Kittenpsychologie: waarom je kitten bepaald gedrag vertoont

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Begrijp uw kitten

Het is de moeite waard om te begrijpen hoe uw kitten denkt en waarom ze zich gedraagt zoals ze zich gedraagt. Op deze manier kunt u een nog nauwere band met haar opbouwen. Bovendien helpt het u om haar vernielzucht in te tomen, zodat ze een kat wordt waarmee u graag uw huis deelt.

 

Hoe wordt uw kitten een slimme kat?

Kittens leren door middel van ervaringen. Gaat het om een leuke ervaring, dan zal ze dat nog een keer willen meemaken. Als het een onaangename ervaring is, zal ze deze proberen te vermijden. Wanneer u bezig bent met het trainen van uw kat, is het belangrijkste wat u moet onthouden dat belonen werkt. Schreeuwen werkt absoluut niet, daar wordt uw kitten alleen maar bang van.

Om uw kitten te ontmoedigen om iets te doen dat u niet wilt hebben, moet u positieve aandacht schenken aan iets dat zij wel mag. Als u bijvoorbeeld wilt dat uw kitten stopt met het krabben aan uw meubels, moedigt u haar aan om hiervoor de krabpaal te gebruiken. Probeer van de krabpaal een leuk activiteitencentrum te maken; leg er wat speeltjes en kattenkruid bij en prijs uw kitten als ze er gebruik van maakt.

Als de relatie tussen u en uw kitten goed en speels is en u tijd met haar doorbrengt en allerlei speeltjes geeft om haar bezig te houden, zal ze niet eens op het idee komen om zich slecht te gedragen. Stout gedrag wordt vrijwel altijd veroorzaakt door verveling.

Waarom doet zij dat in hemelsnaam?

Tot zover normaal gedrag. Soms zult u uw kitten iets zien doen dat er nogal raar uitziet. Hier volgen een aantal verklaringen.

 

Waarom sabbelt mijn kitten op dingen?

Soms zult u uw kitten op een deken of een speeltje zien sabbelen; soms worden mensen zelfs wakker omdat hun kitten aan hun oor sabbelt! Er is geen duidelijke verklaring voor dit gedrag, maar het is mogelijk dat kittens die vroeg bij hun moeder zijn weggehaald vaker aan dingen sabbelen om troost te zoeken. Het kan echter ook uit verveling zijn. Zorg daarom dan ook altijd voor voldoende en afwisselend speelgoed zodat ze zich niet verveelt.

Het eten van niet-verteerbare dingen wordt ook wel Pica genoemd. Pica kan gevaarlijk zijn als katten dingen eten die de spijsvertering kunnen blokkeren, zoals textiel of touw. Ook kunnen sommige kamerplanten giftig zijn voor katten. Het is normaal dat katten gras eten; daarover hoeft u zich geen zorgen te maken. In sommige gevallen kan het eten van niet-verteerbare dingen te maken hebben met bepaalde ziekten. Aarzel daarom niet om contact op te nemen met uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

 

Waarom slaapt mijn kitten zo veel?

De meeste katten slapen tussen de 13 en 18 uur per dag. Dit is wel afhankelijk van hun persoonlijkheid en hun leeftijd. Uw kitten slaapt waarschijnlijk nog meer. Pasgeboren kittens slapen bijna de hele dag door. Zo blijven ze dicht bij hun moeder en kunnen ze er niet vandoor gaan. Ook worden ze zo niet snel blootgesteld aan gevaar.

Katten zijn nachtdieren. Daarom slapen ze veel overdag en zijn ze 's avonds een stuk actiever. Dit kan lastig zijn, vooral als u kleine kinderen hebt die overdag met uw kitten willen spelen of als uw kitten 's nachts in een 'overactieve bui' is. Als u overdag met uw kitten speelt, en vooral net voordat u naar bed gaat, is er een grotere kans dat ze 's nachts slaapt.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kittenvoer Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Chicken is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met wetenschappelijk bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten 1st Nutrition Mousse met Kip & Kalkoen - blik

  DRACHT EN LACTATIE, KITTENS (Tot de leeftijd van 1 jaar), KITTENS (Tot de leeftijd van 1 jaar), KITTENS (Tot de leeftijd van 1 jaar), KITTENS (Tot de leeftijd van 1 jaar), KITTENS (Tot de leeftijd van 1 jaar), KITTENS (Tot de leeftijd van 1 jaar)
 • Hill's SCIENCE PLAN KITTEN FOOD

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om de immuniteit en een gezonde groei bij kittens te ondersteunen