Zomerhitte en tips voor bij warm weer  

Published by
Leestijd is minuten

Net zoals mensen hebben katten speciale voorzorgsmaatregelen nodig bij heet en zonnig weer. Verbranding, uitputting door hitte en uitdroging door een tekort aan vocht kunnen hun effect hebben op zowel binnenshuis levende katten als buiten katten. Zorg er daarom voor dat zowel u als uw kat volledig voorbereid zijn op een lange, warme zomer. Katten houden van warmte, maar hoe warmer het wordt, des te groter de kans op warmte gerelateerde aandoeningen. U kunt zelf echter een hoop voorzorgsmaatregelen nemen om uw kat gezond en veilig te houden gedurende de zomermaanden.

Voorkomen van verbranding

Witte katten of katten met witte oren en een wit hoofd zijn extra gevoelig voor verbranding. Smeer hun oren en hoofd in met een zonnebrandcreme met hoge beschermingsfactor, omdat u er niet zeker van kan zijn dat ze in de schaduw blijven. Wanneer de zon het sterkst is adviseren wij u om, indien mogelijk, de kat binnen te houden om verbranding  te voorkomen.

Voorkomen van een zonnesteek

Bij extreme warmte kunt u een zonnesteek bij uw kat voorkomen door haar binnen te houden in een koele kamer. U kunt haar vacht ook nat maken met behulp van een vochtige doek; daarnaast kunt u haar met haar voeten in een bak met koel water zetten of en koude kompres onder haar nek binden.
Probeer ook een een zak diepvries erwten in een handdoek te wikkelen en deze op haar slaap-/rustplaats te leggen, zodat ze een koele plek heeft. De erwten zullen zich automatisch aan haar lichaam aanpassen.

Als u vermoed dat uw kat een zonnesteek heeft opghelopen, dan herkent u dit aan onderstaande eerste symptomen:

 • Hijgen
 • Onrust, bijvoorbeeld door veel lopen
 • Verhoogde hartslag
 • Ademhalingsmoeilijkheden of hyperventilatie (rassen met een platte neus laten dit eerder zien vanwege eerder dichtzittende luchtwegen
 • Donkerrood gekleurd tandvlees
 • Lethargie
 • Verhoogde lichaamstemperatuur (de temperatuur van uw kat ligt normaliter tussen 38.1 en 38.6 graden Celsius. Een temperatuur van boven de 40 graden is een sterk waarschuwingsignaal).

Als uw kat één van bovenstaande symptomen vertoont, laat haar dan zo snel mogelijk afkoelen door haar in koel water onder te dompelen en haar in natte doeken te wikkelen. Ga vervolgens direct met haar naar de dierenarts omdat, in extreme gevallen, een zonnesteek fataal kan zijn.

Voorkomen van uitdroging

Uitdroging kan snel voorkomen, dus zorg ervoor dat er voldoende water op verschillende plekken in en rondom het huis te vinden is. Vergeet niet om bijtijds water bij te vullen. Sommige katten drinken minder bij warm weer, maar u kunt ze stimuleren om meer te drinken door bijvoorbeeld een ijsklontje in het water te doen en het water regelmatig te verversen.

Bescherming bieden binnenshuis

Katten die binnen leven dienen beschermd te worden voor de volle zon door bijvoorbeeld de gordijnen dicht te houden. De zon wamt gedurende de dag een huis snel op, dus als u gordijnen dient open te laten, zorg er dan in ieder geval voor dat er één ruimte is waar de gordijnen dicht zijn en er voldoende schaduw te vinden is. Hierdoor blijft de kamertemperatuur langer lager en geeft u uw kat extra bescherming tegen de warmte en de zon.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Giftige kamerplanten

  Learn about common houseplants that can be dangerous or poisonous to cats. Get tips on how to keep your cat safe around houseplants.
 • De ontmoeting met de huisgenoten

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Uw kitten inenten - vaccinatie

  Uw nieuwe kitten begint haar leven met een gedeeltelijk natuurlijke immuniteit die zij van haar moeder heeft meegekregen, maar naarmate deze minder wordt moet u haar laten inenten om haar gezond te houden.
 • Reizen met uw kitten

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet

Gerelateerde Producten

 • Hill's™ Prescription Diet™ y/d™ Feline

  <P>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te behandelen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</P> <P><B>**</B><I>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</I></P> <P><B>
 • Hill's PRESCRIPTION DIET y/d Kattenvoer met Kip

  <p>Helpt de gezondheid van de schildklier van uw kat te behandelen in 3 weken door de concentratie aan schildklierhormonen te normaliseren.**</p> <p><b>**</b><i>Wanneer dit de enige voedingsbron is.</i></p>
 • Hill's™ Ideal Balance™ Feline Adult No Grain (met Tonijn & Aardappelen)

  <p> <br></p><p><strong><span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> No Grain Feline Adult</strong> is speciaal samengesteld om te voldoen aan de behoeften van volwassen katten en is gemaakt  zonder granen. Wij garanderen  de perfecte voedingsbalans voor de gezondheid van uw kat - niets meer, niets minder. </p>
 • Hill's™ Ideal Balance™ Feline Adult No Grain (met Kip & Aardappelen)

  <p> <br></p><p><strong><span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> No Grain Feline Adult</strong> is speciaal samengesteld om te voldoen aan de behoeften van volwassen katten en is gemaakt  zonder granen. Wij garanderen  de perfecte voedingsbalans voor de gezondheid van uw kat - niets meer, niets minder. </p>