Eiwitrijk hondenvoer: Hoeveel eiwit is goed voor je hond?

Published by
min read

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Eiwitrijk hondenvoer klinkt goed. Honden zijn immers voornamelijk vleeseters... toch? Dit wordt vaak beweerd, maar als je een hond hebt, weet je dat dit niet zo is. Een hond gaat vaak voor datgene wat het gemakkelijkst te bereiken is, of dat nu vlees, groenten, chips of de inhoud van de kattenbak van je kat is. Lees verder om te leren hoeveel en welk soort eiwit voor honden het beste is.

Carnivoren vs. omnivoren

Zwarte hond eet voer uit een schaal op de vloer
Vaak wordt gedacht dat honden uitsluitend vleeseters zijn die eiwitrijk hondenvoer nodig hebben. Deze overtuiging komt deels voort uit het feit dat honden verwant zijn aan wolven, die inderdaad vleeseters zijn. Daarnaast behoren honden tot de wetenschappelijke orde Carnivora, waartoe ook wolven en andere vleesetende soorten behoren. Ondanks de naam omvat deze orde ook herbivoren en omnivoren, zoals beren en wasberen. De waarheid is dat honden in de loop der millennia een aantal verschillen met wolven hebben ontwikkeld. Een van die verschillen is dat het genoom van honden is geëvolueerd om hen niet alleen in staat te stellen plantaardig zetmeel te verteren, maar om te gedijen op voedsel dat een grote verscheidenheid aan ingrediënten bevat. Hieronder vallen fruit, groenten, kruiden, granen, vlees, gevogelte, vis en meer, waardoor ze echte omnivoren zijn.

Hoeveel eiwit heeft je hond nodig?

Honden zijn geen carnivoren, maar ze hebben essentiële aminozuren in eiwitten nodig om te gedijen. Sommige dierenartsen waarschuwen echter nog steeds tegen het voeren van grote hoeveelheden eiwitten aan honden met een nierziekte en aan oudere honden. Bij twijfel is het altijd het beste om de dierenarts te raadplegen om er zeker van te zijn dat je hond de juiste voeding krijgt. In plaats van te letten op de hoeveelheid eiwitten in het voer van je hond, moet je dus kijken naar de kwaliteit.

Honden kunnen slechts een bepaalde hoeveelheid van het eiwit dat wordt verteerd en opgenomen in één keer gebruiken om spieren en andere weefsels te herstellen en in stand te houden. Het teveel moet worden afgevoerd, wat betekent dat het wordt afgebroken en verbrand voor energie of opgeslagen als vet. Hoe dan ook, de nieren verwijderen de bijproducten van de eiwitafbraak en scheiden ze uit in de urine. Als je ooit gele vlekken op je gazon hebt opgemerkt nadat je hond er zijn behoefte heeft gedaan, is de kans groot dat ze zijn veroorzaakt door een teveel aan eiwitten in het systeem. En als je hond zwaarder wordt, kan het de moeite waard zijn het eiwitgehalte van zijn voer te onderzoeken.

Een ander gevaar is je hond te weinig eiwitten te geven. Honden hebben eiwitten nodig om energie te krijgen en sterke spieren, botten en gewrichten op te bouwen. Als algemene richtlijn beveelt de Pet Food Manufacturers' Association aan dat voer voor volwassen honden minimaal 18 g gram eiwit per 100 g gram droge stof bevat (d.w.z. wat overblijft nadat al het vocht uit het hondenvoer is gehaald). Voor opgroeiende pups en zogende moeders is de aanbeveling ten minste 20 g per 100 g droge stof. Nogmaals, vraag de dierenarts hoeveel eiwit wordt aanbevolen voor de levensfase en het activiteitenniveau van je hond.

Eiwitrijk hondenvoer

Team van hondenslee-husky's trekt man en slee door winters landschap.
Hondenvoer dat als rijk aan dierlijke eiwitten op de markt wordt gebracht, maakt gebruik van de algemene perceptie dat honden wolven zijn die door mensen worden gehouden. Honden zijn geen wolven. Ze hebben niet alleen de middelen om plantaardig materiaal te verteren, maar hun spijsverteringsstelsel is ook uitgerust om toegang te krijgen tot de aminozuren in plantaardige eiwitten. Niet de hoeveelheid eiwit in de voeding van een hond belangrijk is, maar de verteerbaarheid en biologische beschikbaarheid van aminozuren. Vaak bevat eiwitrijk, op vlees gebaseerd hondenvoer eiwitbronnen die niet goed verteerbaar of biologisch beschikbaar zijn voor je hond. Ongebruikte eiwitten fermenteren en gaan over in fecaliën, waardoor de vaste afvalstoffen van je hond gaan stinken.

Hoogwaardige eiwitten voor honden

Wat betreft de verteerbaarheid en de biologische beschikbaarheid, halen honden eigenlijk de grootste hoeveelheid essentiële aminozuren uit een mix van dierlijke en plantaardige eiwitten. Rundvlees, lamsvlees en gevogelte bevatten op zichzelf niet de optimale verhouding van biologisch beschikbare aminozuren. Daarom bevat commercieel hondenvoer van hogere kwaliteit doorgaans extra eiwitbronnen, zoals vis en vismeel, eieren, dierlijke bijproducten en plantaardige eiwitten, zoals tarwe- of maïsgluten. Zo'n grote verscheidenheid aan eiwitbronnen zorgt ervoor dat hun lichaam de essentiële aminozuren daadwerkelijk gebruikt en een betere algemene voeding krijgt.

Eiwitrijk hondenvoer en voedselallergieën

Granen en gluten krijgen vaak een slechte naam omdat ze allergieën en huidproblemen veroorzaken bij honden. Het is echter zo dat voedselallergieën bij honden relatief zeldzaam zijn en slechts 10% van de allergieën bij honden uitmaken. Bovendien, als het al gebeurt, is de boosdoener meestal vlees. Eiwitten in kip en rundvlees zijn twee van de meest voorkomende oorzaken van hondenvoerallergieën. Dus hoewel eiwitrijk, graanvrij hondenvoer soms wordt aangeprezen als een remedie tegen allergieën, kan het de zaken juist verergeren als je niet precies weet waar je hond allergisch voor is.

Volledige en evenwichtige voeding

Natuurlijk is eiwit slechts één bestanddeel van een volledige voeding voor je hond. Hoewel sommige voorstanders van eiwitrijk voer beweren dat je hond alleen maar vlees hoeft te eten, is in het gezondste hondenvoer een evenwicht gevonden tussen verteerbare, biologisch beschikbare eiwitbronnen en gezonde vezelbronnen zoals granen, fruit en groenten, gezonde vetten en vitaminen en mineralen. Deze extra bestanddelen leveren onder meer energie, bevorderen de spijsvertering, versterken en beschermen de gewrichten, vergemakkelijken de opname van vitaminen en mineralen en dragen bij tot een gezonde huid, haar en tanden. Hoewel eiwitten een essentieel onderdeel zijn van de voeding van je hond, kunnen eiwitten alleen niet alles leveren wat nodig is voor de algehele gezondheid van je hond.

Bij het kopen van voer voor je hond is het belangrijk verder te kijken dan de marketingclaims op de verpakking. Controleer liever de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde van het voedsel. Hoogwaardige eiwitbronnen moeten hoog op de lijst staan, maar ook hoogwaardige bronnen van granen of groenten en vetten. Vitaminen en mineralen maken de lijst compleet. Zo ben je er zeker van dat je je hond hoogwaardig hondenvoer geeft dat niet slechts één component bevat, maar alle voeding die hij nodig heeft voor een lang en gezond leven.

Gecontroleerd door Mark Brady, DVM, DACVECC

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten