De vreemde dingen die katten doen - en waarom we zo dol op hen zijn

Published by
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De meeste kattenbaasjes zijn het erover eens; dat ze dol op hun katten zijn omdat ze van die vreemde dingen doen. De onvoorspelbaarheid van katten maakt van elk huishouden een vrolijke boel, maar wat jij beschouwt als grappig en vermakelijk is voor je katten gewoon het volgen van hun instinct. Ze verdragen mensen in hun dagelijkse leven en gaan er zo mee om dat je niet anders kunt dan dol op ze zijn.

Hier vind je vijf unieke en soms raadselachtige katteneigenschappen:

1. Kneden

Een van de meestvoorkomende en opvallende tekenen van katten om hun affectie te tonen is kneden. Zodra je in bed klimt of wilt gaan luieren in je favoriete stoel, komen ze opeens tevoorschijn om jou en/of je dekens te masseren.

Kittens kneden als ze bij hun moeder komen om melk te drinken, maar katten blijven dit gedrag ook later vertonen. Blue Cross zegt dat kneden een enorm compliment is omdat het betekent dat je kat jou als een veilige en geruststellende metgezel ziet. Een andere theorie is dat door te kneden jouw kat haar territorium afbakent met behulp van klieren in hun poten. Wat de reden ook is, kneden is een van de meest liefdevolle dingen die je kat kan doen. In de kattenwereld staat kneden gelijk aan liefde en affectie.

2. Lenigheid

Een van de grappige dingen waardoor kattenvideo's viral gaan is de lenigheid waarmee katten moeiteloos enorm hoog kunnen springen, met een ongelooflijk gevoel van balans. Er bestaan zelfs professionele competities voor kattenlenigheid waarbij hun bereidheid voor het springen door hoepels (echt waar!) of kruipen door tunnels wordt getoond.

Het is belangrijk om je kat geen trucs te leren die letsel kunnen veroorzaken omdat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, katten niet altijd op hun pootjes terechtkomen! Je kunt echter niet anders dan hun sluipende bewegingen bewonderen. Wanneer je eigen pluizenbol een kattenspeeltje achterna zit of haar kattenvoer besluipt en aanvalt, kun je vanaf de eerste rij genieten van je eigen acrobatenshow!

3. In nauwe ruimtes verstoppen

Bestaat er iets schattigers dan een paar oogjes die jou aanstaren vanuit een papieren tas of piepkleine kartonnen doos (die drie keer zo klein is als je kat)? Katten staan erom bekend dat ze kleine verstopplaatsen opzoeken, en hoewel dit superschattig is, zorgt het ervoor dat je kat zich veiliger voelt. Ze zijn op zoek naar comfort, veiligheid en warmte op plekken die voor jou misschien een beetje vreemd lijken: een schoenendoos, of misschien zelfs de wastafel.

Deze eigenschap komt samen met hun vaardigheid om overal en altijd te kunnen slapen. Wees daarom niet verrast als je je kat opgerold in een wasmand of op een lege boekenplank aantreft. Wees wel voorzichtig omdat je niet altijd ziet waar ze zich verstoppen. Zorg er dus voor dat je weet waar ze zijn zodat je ze niet per ongeluk pijn doet of opsluit in een keukenkast.

4. Van de ene naar de andere kant van het huis rennen.

Dit is misschien wel het allervreemdste dat katten doen, en ze doen het vaak! Als je wel eens met een kat hebt samengewoond, heb je dit vast wel eens gezien. Je kat zit gewoon stil, rustig en onopvallend, en opeens rent ze keihard de ruimte door om te jagen op helemaal niets! Dat is echter wat jij denkt.

Katten zijn zich enorm bewust van hun omgeving en zien en horen dingen die mensen niet kunnen zien en horen. Dingen als stofjes die 10 meter verderop door de lucht zweven. Misschien komt het een beetje eng over als je kat in een hoek naar iets onzichtbaars aan het staren is, maar waarschijnlijk houden ze gewoon iets in de gaten.

5. Bespioneren

Katten zijn ontzettend goed in deze unieke en ietwat verontrustende bezigheid. Als je ooit midden in de nacht wakker bent geworden en een starende kat aantrof, of als je denkt dat je alleen in een kamer bent en opeens je kitten achter je ziet staan, dan weet je dat katten supergoed zijn in deze unieke (en enigszins verontrustende) bezigheid.

Katten houden ons graag in de gaten. Zie ze als een éénmans buurtwacht. Ze staren urenlang uit het raam waarbij ze alles in de buurt in de gaten houden. Ze staan er zelfs om bekend dat ze door lamellen of open gordijnen gluren om een oogje in het zeil te houden. En ja, de buren denken waarschijnlijk dat jij het bent die ze bespioneert!

Dit zijn slechts een paar vreemde dingen die je kat doet om liefde, plezier en comfort in jouw wereld te brengen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten