
Kattenpoep: Een uitgebreide handleiding
Als kattenbaasje is het schoonmaken van de kattenbak waarschijnlijk niet een van je favoriete klusjes (mocht dit wel zo zijn, bij ons staan er een heleboel op je te wachten!) Maar wist je dat het controleren van kattenpoep een van de belangrijkste dingen is die je kunt doen om je kat gezond te houden, denk aan het controleren van de kleur en vorm.
De meeste katten poepen minstens eenmaal per dag en kattenpoep is een fantastische graadmeter voor de gezondheid van je kat. Uit de poep kun je opmaken of ze verstopt zit, een onderliggende ziekte heeft of voeding krijgt waar ze niet tegen kan.
Als je weet hoe 'gezonde poep' eruitziet, weet je het ook als de poep er anders dan anders uitziet.
Gezonde ten opzichte van ongezonde kattenpoep: Waar je op moet letten
Gezonde poep is over het algemeen iets smeuïg (als boetseerklei): niet te zacht, niet te hard) en heeft een cilindervorm. Dit zijn de voorwaarden voor gezonde poep: jouw kat poept zonder moeilijkheden. Gezonde poep is donkerbruin, maar niet te donker, want zwarte poep kan wijzen op bloed in de ontlasting. Te lichte poep kan ook wijzen op een ernstig probleem, zoals een leverziekte, omdat het een teken kan zijn van een complete verstopping van de galweg, zegt de Australische website PetWave.
Kleine, harde keuteltjes worden ook als afwijkend en ongezond beschouwd omdat ze kunnen wijzen op verstopping. Dit is voor katten een ernstig probleem omdat dit het gevolg kan zijn van stofwisselingsziekten, neurologische problemen of een afsluiting van de dikke darm, meldt International Cat Care. En Wag! wijst erop dat obstipatie ook het gevolg kan zijn van uitdroging. Als je kat kleine harde keuteltjes poept, vertel dit dan aan je dierenarts.
Als je kat zachte, waterige, vormloze poep produceert, is dit ook iets om goed in de gaten te houden. Diarree bij katten kan verschillende oorzaken hebben, zoals bacteriële infecties, darmparasieten of voedselintoleranties. Als je niet goed oplet, zou je waterige poep kunnen aanzien voor urine. Kijk altijd goed wat je uit de kattenbak schept - of gebruik een paar wegwerphandschoenen als je de structuur wilt controleren.
Niet alle ongebruikelijke kattenpoep geeft reden tot paniek, maar je moet er wel even goed op blijven letten. Het kan heel goed zijn dat je kat een dag of twee diarree heeft na de overstap op ander voer of een spannende autorit, zegt het Cornell Feline Health Center. Maar als dit langer dan twee dagen aanhoudt of gepaard gaat met ' weinig eetlust, sloomheid of braken', breng je kat dan meteen naar de dierenarts, zegt dokter Richard Goldstein van Cornell. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.
Monsters van kattenpoep nemen
Als de poep van je kat er anders uit ziet kan het slim zijn om een beetje ontlasting mee te nemen naar de dierenarts. Je kunt de ontlasting het beste in een plastic bakje stoppen. Maar je kunt ook voor de afspraak een bakje ophalen bij de praktijk of er online of bij een dierenwinkel één kopen. Let op: het laboratorium heeft een vers monster nodig, daarom is het belangrijk om pas een 'cadeautje' uit de kattenbak te halen op de dag van de afspraak. Doe het monster in het plastic bakje en zet het in de koelkast. Schrijf tijd en datum op het bakje zodat de juiste informatie bekend is bij de praktijk.
Meerdere katten, meerdere controles
Als je meerdere katten hebt, hoef je alleen wanneer dit uitdrukkelijk wordt gevraagd van elke kat een monster te overhandigen. Mocht je echter bloederige ontlasting vinden, dan moet je de kattenbak in de gaten houden om erachter te komen wie van je pluizenballetjes er een probleem met de spijsvertering heeft. Als er één kat ziek is, bestaat de mogelijkheid dat deze de rest aansteekt. Als je ziet dat een van je katten ziek is, zet haar dan apart van de rest en geef haar een eigen kattenbak tot je alle katten meeneemt naar de dierenarts.
Laten we er geen doekjes om winden, de poep van je kat vertelt een heleboel over zijn of haar gezondheid. Als je bij het schoonmaken van de kattenbak ook de poep van je kat controleert, houd je niet alleen haar omgeving schoon en gezond, maar houd je ook een oogje op zijn of haar gezondheid.
Contributor Bio

Christine O'Brien
Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al heel lang kattenbaasje bij wie twee Blauwe Russen de dienst in huis uitmaken. Haar werk verschijnt in Care.com, What to Expect, en Fit Pregnancy, waarvoor ze schrijft over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.