Identiteitsgegevens voor je puppy
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Je bent wettelijk verplicht om je pup een halsband te laten dragen, met daarop of daaraan duidelijk je contactgegevens. Maar er zijn nog meer maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je puppy veilig bij je terugkeert als hij onverhoopt zoek is geraakt.
Je puppy chippen
In zowel België als Nederland is het verplicht om je hond te laten chippen en registreren. Een microchip wordt beschouwd als een effectieve manier om huisdieren en eigenaren voor altijd aan elkaar te linken. Als een huisdier zoekraakt, wegloopt of wordt gestolen, wordt met een microchip de kans dat hij wordt gevonden en naar zijn baasje wordt teruggebracht, enorm vergroot.
Bij de meeste puppy's kan een microchip worden gezet zodra ze zeven weken oud zijn. De piepkleine 'chip' kan pijnloos worden geïmplanteerd onder de huid van je puppy, waar hij normaal gesproken gewoon blijft zitten. De chip is onzichtbaar, maar met een scanner kunnen de gegevens worden gelezen. De microchip van je pup bevat een unieke code die samen met jouw gegevens wordt geregistreerd in een landelijke database. Dit is een veilig systeem waarmee jouw hond altijd kan worden geïdentificeerd, waar hij ook is of wordt gevonden. Een eenmalige betaling van ongeveer €13 zorgt ervoor dat jouw puppy voor de rest van zijn leven is opgenomen in deze database.
Benieuwd naar het chippen van jouw puppy? Jouw dierenarts kan je informeren over de kosten van de chip en het aanbrengen hiervan.
Mijn puppy is kwijt, wat nu?
De gedachte dat je jouw puppy kwijtraakt is afschuwelijk, maar het is beter dat je over het onvoorstelbare nadenkt, dan dat je er niet op voorbereid bent. Het spreekt voor zich dat de vermissing van jouw huisdier veel stress veroorzaakt, maar hoe goed je ook op jouw huisdier let, toch kan hij een keer zoekraken of gestolen worden. Huisdieren die weinig buiten komen zijn extra kwetsbaar, omdat ze de omgeving niet kennen.
Onderneem direct actie wanneer je huisdier wordt vermist
Veel honden kunnen zelf de weg terug naar huis vinden en dat gebeurt vaak ook. Maar als een huisdier echt wordt vermist, moet je onmiddellijk actie ondernemen door contact op te nemen met de politie of andere instanties. Het is belangrijk dat jouw puppy zijn ID-plaatje of naamkokertje draagt, want hiermee kunnen de politie of andere instanties hem herkennen en naar je terug brengen.
Heeft je pup zijn halsband met ID niet om en is hij ook niet gechipt? Geef de politie en/of andere instanties dan een gedetailleerde omschrijving van je puppy en deel je contactgegevens met hen. Neem daarnaast ook contact op met de asielen en dierenopvangcentra in de buurt. De adressen hiervan vind je in het telefoonboek. Het kan zijn dat zij jouw puppy hebben opgevangen.
Het is bekend dat sommige goed bedoelende mensen zich soms over een puppy ontfermen. Hang daarom in de buurt posters op bij winkels, bibliotheken, supermarkten en de praktijk van je dierenarts.