Kittenpsychologie: leer het gedrag van je kitten beter begrijpen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het is de moeite waard om te begrijpen hoe je kitten denkt en waarom ze zich gedraagt zoals ze zich gedraagt. Op deze manier kan je een nog nauwere band met haar opbouwen. Bovendien helpt het je om haar vernielzucht te verminderen, zodat ze een kat wordt waarmee je graag je huis deelt.

Hoe groeit je kitten op tot een slimme kat?

Kittens leren door middel van ervaringen. Gaat het om een leuke ervaring, dan zal ze dat nog een keer willen meemaken. Als het een onaangename ervaring is, zal ze deze proberen te vermijden. Wanneer je bezig bent met het trainen van je kitten, is het belangrijkste wat je moet onthouden dat belonen werkt. Schreeuwen werkt absoluut niet, daar wordt je kitten alleen maar bang van.

Om je kitten te ontmoedigen om iets te doen dat je niet wilt hebben, moet je positieve aandacht schenken aan iets dat wel mag. Als je bijvoorbeeld wil dat je kitten stopt met het krabben aan je meubels, moedig haar dan aan om hiervoor de krabpaal te gebruiken. Probeer van de krabpaal aantrekkelijker te maken voor je kat; leg er wat speeltjes en kattenkruid bij en prijs je kitten als ze er gebruik van maakt.

Als de relatie tussen jou en je kitten goed is, je tijd met haar doorbrengt en allerlei speeltjes geeft om haar bezig te houden, zal ze niet eens op het idee komen om zich slecht te gedragen. Stout gedrag wordt vrijwel altijd veroorzaakt door verveling. Daardoor kan je kitten zich gaan bezighouden met andere activiteiten, zoals sabbelen of slapen.

Waarom sabbelt mijn kitten op dingen?

Soms zal je jouw kitten op een deken of een speeltje zien sabbelen; soms worden mensen zelfs wakker omdat hun kitten aan hun oor sabbelt! Er is geen duidelijke verklaring voor dit gedrag, maar het is mogelijk dat kittens die vroeg bij hun moeder zijn weggehaald vaker aan dingen sabbelen om troost te zoeken. Het kan echter ook uit verveling zijn. Zorg daarom dan ook altijd voor voldoende en afwisselend speelgoed zodat ze zich niet verveelt.

Het eten van niet-verteerbare dingen wordt ook wel Pica genoemd. Pica kan gevaarlijk zijn als katten dingen eten die de spijsvertering kunnen blokkeren, zoals textiel of touw. Ook kunnen sommige kamerplanten giftig zijn voor katten. Het is normaal dat katten gras eten; daarover hoeft je je geen zorgen te maken. In sommige gevallen kan het eten van niet-verteerbare dingen te maken hebben met bepaalde ziekten. Aarzel daarom niet om contact op te nemen met je dierenarts als je je zorgen maakt.

Hoe lang slapen katten?

De meeste katten slapen tussen de 13 en 18 uur per dag. Dit is afhankelijk van hun persoonlijkheid en hun leeftijd. Kittens slapen namelijk nog meer. Pasgeboren kittens slapen bijna de hele dag door. Zo blijven ze dicht bij hun moeder en kunnen ze er niet vandoor gaan. Ook worden ze zo niet snel blootgesteld aan gevaar.

Katten zijn nachtdieren. Daarom slapen ze veel overdag en zijn ze 's avonds een stuk actiever. Dit kan lastig zijn, vooral als je kleine kinderen hebt die overdag met je kitten willen spelen of als je kitten 's nachts in een 'overactieve bui' is. Als je overdag met je kitten speelt, en vooral net voordat je naar bed gaat, is er een grotere kans dat ze 's nachts slaapt.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Kittenvoer Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Chicken is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met wetenschappelijk bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • Sterilised Kittenvoer Kip

  Afgestemde voeding om aan de specifieke behoeften van gesteriliseerde kittens te voldoen
 • Kitten Natvoer Kip & met Zeevis

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om de immuniteit en een gezonde groei bij kittens te ondersteunen
 • No Grain Kittenvoer Kip

  Supports immunity & healthy growth in kittens