Kan mijn hond of kat het corona virus krijgen?

Published by
min read

Kan mijn hond of kat het corona virus krijgen?

Na het lezen van alle informatie over het COVID-19 virus vraag jij je als bezorgde huisdiereigenaar misschien af of het virus ook kan worden overgedragen op honden of katten. 

Wees gerust. Op dit moment is er geen bewijs dat honden, katten, voer of voedingsverpakkingen een bron van infectie zijn.

Hieronder vind je belangrijke informatie over het coronavirus en COVID-19 bij honden en katten. We adviseren je om ook te kijken op de website van de World Small Animal Veterinary Association (WSAVA). Zij geven zeer uitvoerige informatie en antwoord op de meest gestelde vragen over corona bij honden en katten. De Engelstalige website wordt regelmatig geüpdatet. 

Welke soorten coronavirus besmetten mensen?

De Amerikaanse gezondheidsdiensten (Centers for Disease Control and Prevention) melden dat er zeven coronavirussen zijn die mensen kunnen infecteren. Vier varianten komen regelmatig wereldwijd voor en veroorzaken symptomen die lijken op die van een gewone verkoudheid. De andere drie soorten van het coronavirus zijn gevaarlijker. Hier onder valt het SARS-Cov-2, dat COVID-19 veroorzaakt. 

Symptomen van het coronavirus bij mensen zijn vergelijkbaar met de symptomen van de griep, waaronder koorts, het verlies aan energie en hoesten. Ernstige infecties kunnen een longonsteking en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. 

Moet ik bezorgd zijn als mijn hond of kat hoest? 

Als je hond of kat hoest, koorts heeft of lusteloos is, bel dan je dierenarts voor een afspraak. Deze symptomen komen namelijk overeen met de symptomen van COVID-19 bij mensen, maar huisdieren kunnen ook andere ziektes ontwikkelen die een invloed hebben op hun gezondheid, zoals de griep, kennelhoest, luchtweginfecties, hartfalen, bronchitis, een longontsteking of hartworm - om er een paar te noemen. Sommige van deze ziektes kunnen veroorzaakt worden door andere virussen, maar het belangrijkste om te weten is dat deze virussen niet vergelijkbaar zijn met het COVID-19. Volgens het CDC is er ook geen bewijs dat de hondengriep wordt overgedragen naar mensen. 

Kunnen mensen COVID-19 overdragen op hun hond of kat?

Voor de zekerheid: als er COVID-19 bij je is vastgesteld, adviseert het CDC je om contact met mensen en dieren te beperken. Dit betekent dat je geen eten met jouw huisdier mag delen; niet aaien, knuffelen of kussen; of je huisdier je laten likken. Laat indien mogelijk een gezond iemand voor je huisdier zorgen terwijl jij ziek bent. Als je zelf voor je hond of kat moet zorgen, draag dan een mondkapje of mondmasker, wegwerphandschoenen en was altijd je handen met zeep voor en na het aanraken van je hond of kat.

Coronavirus bij honden en katten

Het Corinavirus is de naam van een familie van virussen. De naam komt overeen met het uiterlijk van het virus onder de microscoop. Het is omgeven met ringen van eiwit die lijken op de kroon van de zon, of corona. 

Honden en katten kunnen besmet raken met andere soorten van het corinavirus die specifiek bij huisdieren behoren. Deze virussen kunnen andere ziektes veroorzaken zoals kennelhoest, luchtweginfecties of maag- en darmproblemen. Wat belangrijk is om te weten, is dat geen van deze virussen geassocieerd zijn met het COVID-19 en dat ze niet overdraagbaar zijn op mensen. 

Volgens een recent onderzoek zouden katten het COVID-19 virus kunnen overdragen op andere katten, maar er is geen bewijs dat ze het virus kunnen overdragen op mensen.

Wat moet ik nog meer weten over COVID-19? 

Hier zijn nog enkele laatste opmerkingen over de ziekte:

 • De verspreiding van COVID-19 van mens op mens is in veel landen opgetreden.
 • Op dit moment is er nog geen bewijs dat COVID-19 kan overgedragen worden op je hond of kat, of dat huisdieren het kunnen overdragen op jou.
 • Goede hygiëne en regelmatig je handen wassen kan het oplopen en de overdracht van COVID-19 aanzienlijk verkleinen. 

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is samengesteld voor de ondersteuning van gewrichten en spieren, voor honden van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten, glucosamine en chondroïtine uit natuurlijke bronnen.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Canine Adult Light Mini (met Kip)

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Light Mini with Chicken is een volledige voeding voor honden van een klein ras met aanleg voor overgewicht. Met ingredienten van hoge kwaliteit en een unieke gewichtscontroleformule om uw kleine hond fit en gezond te helpen houden .
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppyvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development Large Breed Chicken is speciaal samengesteld voor een gezonde ontwikkeling van de botten bij pups van grote rassen. Met klinisch bewezen antioxidanten en optimale gehalten aan mineralen.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om de gezondheid van de mond en een gezonde huid en spijsvertering te ondersteunen. Met hoge gehalten aan klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>
  Buy Now »