Kittenpsychologie: begrijpen wat je kitten denkt

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je kitten begrijpenAfbeelding van kat

Katten hebben de reputatie nogal raadselachtig te zijn en moeilijk te begrijpen. Het is de moeite waard om te proberen te begrijpen wat je kitten denkt en waarom ze zich gedraagt zoals ze doet. Op die manier zal je niet alleen haar intenties leren begrijpen en een nóg nauwere band met haar opbouwen, maar het zal je ook helpen om problematisch gedrag onder controle te krijgen. Zo kunnen jullie op een aangename manier in hetzelfde huis wonen.

Hoe je kitten een slimme kat wordt

Kittens leren op basis van ervaring. Als het een goede ervaring is, zal je kitten deze willen herhalen. Als het een onaangename ervaring is, zal ze proberen deze te vermijden. Bij het trainen van je kitten is het belangrijk om te onthouden dat beloningen werken. Schreeuwen werkt zeker niet; het zal je kitten alleen maar bang maken.

Om ervoor te zorgen dat je kitten stopt met iets wat ze niet mag doen, kan je een positieve associatie creëren bij iets dat ze wél mag doen. Je kan bijvoorbeeld stimuleren dat ze een krabpaal gebruikt in plaats van aan je meubels te krabben. Maak er een spannend activiteitencentrum van door er wat speeltjes en kattenkruid omheen te leggen en prijs haar wanneer ze het gebruikt.

In de meeste gevallen is ongewenst gedrag het resultaat van verveling. Als je een leuke en speelse relatie met je kitten hebt en jullie veel tijd samen doorbrengen - bij voorkeur met een heleboel stimulerende speeltjes - zal ze geen tijd hebben om ondeugend te zijn.

Waarom doet ze dat nou toch?

Dat is toch niet normaal! Soms zie je je kitten behoorlijk bizarre dingen doen. Hier volgen een aantal verklaringen.

Waarom zuigt mijn kitten aan dingen?

Soms zie je dat je kitten aan een dekentje of een speeltje zuigt. Sommige mensen merken bij het wakker worden zelfs dat hun kitten aan hun oren zuigt! Sommige rassen neigen meer naar dit gedrag. Ook kittens die eerder gespeend zijn zullen sneller aan dingen gaan zuigen. Probeer de speeltjes van je kitten te roteren, zodat ze haar interesse vast blijven houden. Als ze dit gedrag echter té veel vertoont, kan je contact opnemen met een gekwalificeerde dierengedragstherapeut.

Pica betekent dat dieren dingen eten die geen voedsel zijn. Pica kan gevaarlijk zijn voor katten als ze dingen eten die de spijsvertering kunnen blokkeren, zoals stof of touwtjes. Sommige kamerplanten kunnen ook giftig zijn voor katten. Het is normaal als katten gras eten, dus maak je daarover geen zorgen. In zeldzame gevallen kan pica duiden op bepaalde ziektes, dus neem als je je zorgen maakt contact op met de dierenarts.

Waarom slaapt mijn kitten zo veel?

De meeste katten slapen tussen de 13 en 18 uur per dag; dit hangt af van hun persoonlijkheid en hun leeftijd. Je kitten slaapt waarschijnlijk zelfs langer. Wanneer ze net geboren zijn, slapen kittens het overgrote deel van de dag.

Veel mensen denken dat katten nachtdieren zijn, maar dat is niet het geval. Het zijn crepusculaire dieren; dat wil zeggen dat ze rond zonsopgang en zonsondergang het meest actief zijn. Als jij of je kinderen zien dat jullie kat niet geïnteresseerd is in activiteiten op andere tijdstippen, kunnen jullie proberen om op deze natuurlijke momenten met haar te spelen. 

Je hebt misschien wel eens gehoord dat honden baasjes hebben, maar dat katten bedienden hebben. Dat is een wijze uitspraak. Katten zijn het gelukkigst wanneer ze zelf hun leven kunnen bepalen, dus laat ze zoveel mogelijk zelf kiezen wanneer ze spelen, op ontdekking gaan en naar eten zoeken. En laat ze met rust wanneer ze aan het uitrusten zijn!

Gecontroleerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten