Hond-interactie

Published by
Leestijd is minuten

De sleutel tot interactie tussen uw hond en andere honden, oftewel socialisatie, is kennis en ervaring. U moet uw hond blootstellen aan zoveel mogelijk positieve ervaringen, met zoveel mogelijk verschillende mensen, plaatsen en dieren als u kunt.

Is uw hond rustig, vol zelfvertrouwen en controleerbaar wanneer hij omgaat met andere honden of mensen? Sommige honden vertonen merkwaardige persoonlijkheidstrekjes. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor mensen die handschoenen dragen of mannen met baarden. Sommige blaffen woest wanneer ze een andere hond zien of zijn bang om in de auto te stappen.

Socialisatie is erop gericht dit gedrag bij honden te corrigeren. Het is een proces dat moet beginnen wanneer een hond jong is, maar het gaat door gedurende het hele volwassen leven. Zelfs een hond die als volwassene geadopteerd is kan profiteren van socialisatietraining.


Succes van een vertrouwde opvoeding

De sleutel tot socialisatie is kennis en ervaring. U moet uw hond blootstellen aan zoveel mogelijk positieve ervaringen met zo veel mogelijk verschillende mensen, plaatsen en dieren als u kunt.

Simpele herhaalde blootstelling is niet genoeg, de ervaring die uw hond heeft wanneer hij zich in deze nieuwe situaties bevindt moet positief zijn. Dus het uitnodigen van de kinderen van een vriend om uw hond hier aan te laten wennen zal niet nuttig zijn als ze hem knijpen en duwen of hem bang maken.


Begin jong

Wanneer uw hond nog jong is, zijn een opleidingsschool en puppypartijtjes bij u thuis en in de dierenkliniek een fantastische mogelijkheid voor uw hond om vrienden te worden met andere honden. Weersta de verleiding om nerveuze honden te vertroetelen of de nogal lawaaierige te berispen. Honden zijn sociale dieren en moeten leren om met elkaar om te gaan. De beste manier om dit te doen is, niet verrassend, via interactie!

Laat ze mensen in alle vormen, maten en leeftijden ontmoeten en houd wat traktaties klaar om zo goed gedrag te belonen. Laat uw hond nooit alleen achter met peuters of kleuters. Zeer jonge kinderen kunnen hem zonder opzet verwonden of bang maken en als uw hond geschrokken is of zich ongemakkelijk voelt kan dit verkeerd uitpakken.

Verander de route van dagelijkse wandelingen en neem uw hond mee naar plaatsen waar hij niet gewend aan is. Hoe meer hij ervaart, hoe comfortabeler hij zal zijn in ongewone situaties.


U bent de gids

Honden hebben instinctief een sterk gevoel van hiërarchie en u moet altijd aan de top staan. Hij moet weten dat u zelfverzekerd en niet bang bent voordat hij zelf onversaagd kan zijn.

Wanneer u probeert uw hond op zijn gemak te stellen in het bijzijn van grotere dieren, terwijl u zelf nerveus bent, stop dan. U doet meer kwaad dan goed totdat u kunt aantonen dat u zich op uw gemak voelt in deze situatie.

Een simpel maar effectieve manier om hem socialer te laten worden is om zijn aandacht op u te laten blijven richten wanneer hij in een situatie zit waarin hij onzeker is. Uw hond ziet u als leider omdat u sterk en competent bent en zal zich comfortabel voelen bij het feit dat de leider voor alles zal zorgen.


Professionele hulp

Wanneer uw hond agressief gedrag vertoont, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een agressieve reactie is niet per se het teken van een slechte hond, maar het moet snel worden aangepakt. Overleg met uw dierenarts, die zal in staat zijn een gedragsspecialist aan te bevelen.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Hill's™ Prescription Diet™ s/d™ Canine

  Voor de voedingsbehandeling van honden met urinewegproblemen. Urinewegaandoeningen worden bij honden vaak veroorzaakt door kristallen en stenen in de urinewegen, die opgebouwd zijn uit mineralen. Deze kristalvorming en stenen in de urinewegen kunnen voor pijn, bloed in de urine en zelfs een levensbedreigende verstopping veroorzaken. Bij honden zijn het vaak struvietkristallen die urinewegproblemen veroorzaken. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> s/d™ is speciaal ontwikkeld door dierenartsen om de struvietkristallen en -stenen bij uw hond te helpen oplossen. Struviet wordt gevormd doordat de urine verzadigd is met eiwitten, calcium, fosfor en magnesium in combinatie met een onjuiste zuurgraad (pH) van de urine.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is samengesteld voor de ondersteuning van gewrichten en spieren, voor honden van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten, glucosamine en chondroïtine uit natuurlijke bronnen.
 • Hill's™ Science Plan™ Canine Adult Light Mini (met Kip)

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light Mini with Chicken is een volledige voeding voor honden van een klein ras met aanleg voor overgewicht. Met ingredienten van hoge kwaliteit en een unieke gewichtscontroleformule om uw kleine hond fit en gezond te helpen houden .
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.