De identiteitsgegevens van uw puppy

Zoals al eerder gezegd, bent u wettelijk verplicht om uw pup een halsband te laten dragen met daaraan duidelijk uw contactgegevens. Maar er zijn nog meer maatregelen die u kunt nemen om er voor te zorgen dat uw puppy veilig bij u terugkeert als hij onverhoopt zoek is geraakt. Zie voor meer informatie het artikel over Chippen.

Sommige eigenaren kiezen ervoor om hun huisdier te laten tatoeëren, meestal aan de binnenkant van een achterpoot of in een oor, maar het laten zetten van een microchip wordt beschouwd als een effectieve manier om huisdieren en eigenaren voor altijd aan elkaar te linken. Als een huisdier zoekraakt, wegloopt of wordt gestolen, wordt de kans dat hij wordt gevonden en naar de juiste eigenaar gebracht hierdoor enorm vergroot.

Bij de meeste puppy's kan een microchip worden gezet zodra ze twaalf weken oud zijn. De piepkleine 'chip' kan pijnloos worden geïmplanteerd onder de huid van uw puppy, waar hij normaal gesproken gewoon blijft zitten. De chip is onzichtbaar, maar met een scanner kunnen de gegevens worden gelezen. De microchip van uw pup bevat een unieke code die samen met uw gegevens wordt geregistreerd in een landelijke databank. Dit is een veilig systeem waarmee uw hond altijd kan worden geïdentificeerd, waar hij ook wordt gevonden. Een eenmalige betaling van ongeveer €5 zorgt ervoor dat uw puppy voor de rest van zijn leven is opgenomen in de databank. Uw dierenarts kan u informeren over de kosten van de chip en het aanbrengen hiervan.

Als u meer wilt weten over chippen, zal uw dierenarts u met alle plezier te woord staan.

En als u uw puppy inderdaad kwijtraakt?

De gedachte dat u uw puppy kwijtraakt is afschuwelijk, maar het is beter dat u over het onvoorstelbare nadenkt, dan dat u er niet op bent voorbereid. Het spreekt voor zich dat de vermissing van uw huisdier veel stress veroorzaakt, maar hoe goed u ook op uw huisdier let, toch kan hij een keer zoekraken of gestolen worden. Huisdieren die weinig buiten komen zijn extra kwetsbaar, omdat ze de omgeving niet kennen.

Veel honden kunnen zelf de weg terug naar huis vinden en dat gebeurt ook vaak, maar als een huisdier echt wordt vermist, moet u onmiddellijk actie ondernemen. Uw puppy moet natuurlijk zijn ID-plaatje of naamkokertje dragen zodat de politie of andere instanties hem naar u terug kunnen brengen. Maar als dit niet het geval is, moet u de politie en andere instanties een gedetailleerde omschrijving en contactgegevens doorgeven. Ook moet u contact opnemen met de asielen en dierenopvangcentra in de buurt. De adressen vindt u in het telefoonboek. Het kan zijn dat zij uw puppy hebben opgevangen. Tot slot is het bekend dat sommige goed bedoelende mensen zich soms over een puppy ontfermen, dus hang in de buurt posters op bij winkels, bibliotheken, supermarkten en de praktijk van uw dierenarts.