Een nieuw voer introduceren

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Nu uw kitten bijna een volgroeide kat is, is het de bedoeling dat u haar normale kittenvoer vervangt voor wat meer volwassen voer, omdat dit voer beter voorziet in haar behoeften.

Nieuw voer moet altijd geleidelijk worden geïntroduceerd - zelfs als uw kitten of kat ervan lijkt te houden - omdat dit de kans op maagproblemen aanzienlijk vermindert.

Veranderingen in de voeding beïnvloeden verschillende dieren op verschillende manieren, dus het is belangrijk om voorzichtig om te springen met deze verandering.

Katten zijn over het algemeen niet gewend aan verandering. Het kan zijn dat uw kat wat hulp nodig heeft wanneer ze ander voer krijgt, vooral als ze gewend is aan één bepaald soort voer. Het kan ook zo zijn dat uw kat gewend is aan gevarieerde voeding, maar op advies van de dierenarts speciaal voer nodig heeft. Dit kan een klinische reden hebben, bijvoorbeeld een allergie, nierziekte of de noodzaak om gewicht te verliezen.

Tips om over te schakelen op een nieuw voer

Doe uw voordeel met de volgende suggesties om zo de overgang tussen de soorten voer te vergemakkelijken:

 • Introduceer het nieuwe voer geleidelijk gedurende 7 dagen
 • Verhoog de hoeveelheid van het nieuwe voer elke dag, terwijl u tegelijkertijd de hoeveelheid van het oude voer vermindert. Doe dit gedurende een week en zorg ervoor dat u aan het eind van de week alleen nog maar het nieuwe voer voert
 • Wanneer u blikvoer gebruikt, kunt u het nieuwe voer verwarmen tot lichaamstemperatuur, maar beslist niet warmer dan dat. De meeste katten vinden het fijn als het blikvoer een beetje warm is, omdat dit de geur en het gevoel in de mond verbetert
 • Vermijd het voeren van koud voer
 • Verander, indien nodig, de structuur van het blikvoer door een klein beetje warm water toe te voegen. Op deze manier wordt het voer wat zachter en is het gemakkelijker om het oude voer met het nieuwe voer te mengen
 • Laat u niet verleiden om wat van uw eigen eten aan de nieuwe voeding toe te voegen. De meeste katten zullen dan alleen nog maar geïnteresseerd zijn in uw eten. Dit kan op de lange termijn een slechte gewoonte worden
 • Presenteer het nieuwe voer voor moeilijke of pietluttige eters als een traktatie. Dit zal de positieve band tussen u, de kat en het nieuwe voer versterken
 • Zorg ervoor dat er altijd een bakje met schoon en vers water klaarstaat
 • Katten moeten niet worden uitgehongerd tijdens het introduceren van het nieuwe voer
 • Als het erg moeilijk is om uw kat aan het nieuwe voer te laten wennen, neem dan contact op met uw dierenarts of dierenartsassistente om te zien of zij extra tips voor u hebben

 

Als uw kat ander voer nodig heeft in verband met een medische aandoening, is het belangrijk om het advies te volgen van uw dierenarts. Eetlust kan worden beïnvloed door ziekten, dus praat met uw dierenarts om te zien of hij of zij een speciaal voedingsadvies voor uw kat heeft.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Het darmmicrobioom van je kat en waarom het belangrijk is?

  Cat eating stew Leer hoe je de gezondheid en het darmmicrobioom van je kat kunt ondersteunen. Het microbioom is een belangrijk hulpmiddel voor de algehele gezondheid, maar het is een gevoelig ecosysteem.
 • Het voeren van vis aan katten

  154502253 Uw moeder heeft u dit waarschijnlijk al ontelbare keren verteld: vis is goed voor u. Maar is het Voeren van vis aan katten een goed idee? Recent onderzoek suggereert dat dit waarschijnlijk het geval is.
 • De waarheid over katten en melk

  Good nutrition is about the right balance of nutrients. Learn more about health issues when feeding a cat food that has an improper nutritional balance from your friends at Hills Pet Nutrition.
 • Het juiste kattenvoer voor iedere leeftijd

  Kun je katten hun hele leven lang hetzelfde voer geven? Nee. In dit artikel lees je hoe de voedingsbehoeften van katten veranderen over de jaren, van kitten tot adult to senior.

Gerelateerde Producten