belangrijk. Als uw puppy is opgevoed met het idee dat mensen (volwassenen en kinderen) leuk en lief zijn en lekkers geven, dan hoeven ze geen dreigend gedrag te vertonen.

U moet uw puppy ook van jongs af aan blootstellen aan lawaai en angstige situaties, zodat hij zijn angsten kan overwinnen. Op die manier worden eventueel beangstigende zaken zoals de stofzuiger, het verkeer of de postbode de gewoonste zaak van de wereld.

Uw puppy en andere mensen

Het ligt nogal voor de hand, maar mensen zijn zeer verschillend: in leeftijd, in uiterlijk en in omvang. Uw puppy zou eigenlijk alle soorten mensen moeten meemaken. Laat hem wennen aan vreemden, maar pas op dat ze uw nieuwe huisdier niet overdonderen wanneer ze blijk geven van hun genegenheid door hem voortdurend te aaien of op te tillen.

Het is belangrijk dat uw puppy ook went aan kinderen. Als er thuis geen kinderen zijn, neem hem dan ergens mee naar toe waar ze wel zijn. Wat altijd werkt, is hem meenemen naar een school. Kinderen zullen uit zichzelf naar uw puppy toekomen om hem te aaien en aandacht te geven. Maar vergeet niet dat puppy's snel moe kunnen worden. Zorg er dus voor dat u een bezoek aan andere mensen niet te lang laat duren en dat u uw puppy rust gunt.

Speels bijten mag niet uit de hand lopen

Voordat u uw nieuwe puppy ophaalde, was hij gewend om te spelen met zijn broertjes en zusjes. Speels bijten is een spel dat puppy's van nature spelen. Dus zodra hij aan u is gewend, wil hij u speels bijten. Houd het bijten binnen de perken door zijn aandacht af te leiden van uw handen en hem een speeltje voor te houden.

Het is goed mogelijk dat wanneer u met uw puppy stoeit, hij op uw handen wil kauwen, dus zorg ervoor dat u één van zijn speeltjes bij de hand hebt. Maak het hem moeilijk om in uw hand te bijten door een vuist te maken en geef hem in plaats daarvan een speeltje dat u voor hem heen en weer beweegt. Al snel zal hij begrijpen dat speeltjes veel leuker zijn om op te kauwen dan een grote vuist.

Uw puppy weet alleen dat wat u hem leert

Het is belangrijk om te beseffen dat uw puppy alles wat hij nu van u leert later als volwassen hond als normaal beschouwt. Probeer hem te zien als een volwassen hond terwijl hij als puppy aan het spelen is en beoordeel of zijn gedrag acceptabel is of niet. Als hij begint te grommen, achter een klein kind aanrent of probeert in uw hand te bijten terwijl u een speeltje vasthoudt, onderbreek het spel dan onmiddellijk en loop weg met het speeltje. Hij zal snel begrijpen waarom de lol onderbroken werd en zich de volgende keer anders gedragen.

Als u bezorgd bent over het gedrag van uw puppy of u wilt informatie over beschikbare literatuur, trainingen of lessen, kunt u terecht bij uw dierenarts. Hij of zij zal u graag te woord willen staan.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten