Mensen met allergieën en katten

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

U wilt misschien een kat, maar bent bezorgd over eventuele allergieën waaraan u of iemand in uw familie lijdt. Misschien bent u al in het bezit van een kat en heeft u geconstateerd dat uw allergie een probleem is. Het goede nieuws is dat mensen met allergieën en katten kunnen samenleven!

Kattenallergieën worden veroorzaakt door een reactie op bepaalde eiwitten die worden aangetroffen in de olieachtige afscheiding van haar huid en in haar speeksel.

Vertrouw niet op immuniteit

Sommige mensen ontwikkelen een immuniteit voor hun kat, dat wil zeggen dat ze hun allergie 'ontgroeid' zijn. Hoewel dit zeker voor sommige mensen geldt, moet u hier niet al te veel op rekenen als u een nieuwe kat in huis neemt. Het is mogelijk dat een allergische reactie na een grotere blootstelling alleen maar erger wordt.

Als u een nieuwe kat krijgt en bezorgd bent over allergieën, overweeg dan om een kortharig ras te nemen in plaats van een langharige ras, omdat deze minder haar achterlaat in uw omgeving. Als u geïnteresseerd bent in een raszuivere kat, overweeg dan om een Devon- of Cornish Rex te nemen. Deze katten hebben minder lagen haar dan andere rassen en produceren dus minder afscheiding. Het Sphinx-ras is volledig haarloos en zeer aanhankelijk. Houd er wel rekening mee dat alle katten zichzelf wassen en een allergische reactie zowel door het speeksel als door het haar wordt veroorzaakt.

Wanneer u eenmaal een kat heeft, is een overdreven schone omgeving de sleutel tot het omgaan met allergieën. Veeg regelmatig de gladde oppervlakken in uw huis en stofzuig geregeld. Was ook regelmatig het beddengoed waar uw kat op slaapt.

Beperk de toegang

U kunt de toegang van uw kat beperken tot bepaalde delen van het huis. De slaapkamer van de persoon die allergisch is, is verboden toegang. Kamers met hardhouten vloeren houden minder allergenen vast en zijn gemakkelijker schoon te maken dan tapijt. Als u slechts een paar kamers met vloerbedekking in uw huis heeft, dan is het beter om uw kat hier vandaan te houden.

Bekleed meubilair zal veel allergenen vasthouden, dus u kunt ervoor kiezen om katten hier vanaf te houden of uit de kamers te houden waar dit meubilair in staat.

Hoe vaker u uw kat borstelt, hoe beter dit helpt de allergische reacties te verminderen, omdat het helpt voorkomen dat losse haren in de lucht terechtkomen. Ten minste één keer per week borstelen is goed; vaker is zelfs beter.

Wees vooral voorzichtig met de verzorging gedurende de lente, wanneer uw kat haar winterjas verliest. Waar mogelijk moet het verzorgen bij voorkeur buitenshuis gedaan worden door iemand die niet allergisch is voor katten.

Het regelmatig reinigen van de kattenbak zal ook helpen, omdat de eiwitten die een reactie veroorzaken in haar speeksel, haar en huidschilfers ook voorkomen in de urine.

Overleg met uw arts over welke antiallergische geneesmiddelen u kunt innemen om het leven wat gemakkelijker te maken en andere mogelijke oplossingen om het probleem te behandelen.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten